Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 29.4.

Vinárstvo Kolby v Pouzdřanech

Zverejnené: 13. 4. 2024

Projekt rieši dostavbu a zjednotenie areálu vinárstva Kolby v Pouzdřanoch. S novým vlastníkom sa novo definovala filozofia vinárstva, ktorá je založená na prírodných postupoch a rešpekte ku krajine. Tomu by mal zodpovedať aj facelift areálu vinárstva.

Projekt priblížime slovami architektov:

Zjednotenie

Areál pozostával z historickej budovy s rozsiahlymi pivnicami a novodobej prístavby. My sme mali za úlohu pridať ďalšiu vrstvu – suchý sklad fliaš a winebar pre návštevníkov. Pretože celý areál nedávno prešiel transformáciou, nebolo možné do existujúcich objektov príliš zasahovať, alebo ich dokonca demolovať. Napriek tomu bolo potrebné zmeniť výraz stavieb a aktualizovať prevádzkové väzby, aby zodpovedali potrebám súčasného vinárstva. Hlavnou výzvou projektu preto bolo zjednotenie jednotlivých objektov, miest a momentov do koherentného celku.

Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice

Zahalenie

Rozhodli sme sa preto zahaliť jednotlivé prístavby do predsadenej fasády z agátových lát. Fasáda má dve úrovne - vonkajšia riedka treláž, ktorá slúži ako opora pre popínavé rastliny a vnútorné husté latovanie, ktoré sa miestami lenivo zvezie, aby sformovalo lavicu. V mieste, kde sa vrstvy prekrývajú, agátová treláž degustačnú lavicu tieni. Agát z miestnych zdrojov sme vybrali ako vhodnú lokálnu drevinu, ktorá vďaka svojej odolnosti zaisťuje dlhú životnosť konštrukcie.

Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice

Sklad

Dostavba suchého skladu je naším najvýraznejším stavebným vstupom do areálu. Ide o utilitárnu betónovú montovanú halu. Sklad sa zapúšťa do terénu, zanorenie vynikne o to viac, pretože zemina z výkopu bola deponovaná v mieste vedľa haly. Kopček zmenšuje objem haly. Betón sme dofarbili do zemitého tónu. Predsadená porastená fasáda tieni betónovú konštrukciu, čím prispieva k vnútornej teplotnej stabilite. K udržateľnosti prevádzky vinárstva prispieva fotovoltika na strechách.

Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice

Winebar

Winebar sme umiestnili do historickej budovy vinárstva. Priestor priamo nadväzuje na rozsiahle pivnice pod budovou. Namiesto klasického baru sme navrhli doprostred priestoru masívny degustačný stôl, kde je možné stáť okolo a debatovať nad vzorkami. Výrazným motívom interiéru je cementová dlažba vínovej farby so vzorom vlnky navrhnutým priamo pre tento priestor. Okrem realizácie winebaru a dispozičných úprav, ktoré si to vyžiadalo, sme na starej budove zmenili len náter do umierneného tónu so živou textúrou.

Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice

Miesto

Vinárstvo je umiestnené na okraji obce, priamo nadväzuje na Puzdranskú step. Smerom k dedine navrhujeme reprezentatívny dláždený predpriestor, ktorý slúži či už potrebám winebaru, tak prípadným iným verejným akciám.

Nad priestor vybieha výrazná konštrukcia. Tá v mieste už bola. Nakoniec sme sa rozhodli ju zachovať a využiť. Obkladáme ju agátovými latami, aby sme ju zahrnuli do celku a využívame tieňa, ktorý toto krídlo vrhá.

Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice

Autor: ORA | Jan Veisser, Jan Hora, Barbora Hora
Spoluautor: Maroš Drobňák, Klára Mačková
Adresa: Česká 51, Pouzdřany, Česká republika
Investor: KOLBY a.s.
Projekt: 2021
Realizácia: 2023

Súvisiace články:

Autor: Tlačová správa LINKA News
Foto: BoysPlayNice
reklama

Nové

Chystáte sa stavať svojpomocne? Vyvarujte sa častých chýb!

Chystáte sa stavať svojpomocne? Vyvarujte sa častých chýb!

Zverejnené 28.4. S príchodom jari opäť začína narastať počet stavieb a rekonštrukcii. Zvažujete, že sa pustíte do realizácie domu vlastnými silami, ale nie ste si istí, či to zvládnete? Táto úloha rozhodne nie je pre každého, na druhej strane so sebou prináša popri… ísť na článok

Ytong, drevo a sklo dali tvár novej Šarišskej stodole

Ytong, drevo a sklo dali tvár novej Šarišskej stodole

Zverejnené 26.4. Šarišská svadobná Stodola sa nachádza v lone prírody za mestom Veľký Šariš s pekným výhľadom na Šarišský hrad a okolitú prírodu. V areáli je veľa možností exteriérového posedenia či rozľahlý výbeh pre deti. Stodolu tvoria dve na seba nadväzujúce… ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

reklama