Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 19.5.

Unikátna inovácia od HELUZu posunie rýchlosť a jednoduchosť stavby zasa o kus ďalej

Aktualizováno: 11. 5. 2024

Najčerstvejšia produktová novinka tehlového systému HELUZ privíta do rodiny zmysluplného celku inovatívnu vencovku nesúcu príhodný názov RAPID. Oproti bežným vencovkám sa vyznačuje nadštandardnou tepelnou izoláciou a významným zrýchlením a zjednodušením stavby.

Vencovka HELUZ RAPID bola vyvinutá z dôvodu optimalizácie konštrukčného detailu železobetónového venca jednopodlažných rodinných domov. Jedná sa o novinku firmy HELUZ predstavenú na začiatku roku 2024. Výrobok dopĺňa systémové riešenie HELUZ a je určený pre murivo z brúsených tehál. Vďaka tejto vencovke je detail venca u tzv. bungalovov ideálne využitý zo statického aj tepelnotechnického pohľadu. Ďalšou nezanedbateľnou výhodou je tehlový podklad pre omietky.

Vencovky HELUZ RAPID sú vyrobené z extrudovaného polystyrénu, na ktorého je veľmi kvalitným lepidlom nalepený tehlový obklad. Ložná plocha vencovky je rovná. V hornej časti polystyrén presahuje tak, aby po vyliatí venca bola ďalšia konštrukcia uložená na betón, nezaťažovala obklad a nedošlo k jeho odštiepeniu. Vencovky sa ukladajú na vyrovnané murivo z brúsených tehál. Tehlová strana smeruje vždy k lícu muriva a treba tiež správne orientovať spodnú stranu vencovky podľa vyznačeného nápisu na lícovej strane. Súčasťou systému vencoviek HELUZ RAPID je HELUZ pena, na ktorú sa vencovky murujú a tiež tri druhy kotiev, ktoré slúžia na stabilizáciu vencoviek počas montáže. Toto príslušenstvo je v zodpovedajúcom počte dodávané spoločne s vencovkami.

Výhody

  • Výborné tepelno-izolačné vlastnosti,
  • rýchlosť montáže,
  • systémové riešenie HELUZ,
  • ručná montáž,
  • keramický podklad pod omietku – kompatibilný s tehlovým murivom,
  • nízka hmotnosť,
  • skracovanie podľa potreby bežnými nástrojmi,
  • cenová dostupnosť.

Testovanie

Pri vývoji systému vencoviek HELUZ RAPID prebiehalo tiež mnoho experimentov a skúšok. V skúšobnom laboratóriu sa testovali pevnostné aj tepelné vlastnosti rôznych izolantov, rôzne lepidlá na lepenie tehlového obkladu a ďalej napríklad prídržnosť omietky na čistom keramickom obklade a na obklade natretom rôznymi druhmi náterov. Tieto jednotlivé zložky viedli k vencovke s čo najlepšími vlastnosťami. Ďalej boli pri vývoji vykonávané skúšobné montáže, pri ktorých bol optimalizovaný samotný tvar vencoviek a jednotlivých kotiev a bol vytvorený montážny postup.

Použitie a montáž

Staticky je použitie vencoviek HELUZ RAPID u bungalovov veľmi výhodné, pretože nahrádzajú klasické tehlové vencovky, ktoré majú väčšinou šírku 80 mm. Vencovky majú v danom detaile iba funkciu tzv. debniacu a vzhľadom na to, že strešné konštrukcie, napríklad väzníky, bývajú uložené iba na železobetónovom venci, žiadnu ďalšiu funkciu nezastávajú. Je tak výhodnejšie použiť vencovku RAPID, ktorá má vďaka polystyrénu neporovnateľne lepšie tepelnoizolačné vlastnosti a preto pri nej stačí pridať menej doplnkovej tepelnej izolácie a tým pádom zostane viac priestoru na železobetónový veniec. To je pri stavbách bez ťažkého stropu viac ako vhodné.

Rovnako tak je u stavieb dôležité aj zaťaženie stužujúceho venca do vnútorných nosných múrov, kde opäť môžeme využiť vencovky HELUZ RAPID. Napríklad na vnútornej stene hrúbky 30 cm vznikne železobetónový veniec šírky 19 cm. Vencovky HELUZ RAPID je možné použiť aj u bangalovov s ťažkým stropom, napríklad typu HELUZ MIAKO. V tomto prípade budú vencovky iba na vonkajšej strane obvodového múra, kde vytvoria debnenie pre betonáž stropu a následne vytvoria vhodný podklad pre vonkajšiu omietku. Vencovky HELUZ RAPID sa môžu skracovať rezaním.

Prečo využiť vencovku HELUZ RAPID?

V detailoch železobetónových vencov je vždy potrebné vyhovieť celému radu požiadaviek - statických, tepelnoizolačných, akustických, realizačných apod. Vencovka HELUZ RAPID má výborné tepelnotechnické vlastnosti a jej použitím získame v detaile dostatok priestoru na splnenie ostatných požiadaviek. Je to ideálne riešenie pre jednopodlažné rodinné domy.

Súvisiace články:

Tehly Heluz zvyšujú akustický komfort v bytoch aj kanceláriách
Murovanie s maltou Heluz SIDI je rýchlejšie a úspornejšie
Nový preklad Heluz Family 3in1 nosný má variabilný priestor na vonkajšiu tieniacu techniku

Autor: Mgr. Eliška Smolová
Foto: Archív firmy HELUZ

Tagy

Tématické odbory

reklama

Nové

Podlahy na Zámočku zvládla až liata tepelná izolácia ThermoWhite

Podlahy na Zámočku zvládla až liata tepelná izolácia ThermoWhite

Zverejnené 18.5. Ide o objekt menom Zámoček v juhočeskej obci Újazd, ktorý dlho a mimo pozornosti len opustený chátral. Zámok ale budil záujem, ktorý nakoniec vyústil nielen do jeho architektonicky hodnotnej obnovy, ale aj do realizácie jeho kvalitnej a súčasnej… ísť na článok

Ako vybrať strešné okná?

Ako vybrať strešné okná?

Zverejnené 16.5. Strešné okná sú v súčasnosti populárne. Na trhu je veľké množstvo druhov strešných okien od rôznych známych aj menej známych výrobcov. Pri ich výbere musíme zvážiť nielen estetickú stránku, ale predovšetkým tú praktickú. Ohľad je potrebné brať na… ísť na článok

Metropolitná stanica v Lubline. Nový symbol mesta

Metropolitná stanica v Lubline. Nový symbol mesta

Zverejnené 13.5. V poľskom meste Lublin bolo v januári tohto roku otvorená nová metropolitná stanica predstavujúca pre mesto nielen architektonickú chválu, ale predovšetkým funkciu primárneho dopravného uzlu. Okrem toho hlavnou prednosťou stanice skutočnosť, že… ísť na článok

reklama