Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 25.4.

Súčiniteľ prechodu tepla. Čo to je a ako sa s ním pracuje

Zverejnené: 11. 3. 2011

Súčiniteľ prestupu tepla, ktorý sa väčšinou označuje písmenom U a udáva v jednotkách W/(m2K), charakterizuje tepelnoizolačnú schopnosť konštrukcie. V tepelnej technike budov je to najdôležitejšia veličina, s ktorou pracujú architekti a stavební inžinieri pri navrhovaní. Zmysel a význam tejto veličiny je ľahko pochopiteľný aj pre neodborníka.

Priemerný súčiniteľ prechodu tepla domu

Predstavme si, že je studený januárový deň s priemernou dennou teplotou –15 °C. Vo vašom rodinnom dome ste len na vykurovanie v plynovom kotli ten deň spotrebovali 10 m3 zemného plynu. Z faktúr alebo zo zmluvy s dodávateľom plynu viete, že jeho výhrevnosť je 9,5 kWh/m3. Za celý deň ste teda spotrebovali 95 kWh energie, ktoré kotol spálil a premenil v teplo.

Budeme predpokladať, že kotol odovzdá teplo, dané výhrevnosťou plynu, do vykurovacej sústavy so stopercentnou účinnosťou. (V praxi je to pri nekondenzačných kotloch menej ako 100 %, u kondenzačných kotlov, ktoré využijú aj teplo vzniknuté kondenzáciou pary v spalinách, aj nad 100 %). Dokopy ste teda dodali vykurovacej sústave 9,5 kWh/m3 × 10 m3 = 95 kWh tepla, ktoré bolo potrebné k udržaniu vnútornej teploty 20 °C. Z vyhriatych miestností potom toto teplo unikalo múrmi, oknami, dverami, podlahou a strechou von do chladného vonkajšieho prostredia. Keby múry, strecha a okná vášho domu mali hrubšiu tepelnú izoláciu, prekúrili by ste menej a naopak.

Pretože deň má 24 hodín, tak za jednu hodinu ste spotrebovali 95 kWh : 24 h = 3,958 kWh/h energie. Je hneď vidieť (po vynásobení jednotky "h" v kWh/h), že tento údaj vyjadruje priamo vykurovací výkon P kotla a zároveň tepelnú stratu Z vášho domu (v kilowattoch, kW):

P = 3,958 kW = 3958 W = Z

Ak tepelnú stratu domu vydelíme rozdielom medzi vnútornou a vonkajšou teplotou Δ = 20 °C –(–15) °C = 35 °C(= K), dostaneme dôležitý parameter, a to mernú stratu prestupom tepla HT:

(1) - tepelná strata domu

Ak teraz vydelíme mernú stratu prechodom tepla plochou A celého plášťa alebo, ako sa tiež hovorí, plochou plášťových konštrukcií domu, čo je plocha múrov aj s oknami, strechy a podlahy susediacej so zemou, dostaneme priemerný súčiniteľ prechodu tepla domu Uem. Ak je táto plocha, dajme tomu, A = 420 m2, potom je:

(2) - merná strata prestupom tepla

Výklad posledného vzorca nie je zložitý. Priemerný súčiniteľ prechodu tepla domu Uem je množstvo tepla v jouloch (čítaj džauloch), ktoré za jednu sekundu uniká jedným metrom štvorcovým plochy plášťa domu. Index "em" je odvodený od anglických slov envelope, medium (obal, priemer). Nezabudnime, že W = J/s (joule za sekundu) predstavuje tok energie (množstvo tepla za jednotku času), ktorý uniká von, teda (unikajúci) výkon.

Súčinitele prestupu tepla U

Z dennej spotreby plynu na vykurovanie a z vonkajšej teploty môžeme v zásade určiť priemerný súčiniteľ prechodu tepla. V praxi sa však aplikuje skôr opačný postup: Zo známych vlastností materiálov (murivo, okná, izolácia), ktoré tvoria plášť domu, sa počíta priemerný súčiniteľ prestupu tepla domu. Z neho je možné odhadnúť spotrebu tepla na vykurovanie.
Poznamenajme, že tepelné straty u podlahovej konštrukcie, ktorá susedí so zemou, nezávisia na rozdiele vnútornej a vonkajšej teploty, ale na rozdiele vnútornej teploty a teploty pod izoláciou. Tá sa s ročným obdobím príliš nemení a zodpovedá teplote v hĺbke cca 2 m pod zemou (asi 7 °C).
Tepelné straty sa budú líšiť pre rôzne vonkajšie teploty. Pri teplote –25 °C budú tepelné straty múrmi, oknami a strechou väčšie než pri teplote +10 °C. A podobne. Priemerný súčiniteľ prechodu tepla Uem však zostáva približne konštantný. Približne preto, že podzemná časť plášťa, teda podlaha, je v zime aj v lete vystavená skoro rovnakým teplotám nad bodom mrazu, cca 7 °C. Tepelnoizolačný plášť domu je tak možné vyjadriť hodnotou Uem, skladajúcou sa zo štyroch rôznych typov konštrukcií, ktoré je možné popísať súčiniteľmi prechodu tepla U a zodpovedajúcimi plochami A, ktoré v plášti domu zastávajú:

  • Súčiniteľ prechodu tepla obvodovým murivom U
  • Súčiniteľ prechodu tepla oknami a dvermi UW
  • Súčiniteľ prechodu tepla strechou UR
  • Súčiniteľ prechodu tepla podlahou US

Tepelnú stratu prestupom tepla Z pri vonkajšej teplote θ a stálej vnútornej teplote 20 °C potom môžeme vyjadriť pomocou týchto súčiniteľov, im zodpovedajúcich plôch A a vonkajšej teploty θ:

(3) - tepelná strata pomocou súčiniteľov prechodu tepla

Vo vzorci vystupujú známe súčinitele prechodu tepla murivom U a oknami UW, ktoré sú často spomínané aj v časopisoch. Súčet plôch všetkých štyroch konštrukčných prvkov musí byť samozrejme rovný celkovej ploche plášťa:


Malé matematické odbočenie

Rovnica (3) ukazuje vzťah medzi priemerným súčiniteľom prechodu tepla domu Uem, ktorý je definovaný rovnicou (2), a čiastkovými súčiniteľmi prechodu U všetkých štyroch typov konštrukcií a ich plôch:

(4) – priemerný súčiniteľ prechodu tepla z čiastkových súčiniteľov

Udrie do očí, že priemerný súčiniteľ Uem je závislý na vonkajšej teplote a pri rovnosti vonkajšej a vnútornej návrhovej teploty (20 °C) dokonca rastie k nekonečnu. Je to tým, že podzemná plocha plášťa je ochladzovaná inak než nadzemná a pre udržanie vnútornej teploty 20 °C musíme kúriť aj vtedy, ak dosiahne vonkajšia teplota 20 °C.
Ponúka sa teplotne nezávislá a teda fyzikálne názornejšia definícia Uem:

(5) – priemerný súčiniteľ prechodu tepla nezávislý na teplotách

Rovnice (1) a (2) potom budú mať tvar:

(6) - okamžitá strata prechodom tepla

Ročná spotreba tepla pre vykurovanie

Odhad budúcej ročnej spotreby tepla pre vykurovanie sa nedá urobiť presne, pretože nikdy nevieme, aké bude v daný rok a na danom mieste počasie. Preto sa vychádza z dlhodobých štatistík. Jednu takú uverejnil Český hydrometeorologický ústav a tá uvádza priemerné mesačné teploty. Podrobnejšie štatistiky uvádzajú denné priemerné teploty v rôznych lokalitách ČR, tie ale nie sú vždy verejné alebo zadarmo. Niektoré zahraničné štatistiky udávajú aj hodinové priemerné teploty.
Vezmime dlhodobú štatistiku denných priemerných teplôt pre danú lokalitu a vyberme dni, kedy sa bude kúriť (napríklad keď je priemerná denná teplota pod 13 °C). Potom pre každý vykurovací deň i (z celkového počtu N vykurovacích dní) spočítame spotrebu tepla Qi:

(7A) – čiastkový člen celoročnej spotreby tepla

kde Δt je deň vyjadrený v sekundách (86 400 s). Potom všetky kladné príspevky Qi spočítame a dostaneme odhad celoročnej spotreby tepla:

(7B) - celoročná spotreba tepla

Výpočet nezahŕňa tepelné straty vetraním, ani tepelné zisky. Zisky vznikajú zo slnečného žiarenia, pobytu osôb a ich aktivít, ako je napríklad varenie alebo používanie rôznych spotrebičov (umývačky riadu, práčky, televízie a pod.). Nezahŕňa ani to, že hmota na teplej strane plášťa, čo sú zateplené a všetky vnútorné konštrukcie domu, nábytok, rastlinstvo, bazény, akváriá, dokáže dobre akumulovať teplo. Cez deň, keď hreje slnko a dom je v prevádzke, sa vnútorná hmota nabije teplom tak, že pri nočnom ochladení potom nie je potrebné kúriť.

Miesto toho, aby sme vykurovaciu sezónu delili na dni a sčítavali cez dennostupne, môžeme ju deliť len na mesiace a počítať cez mesačné priemerné teploty (napríklad pre "vykurovacie" mesiace september až máj, N=9) alebo dokonca nemusíme vykurovaciu sezónu vôbec deliť a počítať len jediný člen zodpovedajúci priemernej dlhodobej teplote v celej vykurovacej sezóne (N=1). Pre totožné vykurovacie obdobia sú potom výsledky nezávislé na delení.
Problém výpočtov s podrobným delením je v tom, že sa dlhodobý teplotný priemer daného dňa môže diametrálne líšiť od skutočnej priemernej dennej teploty. Napr. na deň 22. februára 2010, kedy píšeme tento článok, zaznamenalo pražské Klementinum najnižšiu teplotu –19.4 °C (rok 1929) a najvyššiu +13.5 °C (rok 1794), zatiaľ čo dlhodobý priemer je +1,7 °C.
Porovnanie skutočnej priemernej februárovej teploty s dlhodobým februárovým priemerom je oveľa presnejší a najpresnejšie je ročné porovnanie.

Príklad

V nasledujúcej tabuľke sú dlhodobé priemerné mesačné teploty pre Pardubický kraj (podľa ČHMÚ):

Mesiacjanuárfebruármarecaprílmájjúnjúlaugustseptemberoktóbernovenberdecember
Teplota-3,1-1,4+2,2+7,1+12,2+15,3+16,6+16,3+12,7+8,0+2,5-1,3

Dajme tomu, že náš dom o vnútornom objeme 126,5 m3 má tieto ďalšie parametre:

  • Múry: U = 0,23 W/(m2K), AM = 139 m2
  • Okná: UW = 1,3 W/(m2K), AM = 20 m2
  • Strecha: UR = 0,16 W/(m2K), AR = 140,6 m2
  • Podlaha: US = 0,23 W/(m2K), AS = 117 m2

Vyberme len mesiace, kedy sa kúri, povedzme október až máj vrátane. 8 priemerných mesačných teplôt (N = 8) potom dosadíme do vzorca (7A). Za Δt položíme počet sekúnd pre daný mesiac, za október je to napr. 2 678 400 s. Vykurovacie mesiace potom zrátame. Výsledky sú tieto:

  • Spotrebovaná ročná tepelná energia na vykurovanie: 10,4 MWh/rok
  • Cena energie: 512 €/rok pri cene 0,05 €/kWh (zemný plyn)

Dobrý výsledok nám môže pokaziť vetranie. Ak počítame s výmenou vzduchu 0,5 h-1 bez rekuperácie (tzn. za 2 hodiny vymeníme celý objem domu - 126,5 m3), zdvihne sa cena za vykurovanie na 928 €. Tomu sa však budeme venovať už v inom článku.

... kam ďalej?

Súčiniteľ prestupu tepla a ako sa počíta


Autor: Redakcia
Foto: Archiv firmy

Tématické odbory

reklama

Nové

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Zverejnené 20.4. Chcete lepšie bývať? Chystáte sa stavať, rekonštruovať alebo modernizovať svoj domov? Hľadáte informácie o dotačných programoch, nových stavebných materiáloch a technológiách? Zaujímajú vás udržateľné a energeticky úsporné riešenia? Potom navštívte… ísť na článok

reklama