Špičková tepelná izolácia, teraz aj na Slovensku
vyhľadávanie
Dnes je 16.4.

Žľabová spojka vrátane spojky návalky

Zverejnené: 29. 5. 2016

Žľabová spojka je jedným z veľmi prehliadaných a zanedbávaných prvkov odkvapového systému. Tento prvok je ale zásadný pre správnu montáž. Bez neho by nebolo možné dosiahnuť kvalitného odkvapu.

Žľabová spojka sa perfektne prispôsobí žľabu

Žľabová spojka

Oproti iným bežne používaným spojom je spoj prostredníctvom žľabovej spojky perfektne tesný, ale tiež pružný. Každý zo stavebných kovov, ktoré sa používajú na výrobu odkvapových systémov, trpí v horizontálnom smere buď viac, alebo menej dĺžkovou rozťažnosťou, ktorá je spôsobená vplyvom zmeny vonkajšej teploty. Navyše odkvapový systém je zaťažovaný aj vo vertikálnom smere hlavne v zimných mesiacoch pri namáhaní snehom. Žľabová spojka je teda jediný zo spojov, ktorý dokáže elegantne vydržať a poradí si aj s vyššie spomenutou problematikou.

Montáž nie je náročná

Spojenie žľabov prostredníctvom žľabovej spojky je veľmi jednoduché a rýchle. Umožní rýchle a presné spojenie dvoch odvodňovacích prvkov či už remeselníkovi, tak aj napríklad majiteľovi chaty, prístrešku atď. Montáž nie je náročná. Stačí len pár hmatov a spoj je prostredníctvom jedného zaklapnutia hotový.

Dodávame v sete

Zambelli žľabová spojka je štandardne dodávaná v sete vrátane priloženej spojky návalky, ktorá zabezpečuje výnimočnú stabilitu spoja. Hlavne, pokiaľ musia byť spojené dva odvodňovacie prvky v okrajovej časti strechy, kde často drží výrobok iba jeden žľabový hák, alebo tam, kde je napojený žľabový roh. Táto žľabová spojka je vybavená špeciálnym bezpečnostným Z − upínacím systémom, ktorý umožňuje uzatvorenie tohto produktu jedným pohybom. Maximálna pevnosť spoja je zaručená zabezpečením prostredníctvom poistného jazýčka. Žľabová spojka je tiež vybavená EPDM gumovým tesnením. Toto tesnenie je UV odolné a je možné sa na neho stopercentne spoľahnúť aj pri extrémnych teplotách.

Pevný spoj žľabov pred montážou žľabovej spojky prostredníctvom spojky návalky
Pevný spoj žľabov pred montážou žľabovej spojky prostredníctvom spojky návalky

Výhody použitia žľabovej spojky v praxi:

  • Jednoduchá a rýchla montáž aj pri nízkych teplotách,
  • ideálna na opravy, u ktorých by musel byť žľab letovaný,
  • trvalé spojenie vďaka Z – upínaciemu systému,
  • perfektné prispôsobenie polguľatým žľabom,
  • absolútne vodotesný spoj aj pri rozpínaní materiálov, ktoré spôsobujú teplotné výkyvy,
  • vďaka spojke návalke je zabezpečený maximálne pevný spoj.

Zambelli žľabová spojka v záťažovom teste

Inštitútu pre textilnú stavebnú techniku a techniku životného prostredia bola zadaná nezávislá skúška.

Nemecký Inštitút pre stavebnú techniku a techniku životného prostredia (tBU) testoval na tesnosť spojku žľabov od firmy Zambelli. Laboratórny test bol cielene zameraný na tesnosť spojenia dvoch žľabov pri termickom dĺžkovom rozpínaní materiálov.

Žľabová spojka vrátane spojky naválky
Žľabová spojka vrátane spojky naválky

Test v laboratóriu

Testované bolo spojenie dvoch žľabových prvkov z titánzinku. Laboratórna skúška simulovala: (a) rozpínanie dĺžky o 5 mm, ktoré sa vyskytuje na žľaboch pri teplotných výkyvoch a (b) dobu použitia 20 rokov.

Zambelli žľabová spojka sa prispôsobila rozpínacím pohybom bez poškodenia a preukázala najvyššiu možnú tesnosť.

Špeciálne pri opravách trhlín žľabov by sa mala uprednostniť spojka žľabov pred letovaním, alebo dokonca zalepením.” Vysvetľuje Tobias Lawitsch, klampiarsky majster a technický odborný poradca pre Zambelli: „Test tBU dokazuje, že nebezpečenstvo netesnosti z dôvodu rozpínania dĺžky kovu je s našou spojkou odkvapových žľabov vylúčené.

Kompletná skúšobná správa tBU je k nahliadnutiu na webových stránkach Zambelli.

Autor: Ing. Michal Boháč, DiS.
Foto: Archív firmy
reklama

Nové

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Zverejnené 15.4. Výrobcovia mált sa ich výber snažia stavebníkom čo najviac zjednodušiť, napriek tomu občas narazíte na otázky, z ktorých plynie, že ľudia nad voľbou tej správnej malty váhajú. Pozrime sa preto, aké malty ponúka pre svoj stavebný systémy z pórobetónu… ísť na článok

THERMO|SOLAR v súťaži Zelený Merkúr 2024 obsadil  3.miesto

THERMO|SOLAR v súťaži Zelený Merkúr 2024 obsadil 3.miesto

Zverejnené 10.4. Po víťazstve v roku 2020, získal v tomto roku najväčší slovenský výrobca slnečných kolektorov THERMO|SOLAR Žiar, a.s., 3.miesto v súťaži Zelený Merkúr 2024 (1.miesto Strabag, s.r.o závod Zvolen, 2.miesto Agro CS Slovakia). Súťaž sa zameriava na… ísť na článok

Vinárstvo Kolby v Pouzdřanech

Vinárstvo Kolby v Pouzdřanech

Zverejnené 13.4. Projekt rieši dostavbu a zjednotenie areálu vinárstva Kolby v Pouzdřanoch. S novým vlastníkom sa novo definovala filozofia vinárstva, ktorá je založená na prírodných postupoch a rešpekte ku krajine. Tomu by mal zodpovedať aj facelift areálu… ísť na článok

reklama