Špičková tepelná izolácia, teraz aj na Slovensku
vyhľadávanie
Dnes je 19.4.

Zatepľujete? Skúste polyuretánovú penu

Zverejnené: 7. 12. 2017

Kvalitné zateplenie stavby je základ, pretože aj drobné štrbinky v izolácii môžu znamenať tisíckorunové ročné straty. Metód, ako stavbu zaizolovať, je viac. Môžete použiť minerálnu vatu, polystyrén či trebárs polyuretánovú penu. Všetky materiály majú svoje pre a proti, avšak polyuretánová pena je v niečom odlišná. V takmer doživotnej trvanlivosti.

Polyuretánová pena v poslednej dobre narastá na obľube. Aplikuje sa oveľa rýchlejšie ako ostatné izolačné materiály a tvorí súvislú vrstvu, ktorá prakticky nemení svoje vlastnosti. Pena preto vydrží izolovať aj niekoľko desiatok rokov a preto sa s nadsádzkou nazýva „doživotná izolácia”.

Medzi jej ďalšie výhody patrí tiež to, že neláka škodcov ani hlodavcov, ktorí bežné izolácie, ako je napríklad minerálna vata, hryzú. Polyuretánová pena hlodavcom nechutí a spĺňa všetky hygienické nároky, takže sa nemusíte báť ani vzniku plesní.

Ako PUR pena vzniká?

Polyuretánová pena je materiál, ktorý vzniká reakciou dvoch zložiek, viacfunkčných izokyanátov a alkoholových cukrov. Tieto dve zložky sa miešajú priamo v nástrekovej pištoli, nadobúdajú na objeme a menia sa v penu. Vďaka tomu vzniká súvislá vrstva bez škár, s ktorou sa izolatér dostane aj na ťažko prístupné miesta a neriskuje pritom vznik medzierok, ktorými by mohlo unikať teplo.

Polyuretánovou penou sa dá zatepliť celý dom od základov až po strechu. Existujú totiž dva druhy peny, ktoré majú odlišné vlastnosti, tvrdá a mäkká pena. Líšia sa bunkovou štruktúrou, ktorá je v prípade tvrdej peny uzavretá a v prípade mäkkej peny otvorená. Tvrdá pena je nenasiakavá a slúži ako parozábrana. Mäkká pena zatepľuje krovy, podkrovia či trebárs stropy a navyše znižuje zvukový prestup.

Je šetrná k životnému prostrediu?

Skvele zaizolovaná budova vyžaduje menej energie na vykurovanie, čím dochádza k zníženiu emisií oxidu uhličitého, ktorý vzniká spaľovaním pri výrobe elektrickej energie, ktorú následne používame pri kúrení. Výrobky z polyuretánu sa dajú recyklovať a ak už doslúžili, zlikvidujú sa čo najšetrnejším spôsobom, aby príroda bola čo najmenej namáhaná.

Ako nástrek prebieha?

Aby si polyuretánová pena zachovala svoje skvelé vlastnosti, musí byť precízne nastriekaná. Zvoľte tak iba aplikátora, ktorý je profesionálne vyškolený a nasleduje všetky bezpečnostné a technické postupy. Vyberajte kvalitný materiál, trefou do čierneho je pena nemeckého výrobcu PUR-Systems GmbH, ktorú používa firma Chytrá pena.

Polyuretánová pena je v porovnaní s ostatnými izoláciami drahšia, ale vďaka extrémnej trvanlivosti a úspore na energetických únikoch sa celá investícia do 3-5 rokov navráti.

Autor: Chytrá pěna Bohemia
Foto: Chytrá pěna Bohemia

Tématické odbory

reklama

Nové

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Zverejnené 15.4. Výrobcovia mált sa ich výber snažia stavebníkom čo najviac zjednodušiť, napriek tomu občas narazíte na otázky, z ktorých plynie, že ľudia nad voľbou tej správnej malty váhajú. Pozrime sa preto, aké malty ponúka pre svoj stavebný systémy z pórobetónu… ísť na článok

Zasadený dom

Zasadený dom

Zverejnené 16.4. Okrem organického prepojenia interiéru s exteriérom, horizontálnej formy a nenápadnosti v teréne je zaujímavým prvkom rodinného domu Zasadený jeho materialita. Je postavená na pravdivosti prírodných materiálov, ich pokojnej farebnosti, odolnosti a… ísť na článok

reklama