Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 26.4.

Tiché bývanie aj v bytových domoch alebo murovacie tehlové bloky s integrovanou zvukovou izoláciou

Zverejnené: 29. 5. 2017

Na trhu sa objavil materiál, pomocou ktorého je možné rýchlo – technikou presného jednovrstvého murovania – stavať výnimočne tiché miestnosti alebo byty. Koncept tohto zvukovoizolačného riešenia je veľmi účinný a originálny, ako je už zvykom u firmy HELUZ.

Na dosiahnutie inovácie vyššieho stupňa,” oznamuje spoločnosť verejnosti na svojich webových stránkach, že „je potrebné zmieriť sa s limitujúcimi vlastnosťami jedného materiálu a siahnuť po kombinácii tehlového črepu s takými materiálmi, ktoré sú pre danú oblasť použitia optimálne a najlepšie vylepšujú požadovaný parameter. Ta ako pre tehlové bloky FAMILY 2in1 určené na obvodové murivo nízkoenergetických a pasívnych domov je pre svoje vynikajúce tepelnoizolačné vlastnosti ako integrovaný materiál používaný expandovaný samozhášavý polystyrén, tak pre akustické bloky HELUZ AKU KOMPAKT 21 BRÚSENÁ bola zvolená minerálna vlna pre jej vynikajúce akustické vlastnosti.

Obr. 1: Originálna sendvičová štruktúra tehly HELUZ AKU KOMPAKT 21 BRÚSENÁ znamenala skokové zlepšenie akustických vlastností tehál.
Obr. 1: Originálna sendvičová štruktúra tehly HELUZ AKU KOMPAKT 21 BRÚSENÁ znamenala skokové zlepšenie akustických vlastností tehál.

Rýchle, presné murovanie akustických stien

Murovanie stien so zvýšenými nárokmi na zvukovú izoláciu pomocou tenkovrstvého PU lepidla (HELUZ peny) bolo doposiaľ tabu. A to je teraz prelomené a síce práve vďaka novému tehlovému bloku, ktorý nesie názov tehla HELUZ AKU KOMPAKT 21 BRÚSENÁ.

S touto tehlou je teraz už možné zhotoviť deliace steny nielen medzi dvoma bytmi suchou technológiou murovania pri dosiahnutí lepšieho výkonu zvukovej izolácie oproti súčasne ponúkaným AKU blokom, ale zároveň docieliť úspornej šírky 21 cm..

Akustický výkon omietnutej steny z tehál HELUZ AKU KOMPAKT 21 BRÚSENÁ je 2,33 dB/cm, zatiaľ čo pri doposiaľ bežne používanom riešení pre omietnuté murivo z tehál AKU šírky 25 cm je to len 2,04 dB/cm. To predstavuje skokové zlepšenie o celých 14 %! Pri doterajších inováciách výrobcov AKU tehál dochádzalo len k nepatrným zlepšeniam, väčšinou len v desatinách percent.

Obr. 2: Červenou sú vykreslené medzibytové steny a tiež steny, ktoré oddeľujú chodbu od bytov a ktoré je teraz možné riešiť s lepšou zvukovou nepriepustnosťou a s menšou hrúbkou.
Obr. 2: Červenou sú vykreslené medzibytové steny a tiež steny, ktoré oddeľujú chodbu od bytov a ktoré je teraz možné riešiť s lepšou zvukovou nepriepustnosťou a s menšou hrúbkou.

Prednosti novej akustickej tehly

  1. 1. Vďaka unikátnemu riešeniu je v jednom tehlovom bloku dosiahnutý ekvivalent správania dvojitej konštrukcie. Dochádza teda okrem výbornej zvukovej izolácie k významnej redukcii prenosu konštrukčného hluku (napr. eliminácia zabuchnutia dvierok zavesenej skrinky na murive).
  2. 2. Vďaka brúseniu sú tehly kalibrované na výšku 249 mm a nevzniká problém vo výškovom module ako pri súčasnom murovaní obvodového muriva z brúsených tehál a priečok z nabrúsených AKU tehál murovaných na maltu.
  3. 3. Nové akustické tehly sú zároveň menšie a ľahšie, manipulácia s nimi je teda jednoduchšia a statické zaťaženie stavby je menšie. Pretože HELUZ AKU KOMPAKT 21 BRÚSENÁ je tvorená dvomi 9 cm tvarovkami, tak úprava rozmerov tehál nie je žiadny problém. Stačia bežné pracovné nástroje (napr. uhlová brúska 230 mm, píla na rezanie tehál). Na väzbu rohov sú dodávané pomocné šablóny, vďaka ktorým je zhotovenie rohu veľmi presné, jednoduché a zachováva všetky akustické vlastnosti aj v tomto dôležitom konštrukčnom detaile.
  4. 4. Menšia hrúbka steny o 4 cm oproti tradičnému riešeniu šetrí zastavanú plochu a tým umožňuje dosiahnuť vyššej úžitkovej plochy v rámci bytu. To ocenia nielen majitelia bytov, ale hlavne investori bytových domov, ktorí získajú na rovnakej zastavanej ploche viac predajných metrov úžitkovej plochy.
  5. Významné sú aj výrazne – takmer dvakrát – lepšie tepelnoizolačné vlastnosti steny z tehál HELUZ AKU KOMPAKT 21 BRÚSENÁ, ako má tradičné riešenie z AKU tehál. To prispieva k zmenšeniu tepelnej straty obývaného bytu susediaceho s prerušovane obývaným bytom a teda k úsporám energie užívateľov vykurovaných bytov.

Čo to znamená v praxi? Aká je reálna úspora, ktorú HELUZ AKU KOMPAKT 21 BRÚSENÁ prináša?

  • 528 640 Kč
  • a 15 m2

na priemernej osemposchodovej budove pri použití HELUZ AKU KOMPAKT 21 BRÚSENÁ oproti HELUZ AKU 25 MK. To všetko:

  • pri priemernej cene 35 000 Kč/m2,
  • počítané na reálnom objekte o pôdoryse podľa obr. 2.

Záver

Nová akustická tehla HELUZ AKU KOMPAKT 21 BRÚSENÁ je nielen nový a pozoruhodne účinný koncept tehly určenej k naplneniu stále náročnejších zvukovoizolačných vlastností budov. Možno je aj začiatkom novej éry stavebnej akustiky, ktorá nájde oveľa účinnejšie riešenie protihlukovej ochrany bytov a domov.

Autor: Jiří Hejhálek
Foto: Archív firmy

Tématické odbory

reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama