Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 20.4.

Zateplenie novej generácie

Zverejnené: 6. 6. 2017

Chcete kvalitne zatepliť a neviete ako a čím? Potom sa začítajte do článku Jána Hodinky, ktorý popisuje, ako sa zatepľovalo v minulom storočí a aké možnosti so sebou prináša NEW-THERM SYSTEM.

Niečo z histórie

Písal sa rok 1991 a vo východných Čechách v obci Ostřetín sme vybudovali prvú miešareň suchých maltových zmesí a začala prvá výroba suchých maltových zmesí ešte vo vtedajšom Československu. Z celej republiky sa stretávali firmy, aby sa pozreli na to, čo sa to vlastne vyrába. Dnes s úsmevom spomíname, ako bol na hlavnom ťahu obcí na ceste č. 35 spôsobený dopravný kolaps. V roku 1992 začala prvá certifikácia tepelnoizolačného systému pre budovy s vtedajším dostupným izolantom EPS1) a MW2). Vtedy sa ešte vyrábali MW s kolmým vláknom, všetko sa robilo s MW s pozdĺžnym vláknom. Prešli sme etapou vývoja, kedy sa už na zhotovenom zateplení z MW po čase objavili na fasáde škvrny. Hľadali sme príčinu prečo. V roku 1993 sme začali realizovať prvé systémy zateplenia. Vtedajšia sila izolantu 50 mm bola niečím úžasným. Mysleli sme si, ako máme zateplené, ale v nasledujúcich rokoch sa hrúbka izolantu začala postupne zvyšovať na 80 mm, ďalší rok na 100 mm, potom nasledovalo 160 mm, až k dnešnej hrúbke izolantu, ktorá je dokonca 300 mm.

Prvé zateplovacie systémy mali v roku 1992 povrchovú úpravu tenkovrstvej minerálnej vápenno-cementovej omietky, ktorú bolo potrebné, ak sme nechceli bielu fasádu, vždy natrieť odtieňom fasádnej farby. Doba realizácie sa tým však predlžovala. Omietky sa ľahko spracovávali a boli aplikované na stierku s výstužnou tkaninou.

V roku 2000 bol zaznamenaný nástup omietok v pastovitom stave, akryláty, silikóny, silikáty atď. Výhodou bolo to, že omietka bola už prefarbená na vopred určený odtieň. Ich použitie bolo vyvolané hlavne potrebou zateplenia panelových domov, kde tieto omietkoviny lepšie prenášali pnutie na fasáde vo vyšších poschodiach budovy.

Obidva druhy povrchových úprav boli vykonávané na izolant z EPS a MW.

Polyuretány

Polyuretány patria do desiatky najmasovejšie vyrábaných polymérov s množstvom vlastností a teda aplikačných možností.

Polyuretány sú materiál, ktorého vznik sa datuje ešte pred II. svetovou vojnou, systém. Vyvinula firma Bayer. Dnes máme polyuretány všade okolo nás, od domácností až po vyspelé technológie. Určite je to pre ich funkčné vlastnosti, aplikačné možnosti, spracovateľské výhody a aj vďaka tomu, že sú zdravotne neškodné, nehorľavé a prinášajú aj množstvo iných benefitov.

Funkčné vlastnosti

Vynikajúca izolačná schopnosť, možnosť spracovania na mieste alebo do akejkoľvek formy, priľnavosť (kotvenie) k plášťovým materiálom a podkladom, bunečná štruktúra s uzatvorenými dutinkami, nízka nasiakavosť, nepatrná hmotnosť a pevnosť.

Aplikačné možnosti

Polyuretán je materiál „programovateľný”. Podľa jeho chemického zloženia a vytvorenia môže vzniknúť veľké množstvo celkom odlišných typov – od mäkkých pien cez tvrdé peny až po štrukturálne PUR na výrobky stavebného aj spotrebiteľského priemyslu, od bežne horľavého polyuretánu cez samozhášavé typy až po ťažko horľavé až nehorľavé s teplotnou odolnosťou bežnou (120 °C) až po teplotne odolné pri 300 °C atď.

Spracovateľské výhody

Výrobok sa dostane čo najbližšie k miestu použitia – od výrobcu PUR k spracovateľovi sa dopravuje surovina ako kvapalina v dvoch zložkách, teda veľmi úsporne na prepravu objemu. Spôsob spracovania má významné technologické výhody (adhézia k povrchom bez potreby lepenia, vyplnenia dutín atď.).

Toxicita

Polyuretán je zdravotne nezávadný. Po vytvrdnutí je pena celkom neškodná. Nedochádza k odparovaniu akýchkoľvek škodlivín. Hlavný hygienik schválil túto izoláciu aj do priestorov s potravinami, kde sú obzvlášť prísne požiadavky. Polyuretán nie je napadaný plesňami ani hmyzom, má trvalú odolnosť proti hnilobe. Pokiaľ sa jedná o odpad v podobe tvrdej peny, o jeho ďalšie využitie je veľký záujem jednak pre jeho izolačné zásypy, použitie do liatych výrobkov PUR, výroba polyuretánových mált, betónov a podobne.

Horľavosť

Bežne sa používajú samozhášavé typy tvrdej polyuretánovej peny. Inak už bola zmienka o možnostiach špeciálnych typov, ktoré sú však cenovo náročnejšie. Pre použitie PUR v stavbách existujú iba obmedzenia, ktoré sú dané stavebnými predpismi a požiarne technickou normou. Vzhľadom k malej hmotnosti PUR ako izolantu nedochádza k podstatnému zvýšeniu požiarneho zaťaženia a Hlavná správa Zboru požiarnej ochrany vydala súhlas k jeho využitiu v zmysle expertízy, ktorá bola z iniciatívy Asociácie vypracovaná a schválená.

NEW-THERM SYSTEM – český systém zateplenia objektov na báze tvrdých polyuretánových dosiek

V roku 2013 sme si nechali na TZÚS Praha overiť vlastnosti tvrdých polyuretánových dosiek. Tepelnoizolačné vlastnosti λ (lambda) a difúzia vodných pár (μ) – výsledky boli viac než priaznivé. Zjednodušene sme si mohli povedať, že máme izolant, ktorý nám umožňuje sa vrátiť na pôvodné hodnoty hrúbky izolantu v zateplovaní budov.

Takže v roku 2013 naša firma PCC MORAVA-CHEM s.r.o. zahájila na TSÚS, n. o. v Bratislave proces certifikácie vonkajšieho kontaktného tepelnoizolačného systému na báze tvrdých polyuretánových dosiek určených pre stavebníctvo. V roku 2014 sme získali Európske technické schválenie ETA a uviedli výrobok na trh.

  • PCC SE so sídlom v Duisburgu je holdingová spoločnosť PCC Group a vlastné podiely v spoločnostiach zaoberajúcim sa chemickým priemyslom, logistikou atď. V týchto oblastiach takisto realizuje významné investičné projekty.
  • PCC MORAVA – CHEM je výrobcom a distribútorom zateplovacieho systému.
  • PCC MORAVA – CHEM je majiteľom certifikátu tepelnoizolačného systému NEW-THERM® SYSTEM so zapísaným úžitkovým vzorom v ČR a SR.
  • V roku 2017 bola spoločnosť prijatá do Centra pasívneho domu so sídlom v Brne.
  • Výroba polyuretánu je zabezpečená v ČR a Poľsku.
  • Obchodné aktivity v oblasti NEW-THERM SYSTÉM sú v ČR, na Slovensku, v Poľsku, Litve, Lotyšsku, Estónsku, Bulharsku a Rusku.

Proces certifikácie zahŕňal vlastný vývoj výroby polyuretánových dosiek, vývoj lepiacich a štrkových cementových tmelov na báze polyuretánu. Ako povrchová úprava bola zvolená špičková silikónová a silikátová omietka švajčiarskej firmy KABE Farben

Zateplenie školy v Českom Těšíne. Celkovo sa zateplovala plocha o rozlohe 4 000 m2.
Zateplenie školy v Českom Těšíne. Celkovo sa zateplovala plocha o rozlohe 4 000 m2.

A čo patrí k hlavným benefitom NEW-THERM SYSTEM?

  • Vysoký tepelný odpor izolantu.
  • Až o polovicu menšia hrúbka tepelnej izolácie v porovnaní s bežnými izolantmi.
  • Kvalitné materiály systému zabezpečia difúzne priepustný systém.
  • Nižšie tepelné straty objektu v porovnaní s bežnými izolantmi.
  • Zvýšená tepelná pohoda aj v letnom období.
  • Znížená spotreba paliva – zníženie znečistenia ovzdušia.
  • Povrchová úprava systému zateplenia je odolná voči tvorbe rias a plesní.
  • Záruka stálej farebnosti povrchovej úpravy a to v trvaní piatich rokov.
  • Menšia šírka parapetov v porovnaní s ostatnými izolantmi.
  • Nedochádza k architektonickej zmene starších objektov.
  • Použitie kratších kotviacich prvkov.
  • Menšie prepravné náklady.
  • Až o 15 % rýchlejšia realizácia zateplenia objektu ako s bežnými izolantmi formátu 500 × 1 000 mm.
  • Menšie zníženie osvitu miestnosti.
  • Zväčšenie podlahovej plochy objektu v porovnaní s bežnými izolantmi.

Kde všade môžeme ďalej úspešne použiť tvrdé polyuretánové dosky pre stavebníctvo?

  • Izolácia základovej dosky (znížime stavebnú výšku objektu).
  • Izolácia podláh.
  • Izolácia krokiev – priaznivo ovplyvníme teplotný fázový posun.
  • V systéme konštrukcie drevostavby a zateplenia drevostavby.

V ďalšom vydaní časopisu sa podrobnejšie oboznámime s NEW-THERM SYSTEM.

¹) EPS – názov pochádza z angličtiny a znamená expanded polystyrene = expandovaný polystyrén
²) MW – názov pochádza z angličtiny a znamená expanded mineral wool = minerální vata
³) Redakčne upravila Helena Hejhálková
Autor: Ing. Jan Hodinka³)
Foto: Archív firmy

Tématické odbory

reklama

Nové

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Zverejnené 15.4. Výrobcovia mált sa ich výber snažia stavebníkom čo najviac zjednodušiť, napriek tomu občas narazíte na otázky, z ktorých plynie, že ľudia nad voľbou tej správnej malty váhajú. Pozrime sa preto, aké malty ponúka pre svoj stavebný systémy z pórobetónu… ísť na článok

Outdoor living -  Trend, ktorý získava na popularite

Outdoor living - Trend, ktorý získava na popularite

Zverejnené 19.4. Odpočívať, pracovať, zabávať sa, jesť a pripravovať jedlo. So slnečnými lúčmi prichádza aj túžba vykonávať čo najviac aktivít na čerstvom vzduchu. Existuje niekoľko spôsobov, ako si prispôsobiť vlastný vonkajší kútik. Dôležité je v prvom rade vedieť… ísť na článok

reklama