Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 3.5.

Akumulačné kachle šetria náklady na vykurovanie

Zverejnené: 21. 12. 2023

Správne zvolené akumulačné krbové kachle šetria nielen spotrebu dreva, ale aj celkové náklady na vykurovanie. V dnešných moderných domoch či novo zrekonštruovaných objektoch s kvalitnou izoláciou už nie je potrebné inštalovať ohrievač s vysokým výkonom.

Kompaktné sálavé akumulačné kachle z betónu sú vhodné do pasívnych domov aj drevostavieb.

Správne zvolené akumulačné krbové kachle šetria nielen spotrebu dreva, ale aj celkové náklady na vykurovanie. V dnešných moderných domoch či novo zrekonštruovaných objektoch s kvalitnou izoláciou už nie je potrebné inštalovať ohrievač s vysokým výkonom. A pretože náklady na vykurovanie elektrinou a plynom sú nepredvídateľné a ich cena kolíše, stále viac užívateľov si do svojho objektu inštaluje vykurovacie teleso na drevo, ktoré plánuje používať ako sekundárny a nezávislý zdroj vykurovania.

Často sa ale stáva, že sa krbové kachle v domácnosti začnú používať viac a stávajú sa zdrojom vykurovania na dlhšie obdobie, než bolo pôvodne zamýšľané. Práve vďaka nestabilným cenám za energie je totiž kúrenie drevom stále ekonomicky prijateľnejšie ako ostatné možnosti vykurovania. Navyše investícia do správne zvolených krbových kachlí je v porovnaní s investíciami do ostatných vykurovacích zariadení stále dostupnejšia. Aj preto je potrebné výber krbových pecí nepodceniť, aby splnili požiadavky a očakávania užívateľa.

Ako správne vybrať akumulačné krbové kachle

Skutočne veľmi dôležité je brať do úvahy tepelnú stratu objektu a podľa toho vyberať vykurovacie zariadenie, ktoré priestory komfortne vykúri, nie prekúri. Tepelná strata novostavby s úžitkovou plochou 120 m² pri – 12 °C je 5 až 6 kW. Tepelná strata obývacej izby (obývacia izba s jedálňou a kuchyňou) v takomto dome s úžitkovou plochou 40–50 m² pri výpočtových mrazivých teplotách (približne – 12 °C) je 2 až 3 kW. Pri teplotách okolo nuly sú to jednotky kilowat tepelnej straty za hodinu.

Akumulačné krbové kachle majú tú výhodu, že sa jedná o voľne stojace kachle, ktoré je možné zabudovať prakticky kamkoľvek v objekte. Je potrebné zohľadniť vyššiu hmotnosť akumulačných kachlí, ktorá sa pohybuje okolo 400 kg. Takú hmotnosť však väčšina stavebných konštrukcií a podláh nemá problém uniesť a nie je preto veľké obmedzenie pre ich inštaláciu. Dôležité pri výbere kachlí je: výkon ohrievača, veľkosť a v neposlednom rade vzhľad. V dnešnej dobe je to potom aj dostupnosť a časová náročnosť montáže a inštalácie, a to vzhľadom na vyťaženosť kachliarov a ich časových kapacít.

Akumulačné sálavé kachle hrejú 12 hodín na jedno priloženie

Pri výbere akumulačných krbových kachlí je potrebné dať pozor na to, aby kachle disponovali tzv. aktívnou akumulačnou masou. To znamená, že motorom kachlí je akumulačná masa, ktorá je priamo v styku so spalinami. Spaliny v priebehu horenia obchádzajú priamo okolo akumulačnej masy, ktorá teplo akumuluje.

Akumulačné krbové kachle s aktívnou akumulačnou masou sú dimenzované na dve až tri dávky paliva. Interval prikladania akumulačných kachlí je 10 až 12 hodín. Podľa tepelnej straty priestorov a požadovanej komfortnej teploty užívateľa je možné interval prikladania skrátiť. Najkratší možný interval prikladania pre akumuláciu je 8 hodín medzi jednotlivými dávkami paliva.

Spôsob prikladania paliva a výdaja tepla: graf 1: akumulačné kachle BLOX, graf 2: konvenčné krbové kachle
Spôsob prikladania paliva a výdaja tepla: graf 1: akumulačné kachle BLOX, graf 2: konvenčné krbové kachle

Dávka paliva a časový interval je určený výrobcom. Pri častejšom prikladaní, než je stanovené výrobcom klesá účinnosť kachlí, teplo takzvane vyletí komínom. Zároveň sú potom kachle aj komín zbytočne tepelne preťažené a vzniká riziko ich poškodenia.

Využiteľná energia z 1 kg dreva = 1 bežné poleno v dĺžke približne 33 cm a priemere okolo 10–12 cm = 4 kWh Pri odporúčanej dávke paliva 3 kg dreva je získaná energia 12 kW. Pri účinnosti kachlí viac než 80 % sa do kachlí uloží viac ako 9,6 kW energie. Táto energia je následne plášťom kachlí sálaná do obytného priestoru a vďaka odsálavaniu tejto energie v čase tak získavame výkon kachlí v jednotkách kilowatov za hodinu.

Akumulačné krbové kachle s aktívnou akumulačnou masou, ktorá je tvorená dvojplášťovými akumulačnými prstencami.
Akumulačné krbové kachle s aktívnou akumulačnou masou, ktorá je tvorená dvojplášťovými akumulačnými prstencami.

Ako správne kúriť v akumulačných krbových kachliach

Ako už bolo spomenuté, pre optimálnu a kontinuálnu prevádzku sú akumulačné kachle dimenzované na prikladací interval približne po 12 hodinách. Po vložení prvej dávky paliva a zakúrení necháme kachle približne hodinu horieť, potom priložíme druhú dávku paliva. V priebehu týchto dvoch hodín, kedy v kachliach horí, sa kachle „nabíjajú“, akumulujú vytvorenú energiu do akumulačnej masy. Následne ďalších 10 hodín potom naakumulované teplo postupne cez plášť kachlí sálajú do obytného priestoru. Pokiaľ teda zakúrite ráno a večer budú kachle v kontinuálnej prevádzke, znamená to, že sú stále teplé a hrejú. Takto je možné nepretržite a plynulo, navyše pri efektívnej spotrebe paliva a optimálnej prevádzke kachlí, vykurovať dom.

Krivka povrchovej teploty v závislosti od teploty miestnosti
Krivka povrchovej teploty v závislosti od teploty miestnosti

Ovládanie kachlí elektronikou

Pre správne fungovanie akumulačných kachlí je potrebné dodržiavať správny postup kúrenia. Po fáze horenia dreva, približne teda po dvoch hodinách, je potrebné zavrieť klapku prívodu vzduchu, aby teplo neunikalo prirodzeným ťahom komína.

Pre komfortnú a pohodlnú obsluhu kachlí je možné kachle vybaviť elektronickou reguláciou horenia, ktorá zaistí elektronické riadenie klapky prívodu vzduchu. Nie je tak nutné, aby užívateľ pri kachliach sedel a čakal, až v nich dávka paliva dohorí. Elektronická regulácia horenia po dohorení automaticky klapku prívodu vzduchu zavrie, navyše aj počas horenia a kúrenia optimalizuje a riadi prívod vzduchu, reguluje jeho množstvo a tým zvyšuje účinnosť kachlí a optimalizuje proces horenia.

Sálavé teplo

Jednou z najväčších výhod akumulačných sálavých kachlí je odovzdávanie tepelnej energie formou infračerveného sálania. Vďaka takémuto sálaniu nedochádza k vrstveniu do tepelných zón (teplota pri podlahe a pri strope je veľmi podobná). Kachle ohrievajú predmety, od ktorých sa potom ohrieva vzduch v okolí. Je to zdravý, neprašný a príjemný spôsob vykurovania. Jedná sa vlastne o určitý druh infračerveného žiarenia. Je to žiarenie podobné slnečnému žiareniu. Sálavé teplo pôsobí na človeka regeneračne, pretože dokáže pôsobiť na nervové zakončenie v hĺbke ~0,1mm v tkáni. Tým uvoľňuje a upokojuje.

Akumulácia tepla v plášti kachlí.
Akumulácia tepla v plášti kachlí.

Modulárny systém akumulačných kachlí pre rýchlu inštaláciu

V dôsledku energetickej krízy sa dopyt po vykurovaní drevom v posledných rokoch veľmi zvýšil a s tým súvisí aj vyťaženosť a zaplnené kapacity kachliarov. Mnoho výrobcov zareagovalo a začalo ponúkať modulárne akumulačné krbové kachle vyrobené z jednotlivých prefabrikovaných blokov. Ide vlastne o akúsi sofistikovanú skladačku, samozrejme so zachovaním všetkých úžitkových vlastností akumulačnej stavby. Pre kachliarov je tak montáž a uvedenie do prevádzky časovo menej náročná a dá sa stihnúť v priebehu jedného dňa.

Modulárny systém akumulačných krbových kachlí zjednoduší inštaláciu a montáž.
Modulárny systém akumulačných krbových kachlí zjednoduší inštaláciu a montáž.

Čítajte tiež:

Autor: Tlačová správa
Foto: Banador
reklama

Nové

Moderné bývanie s vidieckym charakterom. Ako postaviť dom v CHKO?

Moderné bývanie s vidieckym charakterom. Ako postaviť dom v CHKO?

Zverejnené 3.5. Architekt Lukáš Vetrovec si stavia rodinný dom a vlastný ateliér. Má obmedzený rozpočet, preto si projekt rozfázoval tak, aby ho postupne z vlastných zdrojov ufinancoval. Dôležitú úlohu v pláne hrá voľba jednovrstvového muriva HELUZ. ísť na článok

Screenové rolety – ideálne riešenie pre terasy, pergoly a balkóny

Screenové rolety – ideálne riešenie pre terasy, pergoly a balkóny

Zverejnené 30.4. Tieniace prvky nie sú len pomocníkom, ktorý bráni pohľadom zvonku, ale predovšetkým dokážu regulovať svetlo a teplo, ktoré preniká dovnútra vášho domu. K vhodným tieniacim prvkom dnes už nepatria len žalúzie a rolety, dnes sú mimoriadne pôsobivým,… ísť na článok

Chystáte sa stavať svojpomocne? Vyvarujte sa častých chýb!

Chystáte sa stavať svojpomocne? Vyvarujte sa častých chýb!

Zverejnené 28.4. S príchodom jari opäť začína narastať počet stavieb a rekonštrukcii. Zvažujete, že sa pustíte do realizácie domu vlastnými silami, ale nie ste si istí, či to zvládnete? Táto úloha rozhodne nie je pre každého, na druhej strane so sebou prináša popri… ísť na článok

reklama