Špičková tepelná izolácia, teraz aj na Slovensku
vyhľadávanie
Dnes je 20.4.

Vyberáme strešné okno

Zverejnené: 22. 9. 2016

Viete, na čo sa máte zamerať pri výbere strešného okna? Ako zvoliť správnu veľkosť alebo počet okien? Je vhodnejší plast alebo drevo? Ako účinne zamedziť kondenzácii? Ako sa vyhnúť prehrievaniu v podkroví? Spoločnosť Roto strešné okná s.r.o. vypracovala užitočné rady, ako správne vybrať strešné okno, aby vám bývanie v podkroví robilo radosť. Ako podklad nám poslúžili najčastejšie otázky z odbornej aj laickej verejnosti.

Strešné okno alebo vikier?

Podkrovie sa rovnako ako každá iná obytná miestnosť neobíde bez presvetlenia a vetrania. V podstate existujú len dve možnosti riešenia – strešné okno alebo vikier. Výhodou vikiera je zväčšenie samotného priestoru miestnosti, avšak skôr prevažujú jeho nevýhody. Strešným oknom rovnakého rozmeru sa dostane do miestnosti viac svetla než vikierom. Vikier má navyše zložitejšiu konštrukciu a montáž je oveľa náročnejšia než pri strešných oknách. Preto vikier vychádza z pohľadu ceny drahšie než strešné okno a je náchylnejší na vady spôsobené montážou. Mnoho ľudí má negatívne skúsenosti s kondenzáciou vlhkosti na strešnom okne a to je dôvod, prečo radšej volia vikier. Zásadné je vybrať kvalitné strešné okno s dobrými tepelnými parametrami a potom sa nemáme čoho obávať.

Obr.: Stanovenie počtu a rozmeru okien
Obr.: Stanovenie počtu a rozmeru okien

Ako veľké okno si mám kúpiť a kam ho umiestniť?

Čo sa veľkosti strešných okien týka, základným odporúčaním je, aby plocha okien zodpovedala približne 10–12,5 % celkovej úžitkovej plochy miestnosti a súčet šírky všetkých okien by sa mal rovnať 55 % dĺžky miestnosti. Aby bol interiér správne osvetlený a nikde nevznikali tmavé kúty, je lepšie použiť viac menších okien než jedno veľké. Pre šírku okna je základom, aby sa strešné okno vošlo medzi krokvy. Pokiaľ sa nezmestí, je potrebné urobiť trámovú výmenu, ktorá stavbu trošku skomplikuje. Výškové umiestenie okna ovplyvňuje nielen presvetlenie miestnosti, ale aj našu psychiku. Je však potrebné si uvedomiť, že okno bude ovplyvnené výškou nadmurovky a spôsobom, akým sa bude využívať podkrovie. Odporúča sa umiestniť spodnú časť okna vo výške 0,9 m. V praxi to však u novostavieb nie je reálne. Obvykle len výška nadmurovky je okolo 1,1 m. Pokiaľ sa k tomuto rozmeru pripočíta hrúbka strešného plášťa, potom sa výška spodnej hrany strešného okna vyšplhá približne do výšky 1,5 m nad podlahou. Výška hornej hrany v závislosti na výške okna vychádza potom do výšky cca 2,1 m nad podlahou. Tu je určite výhodnejšie ovládanie okna dole. Existujú realizácie, kde je vhodnejšia kľučka na hornej hrane okna. Predovšetkým sa jedná o rekonštrukcie starých priestorov na povale. Spoločnosť Roto ponúka rôzne typy strešných okien s ovládaním hore alebo dole, aby vyhovela každému užívateľovi.

Aký spôsob otvárania okna je pre mňa najvhodnejší?

Spôsob otvárania strešného okna je dôležité vybrať práve podľa výšky okna nad podlahou. Bežným typom okna je okno kyvné, pri ktorom sa však musí počítať s tým, že krídlo bude zasahovať do interiéru. Podľa výšky umiestnenia okna môže krídlo vadiť vo výhľade aj pri samotnom užívaní miestnosti. Firma Roto má v ponuke ešte ďalšie dva spôsoby otvárania, ktoré vám spríjemnia či už prístup k oknu, tak aj výhľad z neho. Prvým z nich je výsuvno-kyvné otváranie v hornej štvrtine rámu. Jedná sa o dobrý kompromis, pretože aj pri otvorenom okne je krídlo dostatočne vysoko nad podlahou a nezasahuje do interiéru. Druhým spôsobom je otváranie výklopné/kyvné. Krídlo sa otvára v hornom pánte. Zabezpečuje tak absolútnu voľnosť pohybu v priestore okna aj v jeho okolí a zároveň ponúka výborné funkčné vlastnosti okna.

Existujú aj strešné okná s možnosťou elektrického ovládania. Jeho obsluha je veľmi komfortná a využíva sa hlavne u okien, ktoré nie sú prístupné pre manuálne ovládanie. Ďalšia možnosť využitia elektricky ovládaných okien je pri systéme centrálneho riadenia domu alebo systému núteného vetrania.

Obr.: Spôsoby otvárania strešného okna. Vľavo výklopné/kyvné otváranie, uprostred výsuvno-kyvné otváranie, vpravo kyvné otváranie
Obr.: Spôsoby otvárania strešného okna. Vľavo výklopné/kyvné otváranie, uprostred výsuvno-kyvné otváranie, vpravo kyvné otváranie

Mám zvoliť dvojsklo alebo radšej trojsklo?

Typ zasklenia a s tým súvisiaci prestup tepla (koeficient Uw) sa určí v závislosti na celkovom zateplení domu. V prípade, že staviate novostavbu v nízkoenergetickom či pasívnom štandarde, mali by byť strešné okná s trojsklami samozrejmosťou. Ďalším pravidlom je, že pokiaľ zvolíte trojsklo na fasádne okná, potom je potrebné zvoliť tento typ zasklenia aj na strešných oknách. Strešné okná by mali byť naopak lepšie zateplené, čo udáva aj ČSN – tepelná ochrana budov. Naše odporúčanie každému zákazníkovi je dať prednosť strešným oknám, ktoré sú osadené trojsklami. Toto energeticky úsporné zasklenie garantuje, že v budúcnosti nebudú problémy s kondenzáciou vzdušnej vlhkosti na vnútornom skle. Pokiaľ si obstaráte strešné okno s trojsklom, je dôležité si uvedomiť, že konštrukcia okna musí mať tomu zodpovedajúci ktorý udáva hodnotu prestupu tepla celým oknom a nielen sklom. Navyše v súčasnej dobe prebieha dotačný program Nová zelená úsporám, vďaka ktorému je možné získať výraznú finančnú dotáciu na nové strešné okná. Vzniknutá finančná úspora vám tak môže poslúžiť na zakúpenie strešných okien osadených trojsklom za cenu dvojskla. Produkty Roto sú samozrejme do tohto programu zaradené.

Aký materiál vybrať – plast alebo drevo?

Materiál strešných okien sa nijako nelíši od materiálu, z ktorého sú vyrobené okna fasádne, tj. prevažne drevo alebo plast. Drevené strešné okná majú nesporné estetické aj funkčné vlastnosti, ale sú náchylné na zvýšenú vlhkosť. Plastovému profilu naopak vlhkosť nijako nevadí. Nie je možné jednoznačne povedať, aký materiál je lepší. Základom je obmedzenie kondenzácie vlhkosti na skle. Pokiaľ je vybrané kvalitné strešné okno s veľmi dobrým celkovým súčiniteľom prestupu tepla, sú obidva materiály rovnako dobré. Vybavenie okna zatepľovacím blokom, ktorý napomôže k zvýšeniu vnútornej povrchovej teploty okna, je ďalšou veľkou výhodou až nevyhnutnosťou pri všetkých strešných oknách.

Ako vyriešiť problém s prehrievaním podkrovia?

Je dôležité si uvedomiť, že prehrievanie podkrovia nie je zapríčinené iba strešnými oknami, ale tiež nedostatočnou akumuláciou strešného plášťa, tým sa v tomto článku však nebudeme zaoberať. Strešným oknom sa do interiéru dostáva veľké množstvo tepla, ktoré je potrebné zastaviť. Strešné okná umiestnené smerom na juh či západ majú v letnom období veľký problém s prehrievaním. Aj napriek tomu, že sú okná vybavené vrstvami, ktoré prestupu sálavého tepla zabraňujú, jedinou istotou je umiestnenie tieniacich roliet na vonkajšej strane okna. Ideálnym riešením je predokenná lamelová roleta. Ekonomickejším variantom sú potom rolety screenové. Možnosť dodania vonkajšieho tienenia a jeho dodatočná montáž by mali byť samozrejmosťou pri všetkých strešných oknách.

Ako mám účinne zatieniť podkrovie?

Existuje veľa možností vnútorného tienenia. Škála dodávaných doplnkov a farieb je skutočne rozmanitá. Zatemňovacie rolety zabezpečia tmu na spánok, svetlopriepustné rolety iba zatienia a žalúziami si môžete regulovať intenzitu svetla sami. Je však dôležité si uvedomiť, že vnútorné doplnky slúžia iba k zatieneniu, nie k zamedzeniu prieniku tepla do miestnosti.

Kto mi okná namontuje? Je to zložité?

Je dôležité, aby ste si na montáž strešných okien zvolili skúsenú a zaškolenú montážnu firmu. Ani to najlepšie strešné okno nebude fungovať dobre, pokiaľ nebude správne napojené na strešný plášť. Základom je bezchybné napojenie na hydroizolačnú fóliu a na parotesnú fóliu pomocou parotesného límca strešného okna a zateplenia zostávajúcich priestorov. Ďalej je potrebné každé okno namontovať podľa sklonu strechy a spraviť škáry medzi krídlom a rámom tak, aby nedochádzalo k únikom.

Je skutočne dôležité venovať výberu strešného okna dostatok času a zvážiť jeho budúce využitie. Pokiaľ tak učiníte, bude vám bezproblémovo slúžiť veľa rokov a bývanie v podkroví bude radosťou.

Autor: Ing. arch. Martin Tichý
Foto: Archív firmy

Tématické odbory

reklama

Nové

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Zverejnené 15.4. Výrobcovia mált sa ich výber snažia stavebníkom čo najviac zjednodušiť, napriek tomu občas narazíte na otázky, z ktorých plynie, že ľudia nad voľbou tej správnej malty váhajú. Pozrime sa preto, aké malty ponúka pre svoj stavebný systémy z pórobetónu… ísť na článok

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Zverejnené 20.4. Chcete lepšie bývať? Chystáte sa stavať, rekonštruovať alebo modernizovať svoj domov? Hľadáte informácie o dotačných programoch, nových stavebných materiáloch a technológiách? Zaujímajú vás udržateľné a energeticky úsporné riešenia? Potom navštívte… ísť na článok

reklama