Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 17.5.

Chladný interiér aj v lete vďaka kvalitným oknám

Zverejnené: 25. 7. 2023

Tropické teploty sú bežnou súčasťou letných mesiacov. Počas týchto dní sa neodporúča zdržiavať sa (aspoň cez poludnie) vonku. Toľko chválená klimatizácia síce prináša vítaný chládok, avšak z dlhodobého hľadiska nie je zdraviu vôbec prospešná. Boj proti prehrievaniu interiérov treba vziať z inej strany. Tou sú kvalitné plastové okná s účinnými vlastnosťami proti prehrievaniu interiérov. Priblížme si ich!

Kvalitné plastové okná udržia chladný interiér aj v horúcich letných dňoch. Zdroj: Ayman alakhras, shutterstock

Kvalitné plastové okná s vysokou tepelnou izoláciou sú vyrobené z materiálov, ktoré majú nízku tepelnú vodivosť. Táto vlastnosť obmedzuje prenos tepla medzi exteriérom a interiérom. Základným prvkom je v tomto prípade izolačné sklo.

Izolačné sklo tvorí dvojica (aj trojica) sklenených dosiek. Tie sú od seba oddelené vzduchovými medzivrstvami. Práve tie znižujú prenos tepla. Kvalitné plastové okná navyše obsahujú aj vrstvy, ktoré odrážajú infračervené tepelné žiarenie. Tým sa minimalizuje tepelný prenos a udržuje sa príjemná teplota interiéru bez toho, aby bolo potrebné zapínať klimatizáciu.

Ďalším prvkom, ktorý prispieva k vysokej tepelnej izolácii plastových okien, je rámový systém okna. Rámy kvalitných okien sú vyrobené z materiálov, ktoré majú nízku tepelnú vodivosť. Tiež sa dbá na ich izolačné schopnosti. Okrem toho sú tieto plastové rámy vybavené tesnením, ktoré zabraňuje prenikaniu tepla.

Izolačné vlastnosti plastových okien prídu v lete vhod
Izolačné vlastnosti plastových okien prídu v lete vhod

Efektívna ochrana proti UV žiareniu

Plastové okná s ochranou proti UV žiareniu sú vybavené špeciálnymi vrstvami, ktoré sa aplikujú na povrch sklenených dosiek. Tieto vrstvy slúžia na blokáciu väčšiny UV lúčov, ktoré by inak prenikli do interiéru. Okrem toho, že blokácia UV žiarenia prispieva k udržaniu chladnejšej teploty v interiéri, prináša aj ochranu interiéru.

UV žiarenie je totiž bežnou príčinou vyblednutia a poškodenia materiálov v interiéri. Nábytok, podlahy, závesy a ďalšie dekoratívne vybavenie stráca pod náporom UV lúčov svoju farbu. Spomeňte si napríklad na obraz, ktorý je umiestnený proti oknu. Rýchlo bledne. Kúpou plastových okien s vysokými anti-UV vlastnosťami tak prispejete nielen k zníženiu teploty v interiéri, ale ho aj ochránite. Spomeňme tiež, že tým ochránite aj svoju pokožku, na ktorú má dlhodobé vystavenie UV žiareniu neblahý vplyv.

Možnosť vetrania

Na udržanie príjemnej teploty interiérov je nevyhnutný aj mechanizmus pre efektívne vetranie. Okná s mikroventiláciou umožňujú prúdenie vzduchu bez nutnosti okno naplno otvárať, čím nedôjde k návalu horúceho vzduchu do interiéru. Tým sa tiež zabráni vstupu hmyzu dovnútra, zatiaľ čo do miestnosti stále prúdi čerstvý vzduch, ktorý vytláča ten prehriaty.

Mikroventilácia umožní prúdenie chladného vzduchu
Mikroventilácia umožní prúdenie chladného vzduchu

Bezpečný nákup kvalitných plastových okien

Na nákup kvalitných plastových okien využite online kalkulátor overeného predajcu OKNA HNEĎ. Kalkulátor je možné využiť kedykoľvek, zadarmo a bez akejkoľvek predchádzajúcej registrácie. O kvalite ním ponúkaných okien svedčia tisíce spokojných recenzií zákazníkov a zisk prestížnych certifikácií. Ponúkané okná nielenže spĺňajú všetky záruky kvality, vďaka ktorým zostane váš interiér chladný aj napriek horúcim letným mesiacom, ale aj v zimnom období naopak teplo v interiéri udrží. Objavte ľahký nákup nových okien ešte dnes!

Zdroj:
https://www.stavebnictvi3000.cz/clanky/chladny-interier-i-v-lete-diky-kvalitnim-oknum

Autor: Tlačová správa
Foto: Shutterstock, Okna HNED

Tématické odbory

reklama

Nové

Ako vybrať strešné okná?

Ako vybrať strešné okná?

Zverejnené 16.5. Strešné okná sú v súčasnosti populárne. Na trhu je veľké množstvo druhov strešných okien od rôznych známych aj menej známych výrobcov. Pri ich výbere musíme zvážiť nielen estetickú stránku, ale predovšetkým tú praktickú. Ohľad je potrebné brať na… ísť na článok

Metropolitná stanica v Lubline. Nový symbol mesta

Metropolitná stanica v Lubline. Nový symbol mesta

Zverejnené 13.5. V poľskom meste Lublin bolo v januári tohto roku otvorená nová metropolitná stanica predstavujúca pre mesto nielen architektonickú chválu, ale predovšetkým funkciu primárneho dopravného uzlu. Okrem toho hlavnou prednosťou stanice skutočnosť, že… ísť na článok

Unikátna inovácia od HELUZu posunie rýchlosť a jednoduchosť stavby zasa o kus ďalej

Unikátna inovácia od HELUZu posunie rýchlosť a jednoduchosť stavby zasa o kus ďalej

Aktualizované 11.5. Najčerstvejšia produktová novinka tehlového systému HELUZ privíta do rodiny zmysluplného celku inovatívnu vencovku nesúcu príhodný názov RAPID. Oproti bežným vencovkám sa vyznačuje nadštandardnou tepelnou izoláciou a významným zrýchlením a… ísť na článok

reklama