Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 19.4.

Úspory alebo čerstvý vzduch?

Zverejnené: 1. 7. 2016

V súčasnej dobe už nikto nepochybuje o nevyhnutnosti úspory energií a to nielen s ohľadom na zachovanie životného prostredia pre ďalšie generácie, ale aj z dôvodov ekonomických, tj. postupného zdražovania všetkých energií. Na tento trend reaguje svojou ponukou pardubická spoločnosť 2VV, ktorá patrí už viac než 20 rokov medzi overených európskych dodávateľov energeticky úsporných zariadení nielen v sortimente vzduchových clôn, ale aj rekuperačných jednotiek.

Prečo použiť rekuperačnú jednotku?

Dostatok čerstvého vzduchu v budovách, ktoré obývame, či už v byte, rodinnom dome alebo v kanceláriách, je pre ľudské zdravie nevyhnutný. Dnešné stavby sa vyznačujú maximálnou tesnosťou a sú takmer nepriedušné vďaka veľmi tesným oknám a trende zatepľovania – obkladania domu polystyrénom. Cieľom týchto opatrení je udržať v dome teplo a znížiť tak náklady na vykurovanie. Vysoká tesnosť ale bráni budovám dýchať, vo vnútri sa hromadia alergény, prach, nezdravé látky uvoľňované z moderného nábytku či kobercov, v prípade novostavieb hrozia problémy s vlhkosťou a následne vznik plesní.

Pri vetraní otvorenými oknami nám uteká drahé teplo, obmena vzduchu v dome je iba nárazová a predovšetkým v zime nie je tento spôsob vetrania práve komfortný – málokto si nechá v zime otvoreným oknom pol dňa prevetrávať dom. V niektorých lokalitách sa navyše vetranie oknami z dôvodu silne znečisteného vzduchu vôbec neodporúča. Ďalším dôvodom prečo neotvárať okno je, hlavne v mestách, vonkajší hluk.

Ako ideálne riešenie sa preto ponúka obstaranie rekuperačnej jednotky, ktorá odvádza odpadový vzduch z domácnosti, spravidla z kúpeľní a kuchyne a zároveň privádza čerstvý vzduch z vonku do spální a obývacích izieb. Vonkajší vzduch je filtrovaný a zbavený prachu a alergénov, v jednotke prechádza rekuperačným výmenníkom, kde je ohrievaný zostatkovým teplom zachyteným z odvádzaného vzduchu.

Vzduch v obidvoch smeroch je privádzaný veľmi nízkou rýchlosťou, čo okrem nízkej hlučnosti a minimálnej náročnosti na elektrickú energiu zabezpečuje dokonalú výmenu vzduchu v domácnosti bez akéhokoľvek prievanu.

Poslednou novinkou v sortimente rezidenčných rekuperačných jednotiek 2016 od spoločnosti 2VV je rad jednotiek DAPHNE, vhodný na vetranie bytov, rodinných alebo bytových domov.

Elegantné nízkoenergetické riešenie

  • Účinnosť spätného získavania tepla až 93 %.
  • Veľmi tichá prevádzka.
  • Možnosť umiestnenia do kuchynskej linky alebo vstavanej skrine.
  • Ľahká inštalácia a jednoduchá údržba.
  • Automatický by-pass.
Rekuperačná jednotka DAPHNE
Rekuperačná jednotka DAPHNE

Nový rad jednotiek DAPHNE je vyrábaný v 4 veľkostiach150, 300, 500 a 700 m3/h. Táto jednotka bola navrhnutá na jednoduchú a štandardnú montáž na stenu. Veľkou výhodou tejto jednotky je jej kompaktná veľkosť umožňujúca inštaláciu do štandardnej kuchynskej linky alebo vstavanej skrine. To ocenia predovšetkým domácnosti s nedostatkom priestoru.

Jednotka je konštruovaná z obojstranne lakovaného sendvičového panelu, ktorý zabezpečuje vynikajúcu tepelnú a hlukovú izoláciu, je vhodná na využitie v priestoroch s vyššími nárokmi na hygienu. Vďaka univerzálnemu prevedeniu umožňuje jednotka flexibilnú inštaláciu.

Srdcom jednotky je veľmi účinný hliníkový protiprúdny rekuperátor ej najvyššej kvality s certifikáciou EUROVENT. Vďaka špeciálnej technológii SWIRL CHAMBER SYSTEM dosahuje jednotka 93% účinnosti.

Jednotka DAPHNE je osadená veľmi účinnými EC motormi od kvalitného nemeckého výrobcu.

Protiprúdny hliníkový rekuperátor od firmy RECUTECH
Protiprúdny hliníkový rekuperátor od firmy RECUTECH

Sofistikovaná regulácia

Jednotka DAPHNE je vybavená integrovaným sofistikovaným systémom regulácie, kde si zákazník môže vybrať z 2 typov: BASIC a KOMFORT.

Súčasťou regulácie BASIC je dizajnový kompaktný ovládač, ktorý ponúka možnosť riadenia ventilátoru, indikácie zanesenia filtrov, možnosť pripojenia snímačov kvality vzduchu a integrovaný predohrev regulovaný termostatom.

Regulácia KOMFORT je vybavená dizajnovým dotykovým ovládačom. Zabezpečuje plynulú reguláciu výkonu ventilátora, umožňuje indikáciu zanesenia filtrov. Vďaka plynulému by-passu je zabezpečená protimrazová ochrana a plynulá regulácia teploty Free Cooling – tzv. chladenie zdarma, kedy sa v letných mesiacoch v nočných hodinách využíva nižšia teplota privádzaného vzduchu k dochladzovaniu vnútorného prostredia. V regulácii je integrovaný časovač (týždenný, denný) a je tu možnosť riadenia nadradeným systémom.

Súčasťou jednotky je elektrický predohrev a na prianie zákazníka je možné jednotku vybaviť externým doohrevom.

Regulácia KOMFORT
Regulácia KOMFORT

Všetky komponenty a diely sú starostlivo preverované a kontrolované, aby bolo dosiahnuté najvyššej možnej kvality výrobku.

Uvedením rekuperačnej jednotky DAPHNE na trh prináša spoločnosť 2VV ucelený rad rekuperačných jednotiek na rezidenčné aj komerčné aplikácie.

Pre viac informácií sledujte naše webové stránky www.2vv.cz.

Autor: Bc. Barbora Pešková
Foto: Archív firmy

Tématické odbory

reklama

Nové

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Zverejnené 15.4. Výrobcovia mált sa ich výber snažia stavebníkom čo najviac zjednodušiť, napriek tomu občas narazíte na otázky, z ktorých plynie, že ľudia nad voľbou tej správnej malty váhajú. Pozrime sa preto, aké malty ponúka pre svoj stavebný systémy z pórobetónu… ísť na článok

Zasadený dom

Zasadený dom

Zverejnené 16.4. Okrem organického prepojenia interiéru s exteriérom, horizontálnej formy a nenápadnosti v teréne je zaujímavým prvkom rodinného domu Zasadený jeho materialita. Je postavená na pravdivosti prírodných materiálov, ich pokojnej farebnosti, odolnosti a… ísť na článok

reklama