Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 19.4.

Úpravňa vody Plav spotrebovala pri rekonštrukcii dve tony škárovacej hmoty

Zverejnené: 29. 8. 2016

Juhočeská úpravňa vody Plav sa po 35 rokoch prevádzky dočkala modernizácie. Nádrže s pieskovými filtrami sú po novom obložené keramickými obkladmi, zmenila sa aj technológia. Po novom pribudol aj tretí stupeň čistenia a to filtrácia aktívnym uhlím. Počas rekonštrukcie sa uplatnili odolné dlaždice Taurus Granit a epoxidová škárovacia hmota RAKO SYSTEM, ktoré spoločnosť Lasselsberger dodala na stavbu a to dokonca až 2 tony! V ÚV Plav pritom mohla byť využitá len hmota, ktorá vyhovela testovaniu v TZÚS Praha a disponuje certifikátom pre styk s pitnou vodou.

Surová voda pritekajúca do úpravne z nádrže Římov najskôr prechádza usadzovacími nádržami, kde sa zbaví hrubých nečistôt. Potom približne pol hodinu preteká pieskovými rýchlofiltrami, ktorých je v úpravni celkovo 14. Posledným stupňom je od konca roku 2015 čistenie pomocou tzv. GAU filtrov naplnených aktívnym uhlím. Obklady RAKO sa pri modernizácií uplatnili hneď na dvoch miestach a to pri oprave vaní pieskových rýchlofiltrov a tiež v hale s technológiou tretieho stupňa čistenia vody. V obidvoch prípadoch bolo potrebné, aby parametre materiálov vyhoveli náročným požiadavkám na odolnosť.

O ÚV Plav

Plavská úpravňa je srdcom Vodárenskej sústavy južné Čechy, ktorá pitnou vodou zásobuje asi 360 000 ľudí. Spracováva surovú vodu z vodnej nádrže Římov, ktorá sem priteká samospádom privádzačom dlhým cca 8 km. Kapacita úpravne je 1450 l/s, pričom priemerný aktuálny výkon je asi 500 l/s. Z ÚV Plav je voda čerpaná potrubím v dĺžke 535 km do 158 obcí Juhočeského kraja. Najväčší počet kilometrov urobí „plavská“ voda na ceste k odberateľom v Milevsku, Blatnej a Miroticiach.

Skúšobná prevádzka úpravne bola zahájená v novembri 1981. Voda sa tu čistila dvojstupňovo, tj. najskôr v usadzovacích nádržiach a potom, prostredníctvom pieskových filtrov. O tretí stupeň bola rozšírená po 35 rokoch prevádzky, kedy bola vykonaná rozsiahla rekonštrukcia a modernizácia. Skúšobná prevádzka bola zahájená v decembri 2015.

Rekonstrukce pískových filtrů

Každý z pieskových rýchlofiltrov je naplnený kremičitým pieskom so zrnitosťou 0,8–1,2 mm do výšky 135 cm,” vysvetľuje vedúci prevádzky ÚV Plav Ladislav Chyňava a dodáva: „Rekonštrukciou zahŕňajúcou sanáciu betónu a dlažieb vnútorných vaní prešlo 10 z celkom 14 filtrov. Pôvodné obklady vaní bolo potrebné odsekať, rovnako ako degradovaný betón.” Zásadné bolo pri opravách zarovnanie prelivových hrán všetkých pieskových filtrov na jednu kótu s toleranciou jedného milimetra. Len tak mohol byť zabezpečený rovnomerný prietok vody filtrami. Po opravách boli steny nádrží po novom obložené keramickými dlaždicami. Takisto bolo potrebné vymeniť filtračné trysky v medzidne pieskových filtrov. Polovina piesku vo filtroch bola nahradená novým, ostrohranným pieskom zrnitosti 0,8–1,2 mm. Celkom bolo vymenených 1 000 ton piesku. Zásadná novinka v technológii prania pieskových filtrov – nové pracie čerpadlá, zabezpečia vyššiu intenzifikáciu prania piesku. Pieskové filtre sa perú podľa miery znečistenia po 48–72 hodinovej prevádzke.

Materiály RAKO majú certifikát na styk s pitnou vodou

Pri realizácii nového obloženia vaní bolo potrebné zvoliť materiály, ktoré sú vysoko odolné a zároveň do vody neuvoľňujú žiadne toxické látky. Tomu celkom vyhovela epoxidová škárovacia hmota RAKO GE EASY v kombinácii s keramickými dlaždicami RAKO OBJECT zo série Taurus Granit.

Škárovanie obkladov nádrží s pitnou vodou (vodárne, vodojemy, úpravne, zásobníky) je možné vykonávať len s materiálmi, ktoré disponujú certifikátom pre styk s pitnou vodou. Škárovaciu hmotu RAKO GE EASY typu RG z ponuky RAKO SYSTEM je možné použiť aj na vodotesné škárovanie obkladov a dlaždíc v chemicky agresívnom prostredí. Epoxidový materiál je vhodný tiež na bazény, wellnes, sklady, garáže, prevádzky v chemickom a potravinárskom priemysle, kde sa používajú agresívne čistidlá, ale tiež laboratóriá apod. RAKO GE EASY ponúka ľahkú aplikáciu s vynikajúcou umývateľnosťou, štandardne je k dispozícii v 7 odtieňoch.

Škárovanie pomocou epoxidových materiálov si v poslednej dobe nachádza cestu aj v súkromných interiéroch a to vďaka veľmi jednoduchej údržbe, ale tiež istote, že vplyvom zaťaženia škára nezmení farbu a to ani po dôkladnom generálnom upratovaní agresívnymi čistiacimi prostriedkami. Vplyvom RAKO GE EASY drobné sklenené guľôčky zabezpečujú jednoduché spracovanie hmoty a elegantný povrchový vzhľad. Pri modernizácii ÚV Plav sa počas 9-tich mesiacov uplatnili až 2 tony tejto škárovacej hmoty v šedom odtieni. Odolná epoxidová hmota je na vaniach pieskových filtrov ideálne kombinovaná s dlaždicami rovnakého výrobcu a to Taurus Granit (RAKO OBJECT) vo formáte 30 × 30 cm a odtieni č. 73 (Nevada).

Filtrácia aktívnym uhlím

Päť železobetónových GAU filtrov, každý o ploche 69 m2, je vybavených nerezovými prítokovými a odtokovými žľabmi. Filtračná vrstva uhlia činí v každom filtri 205 cm. Filtre sa skrývajú v priestore, ktorý je zhora čiastočne zastrešený a čiastočne krytý podlahou haly nad filtrami.

V tejto hale bola po novom položená podlaha z dlaždíc Taurus Granit značky RAKO OBJECT vo formáte 30 × 30 cm v odtieňoch 73 (Nevada) a 76 (Nordic). Neglazované vysoko spekané dlaždice (známe aj pod označením gres) Taurus disponujú veľmi nízkou nasiakavosťou (menšou 0,5 %), sú vyrábané podľa EN 14411:2012 BIa UGL, príloha G. Tento typ dlaždíc sa uplatňuje pri obkladoch podláh, ktoré sú vystavené vysokému až extrémnemu mechanickému namáhaniu a znečisteniu. Dlaždice sú vhodné napr. na podlahy v potravinárskych a chemických prevádzkach a na vonkajšie vodorovné plochy. Odolnosť voči obrusu je daná farebnosťou v celej hrúbke črepu.

Viac o materiáloch RAKO sa dozviete na stránkach www.rako.cz.

Autor: Ing. Marie Hodačová Šimonovská
Foto: Archív firmy
reklama

Nové

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Zverejnené 15.4. Výrobcovia mált sa ich výber snažia stavebníkom čo najviac zjednodušiť, napriek tomu občas narazíte na otázky, z ktorých plynie, že ľudia nad voľbou tej správnej malty váhajú. Pozrime sa preto, aké malty ponúka pre svoj stavebný systémy z pórobetónu… ísť na článok

Outdoor living -  Trend, ktorý získava na popularite

Outdoor living - Trend, ktorý získava na popularite

Zverejnené 19.4. Odpočívať, pracovať, zabávať sa, jesť a pripravovať jedlo. So slnečnými lúčmi prichádza aj túžba vykonávať čo najviac aktivít na čerstvom vzduchu. Existuje niekoľko spôsobov, ako si prispôsobiť vlastný vonkajší kútik. Dôležité je v prvom rade vedieť… ísť na článok

reklama