Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 19.4.

Zabezpečnie prídržnosti sanačných hmôt na betónovom alebo železobetónovom podklade

Zverejnené: 22. 6. 2016

Oprava betónových alebo železobetónových konštrukcií je v dnešnej dobe pomerne známa a to aj medzi laickou verejnosťou. Je známe, že je potrebné si kúpiť lepší materiál a takisto dodržať aj „špeciálne“, výrobcom odporúčané, postupy. Bohužiaľ vec, ktorá je najčastejšie podceňovaná, je kvalita podkladu a zabezpečenie prídržnosti materiálu na podklade. Pritom je to hlavná vec, ktorá ovplyvňuje trvanlivosť opravy.

Faktory ovplyvňujúce prídržnosť

Na zabezpečenie prídržnosti materiálu k podkladu je možné využiť celé množstvo rôznych materiálov. Jedná sa o adhézne mostíky na rôznej báze a rôznych skladieb alebo zabezpečenie prídržnosti mechanickým kotvením, alebo takisto nie je potrebné využiť ani jednu z týchto variánt. Záleží na kvalite podkladu, na jeho čistote resp. znečistení, na umiestnení konštrukcie, okolitom prostredí a celom množstve ďalších faktorov.

K tomu, aby bolo možné rozhodnúť, ktorý zo spôsobov je možné použiť a ktorý je najvhodnejší, je potrebné vykonať aspoň základný stavebno technický prieskum. Ten nám tieto podklady dodá. Je potrebné overiť či už pevnosť v ťahu povrchových vrstiev konštrukcie, ich odolnosť voči cyklickému zmrazovaniu, a to aj za prítomnosti chemických rozmrazovacích látok, prítomnosť chemických látok, ktoré môžu spôsobovať degradáciu či už pôvodnej konštrukcie, tak reprofilačnej vrstvy, prípadne betonárskej výstuže, je vhodné zistiť, či nie je podklad degradovaný nejakými „skrytými” procesmi akú sú napríklad síranová korózia alebo alkalická reakcia kameniva.

Prevlhčenie podkladu

V prípadoch, kedy je poškodenie konštrukcie malé a predmetná konštrukcia je buď v suchom prostredí, alebo je mrazuvzdorná a po zohľadnení ďalších vplyvov ako napr. vonkajších silových účinkov, je možné reprofilačné malty obvykle aplikovať iba na prevlhčený podklad. Rovnako je to aj pri konštrukciách, ktoré sú nové a je potrebné iba vyrovnať podklad, odstrániť nežiaduce vzhľadové imperfekcie alebo v prípade tenkovrstvých úprav (2–3 mm), ktoré majú za úlohu pripraviť podklad pred aplikáciou náterov. Podklad je vhodné vlhčiť deň vopred a to tak, aby bol matne vlhký, tj. aby na povrchu nebola vytvorená separačná vrstva z vody. Samozrejmosťou je otvorenie pórového systému čistením. Povrchové úpravy sa potom zakotvia do otvorených pórov a prídržnosti napomôže aj polymerná disperzia obsiahnutá v samotnom sanačnom materiáli. Tá môže byť suchá u jedného z komponentných materiálov ( je súčasťou samotnej reprofilačnej malty), alebo tekutá pri dvoch komponentných materiáloch.

Jednozložkové adhézne mostíky

V momente, kedy je potrebné vyrovnať starší alebo mierne degradovaný, viac pórezny podklad tenkovrstvými stierkami, je vhodné použiť jednozložkový tekutý adhézny mostík (DENSOCRETE 222). Ten zabezpečí nielen vylepšenie prídržnosti k podkladu, ale súčasne obmedzí stratu zámesovej vody tenkovrstvej úpravy a tým aj minimalizuje riziko vzniku porúch (trhlinek) v týchto vrstvách.

Naopak, pokiaľ je potrebné naniesť reprofilačnú maltu, resp. tenkovrstvú egalizačnú stierku, na existujúci hutný podklad, kde hrozí, že zakotvenie bude problematické, je vhodné zvoliť jednozložkový „suchý” adhézny mostík (suchá zmes miešaná s vodou) DENSOCRETE 333. Ten je aplikovaný pomocou zubovej stierky v hrúbke 0,5–1,0 mm. Následne je samotný reprofilačný materiál aplikovaný „priamo do živého”.

Ochrana výstuže a adhézny mostík pred reprofiláciou
Ochrana výstuže a adhézny mostík pred reprofiláciou

Dvojzložkové adhézne mostíky

Na štandardné sanácie železobetónovej konštrukcie s odpadnutou krycou vrstvou a korodujúcou výstužou je najvhodnejšie použiť dvojkomponentný polymér, cementový adhézny mostík DENSOCRETE 111. Tým je možné ošetriť výstuž a súčasne zabezpečiť prídržnosť následne aplikovaných materiálov k podkladu. Dvojkomponentným adhéznym mostíkom je možné dosiahnuť vylepšenie podkladu, ale podmienkou je aplikácia reprofilačných mált do „živých” (nezaschnutých) vrstiev.

Epoxidový adhézny mostík

Najlepší spoj, ktorý je možné vytvoriť pomocou stavebnej chémie, je použitie epoxidového adhézneho mostíka. Spočíva v nátere napenetrovaného podkladu epoxidovou živicou (BETOLIT EP 0-1 DC), do ktorej je následne vsypaný suchý kremičitý piesok (BETOFIL FH). Po zaschnutí tejto vrstvy je vymetený (vysatý) nezakotvený piesok a do takto vzniknutej hrubej vrstvy je nanesená opravná malta. Aplikáciu je možné urobiť rovnako do „živej nezaschnutej kompozície, pokiaľ to dovolí technológia opravy. Tento pevný spoj je využívaný v prípadoch, kedy sa predpokladá, že bude slabá kvalita podkladu a práve použitie epoxidovej živice ho vylepší. Alternatívne je využívaný pri náročnejších aplikáciách ako je posilňovanie konštrukcií alebo dobetonávky konštrukcií, kedy je bezpodmienečne potrebné zabezpečiť spolupôsobenie starej a novej vrstvy.

Epoxidový adhézny mostík
Epoxidový adhézny mostík

Mechanické kotvenie

Vyššie popísané postupy predpokladajú, že po tom, čo sa vykoná oprava nedôjde k poškodeniu konštrukcie pod novou vrstvou (pod opravou). K tomu môže dôjsť, pokiaľ podklad nie je odolný voči cyklickému pôsobeniu mrazu, je chemicky kontaminovaný (chloridy, sírany, nízka alkalita vrstvy betónu v okolí výstuže atď.), alebo je inak znečištený (napr. olejmi apod.). V takýchto prípadoch je nevyhnutné zaistiť prídržnosť opravných mált k podkladu pomocou mechanického kotvenia výstužných vložiek (sietí). Aj v týchto prípadoch je možné voliť niekoľko druhov kotvenia (bodové, líniové) a niekoľko druhov výstužných sietí. Štandardne je možné využiť oceľové siete či už typové KARI siete, alebo atypické špeciálne siete určené práve k mechanickému kotveniu ARMOBET 40/40/2. Predpokladom je buď dostatočne veľká vrstva vykonanej reprofilácie, ktorá zabezpečí krytie podľa príslušných noriem (ČSN EN 206) a stupňov vplyvu prostredia, alebo odôvodnenie menšej vrstvy krycej vrstvy (druh reprofilačnej hmoty, okolité prostredie, odvôvodnená obmedzená životnosť a pod.).

V prípade, že nie je možné zabezpečiť ani jednu z týchto variánt, je potrebné vykonať mechanické kotvenie pomocou sietí, ktoré nepodliehajú korózii ani v náročných podmienkach (kanalizačné stoky, kolektory, chemické prevádzky atď.).

Statické spevnenie konštrukcie = mechanické kotvenie
Statické spevnenie konštrukcie = mechanické kotvenie

Možnosťou je použitie oceľových sietí s povrchovou epoxidovou úpravou ARMOBET 40/40/2 EC, u ktorých nie je potrebné dodržať, až na extrémne prípady, normovú hrúbku krycích vrstiev. Alternatívou k vystuženiu oceľovými sieťami je použitie sietí z bazaltových (čadičových vlákien) ARMOBET BW. Tie prinášajú aj ďalšie výhody, ktoré spočívajú v jednoduchej manipulácii s materiálom (nižšia hmotnosť oproti oceli) a jednoduchšom prispôsobení sa tvaru konštrukcie (ohybnosť). Upevnenie týchto sietí je zabezpečené pomocou kotví z prameňov bazaltových vlákien.

Vo všetkých prípadoch je potrebné dodržať technologické postupy výrobcu na apikáciu či už samotných adhéznych mostíkov, prípadne sietí, tak následne použitých reprofilačných mált.

Bazaltová sieťka na mechanické kotvenie
Bazaltová sieťka na mechanické kotvenie
Kotva z prameňov bazaltových vlákien
Kotva z prameňov bazaltových vlákien

Záver

Produkty stavebnej chémie sú v dnešnej dobe na vysokej úrovni, ale ich trvanlivosť a funkčnosť je spojená so správnou aplikáciou a je závislá na kvalite podkladu. Preto je nevyhnutné mať informácie o konštrukcii v dostatočnom predstihu pred vykonaním opravy tak, aby bolo možné správne rozhodnúť, aký spôsob sanácie bude použitý. Len samotná kvalita materiálu nevyrieši všetko.

Autor: Ing. Zdeněk Vávra
Foto: Archív firmy

Tématické odbory

reklama

Nové

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Zverejnené 15.4. Výrobcovia mált sa ich výber snažia stavebníkom čo najviac zjednodušiť, napriek tomu občas narazíte na otázky, z ktorých plynie, že ľudia nad voľbou tej správnej malty váhajú. Pozrime sa preto, aké malty ponúka pre svoj stavebný systémy z pórobetónu… ísť na článok

Zasadený dom

Zasadený dom

Zverejnené 16.4. Okrem organického prepojenia interiéru s exteriérom, horizontálnej formy a nenápadnosti v teréne je zaujímavým prvkom rodinného domu Zasadený jeho materialita. Je postavená na pravdivosti prírodných materiálov, ich pokojnej farebnosti, odolnosti a… ísť na článok

reklama