Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 7.5.

Životnosť detailov ETICS

Zverejnené: 2. 12. 2015

Pri riešení detailov v ETICS (kontaktných tepelnoizolačných systémoch) je potrebné uvažovať s rovnakou životnosťou, ktorú predpokladáme u systému ako celku. Pre zachovanie správnej funkcie ETICS sú pri detailoch veľmi často kladené vysoké požiadavky na vodotesnosť, pružnosť, pevnosť apod.

Obr. 1: Použitie lišty Odkvapnica LO s tkaninou

Skúsenosť ukazuje, že používanie bežných tmelov a iných improvizačných prostriedkov pri vytváraní detailov nie je dostatočným riešením pre zabezpečenie ich správnej funkcie, ktorá by mala byť zabezpečená desiatky rokov. Vykonávanie ETICS tak, aby neplnili svoju funkciu správne počas predpokladanej doby životnosti nemá vyznám.

Mnoho detailov v ETICS sa vyskytuje opakovane a preto je či už ekonomicky, tak aj technicky správne využívať kvalitné sériovo vyrábané výrobky, ktoré zabezpečujú potrebnú funkčnosť, rýchle vykonávanie a atraktívny vzhľad. Medzi tieto výrobky patria hlavne plastové a hliníkové lišty, poprípade ďalšie materiály. Popri bežných lištách, ktoré sa používajú pri zatepľovaní už relatívne automaticky, existujú aj ďalšie, ktoré výrazne zvyšujú kvalitu ETICS, ale povedomie o ich použití nie je na stavbách dostatočné.

Nasadzovacia lišta

Ako príklad za všetky uvádzame použitie nasadzovacej lišty s okapnicou pre založenie ETICS. Tento výrobok existuje v niekoľkých modifikáciách, na obrázku je znázornený variant Okapnice LO s tkaninou (výrobca LIKOV s.r.o.) s profilom tvaru „J” a samolepiacou úpravou.

Lišta rieši hlavne materiálový prechod medzi omietkovým systémom a hliníkovou zakladacou lištou. Tento prechod je problematický hlavne z dôvodov veľkej teplotnej rozťažnosti hliníku, ďalej prípadnej korózie hliníku pri zvýšenej vlhkosti v alkalickom prostredí tvorenom cementovou maltou. Toto miesto patrí k prvým, kde vplyvom zmeny teplôt dochádza k vzniku trhliny v ETICS a to navyše v mieste, ktoré býva veľmi blízko pozorovateľovi (vid obr. 2).

Detail založenia je možné samozrejme urobiť aj bez plastovej nasadzovacej lišty, ale citlivosť tohto detailu na správnosť vykonávania a kvalitu omietok je extrémne veľká. Použitá lišta eliminuje riziko zlého napojenia a jej obstarávaciu cenu bohato vyvažuje spracovanie a hlavne potom vysoká životnosť detailu. Toto šikovné riešenie je len jedným príkladom z mnohých, ktoré má firma LIKOV vo svojom sortimente.

Autor: Ing. Václav Hadrava
Foto: Archív firmy
reklama

Nové

Moderné bývanie s vidieckym charakterom. Ako postaviť dom v CHKO?

Moderné bývanie s vidieckym charakterom. Ako postaviť dom v CHKO?

Zverejnené 3.5. Architekt Lukáš Vetrovec si stavia rodinný dom a vlastný ateliér. Má obmedzený rozpočet, preto si projekt rozfázoval tak, aby ho postupne z vlastných zdrojov ufinancoval. Dôležitú úlohu v pláne hrá voľba jednovrstvového muriva HELUZ. ísť na článok

Screenové rolety – ideálne riešenie pre terasy, pergoly a balkóny

Screenové rolety – ideálne riešenie pre terasy, pergoly a balkóny

Zverejnené 30.4. Tieniace prvky nie sú len pomocníkom, ktorý bráni pohľadom zvonku, ale predovšetkým dokážu regulovať svetlo a teplo, ktoré preniká dovnútra vášho domu. K vhodným tieniacim prvkom dnes už nepatria len žalúzie a rolety, dnes sú mimoriadne pôsobivým,… ísť na článok

Výber strešného okna alebo nie je trojsklo ako trojsklo

Výber strešného okna alebo nie je trojsklo ako trojsklo

Zverejnené 6.5. Vyberať dnes nejaký výrobok nie je jednoduchá vec, prejsť si všetky dostupné informácie stojí veľa námahy a času. Pri strešných oknách to platí dvojnásobne. Žijeme v čase, keď marketing udáva smer a reklama ako nástroj potom jednoducho smeruje… ísť na článok

reklama