Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 26.4.

Tehly HELUZ zvyšujú akustický komfort v bytoch aj kanceláriách

Zverejnené: 3. 4. 2020

Spoločnosť HELUZ sa v posledných rokoch zameriava na zvýšenie komfortu bývania nielen z hľadiska tepelnoizolačných vlastností, ale aj v oblasti akustiky. Na trh uviedla hneď dva tehlové bloky – kompozitnú tehlu HELUZ AKU KOMPAKT 21 brúsená a nosné akustické tehly s jedinečným zámkom v tvare „Z“ HELUZ AKU Z 17,5 brúsená.

Tehla HELUZ AKU KOMPAKT 21 brúsená zvukovo izoluje a redukuje prenos konštrukčného hluku

HELUZ AKU KOMPAKT 21 brúsená na výmurovky nenosných stien je zložená z dvoch tehlových tvaroviek spojených cez minerálnu vlnu, ktorá má vynikajúce akustické vlastnosti. Oproti klasickým tehlovým materiálom má HELUZ AKU KOMPAKT 21 brúsená celý rad technických zdokonalení, nielenže akusticky izoluje (vzduchová nepriezvučnosť Rw = 57 dB), ale má lepšie aj tepelnoizolačné vlastnosti. Svojou štíhlejšou konštrukciou vytvorí HELUZ AKU KOMPAKT 21 väčší úžitkový priestor a tým umožní dosiahnuť vyššiu úžitkovú plochu v rámci bytu.

Vďaka unikátnej konštrukcii tehlového bloku pre vnútorné murivo – dve tvarovky spojené minerálnou vlnou – je pri tehle HELUZ AKU KOMPAKT 21 brúsená dosiahnutý ekvivalent správania dvojitej konštrukcie. Dochádza teda okrem výbornej zvukovej izolácie zároveň k významnej redukcii prenosu konštrukčného hluku (napr. eliminácia zabuchnutia dvierok zavesenej skrinky na murive). Deliace steny medzi dvoma bytmi možno zhotoviť suchou technológiou pomocou tenkovrstvového PU lepidla (HELUZ peny) a pritom dosiahnuť lepší výkon zvukovej izolácie oproti súčasne ponúkaným AKU blokom, a to pri úspornej šírke iba 21 cm. Menšia hrúbka steny o 4 cm oproti tradičnému riešeniu šetrí zastavanú plochu a tým umožní dosiahnuť vyššiu úžitkovú plochu v rámci bytu. Ako už bolo povedané, toto „zoštíhlenie tehly“ ocenia najmä investori bytových domov. S týmto materiálom HELUZ AKU KOMPAKT 21 brúsená získajú na rovnakej pôdorysnej ploche viac metrov úžitkovej plochy.

Výrazne lepšie sú aj tepelnoizolačné vlastnosti steny z tehál HELUZ AKU KOMPAKT 21 brúsená, než má tradičné riešenie z AKU tehál. O 45 % lepší súčiniteľ tepelnej vodivosti a súčiniteľ prestupu tepla podstatne obmedzí unikanie tepla z vykurovaného bytu k „šetriacemu susedovi“ a do chladnejších priestorov (chodby a schodiská) a prispieva k úsporám energie používateľov vykurovaných bytov.

Nosný tehlový blok HELUZ AKU Z 17,5 brúsená sa uplatní pre nosné akusticky deliace steny radových domov

Tehlový brúsený akustický blok HELUZ AKU Z 17,5 je určený pre nosné aj nenosné murivo s požiadavkou na väčšiu zvukovú izoláciu. Murovací blok na prvý pohľad zaujme špecifickým tvarom, pripomínajúcim písmeno „Z“, ktoré tak nemohlo chýbať v názve výrobku. HELUZ AKU Z 17,5 brúsená (375 × 175 × 249 mm) má vďaka svojej robustnosti a unikátnej geometrii pevnosť v tlaku 20 MPa a pri vymurovaní na celoplošnú tenkovrstvovú maltu HELUZ SB C dosahuje murivo charakteristickú pevnosť v tlaku fk = 6,8 MPa (pri použití PU peny je fk = 2,5 MPa). Dobrá pevnosť muriva umožňuje navrhovať bez problémov najmä vnútorné nosné steny. Murivo vyniká tiež veľmi dobrou tepelnou akumuláciou, ktorá má priaznivý vplyv na vnútornú teplotnú stabilitu, čo oceníme predovšetkým v pasívnych a nízkoenergetických stavbách.

Murivo obojstranne omietnuté vápenno-cementovou omietkou hrúbky 15 mm má laboratórnu vzduchovú nepriezvučnosť Rw = 51 dB, čo je nadštandardná hodnota vzhľadom na malú hrúbku muriva vymurovaného na maltu pre tenké škáry. Stena spĺňa požiarnu odolnosť REI 120 DP1. Tieto vlastnosti dovoľujú široké využitie v praxi napr. pre murivo v administratívnych budovách medzi kanceláriami alebo v bytových domoch na obmurovávanie inštalačných a výťahových šácht, na priečky v bungalovoch a na iné konštrukcie vyžadujúce zvýšenú požiadavku na zvukovú izoláciu. Ďalej môžeme murivo využiť ako dvojvrstvovú konštrukciu v nosných akusticky deliacich stenách radových rodinných domov a rodinných dvojdomov. Podľa normy STN 73 0532 pre deliace steny radových domov je nutné splniť hodnotu váženej stavebnej vzduchovej nepriezvučnosti R’w = 57 dB. Tieto hodnoty ľahko dosiahneme práve zdvojením konštrukcie z tehál HELUZ AKU Z 17,5 brúsená so separačnou vložkou z minerálnej vlny s OH ≥ 100 kg/m³ a celkovou hrúbkou 20 až 100 mm. Hodnoty zvukovej izolácie z dvojitých stien z tehlových blokov HELUZ AKU Z 17,5 brúsená zistené na základe meraní v skúšobni TZÚS, s. p., nájdeme v tabuľke. Meraním bolo potvrdené, že dvojitá konštrukcia z týchto tehál pri použití vložky z minerálnej vlny min. hrúbky 20 mm pre splnenie požiadavky deliacej steny radových domov R’w = 57 dB dosahuje rezervy väčšie než 10 dB.

Tabuľka: Hodnoty zvukovej izolácie z dvojitých stien z tehlových blokov HELUZ AKU Z 17,5 brúsená

O spoločnosti HELUZ cihlářský průmysl, v.o.s.

Spoločnosť HELUZ cihlářský průmysl, v.o.s. patrí medzi troch najväčších výrobcov murovacích systémov na českom trhu, ako jediná je rýdzo česká. Tradícia tejto rodinnej firmy spadá až do roku 1876, keď Jan Řehoř v Dolnom Bukovsku postavil prvú žiarovú pec a z vyťaženej hliny vypálil prvé tehly. Dnes má spoločnosť HELUZ výrobné závody okrem Dolného Bukovska ešte v Hevlíne a Libochoviciach, kde vyrába kompletný stavebný systém HELUZ zahŕňajúci obvodové aj vnútorné tehlové bloky vrátane tehál s najlepšími tepelno-izolačnými vlastnosťami na trhu radu HELUZ FAMILY 2in1 pre nízkoenergetické a pasívne domy. Spoločnosť HELUZ v roku 2017 na trh uviedla aj prvú kompaktnú brúsenú AKU tehlu sendvičovej skladby tehla-minerálna vlna-tehla so vzduchovou nepriezvučnosťou Rw = 57 dB pod názvom HELUZ AKU KOMPAKT 21 brúsená. Revolučnou novinkou je tekutá, vopred pripravená silikátovo-disperzná malta HELUZ SIDI pre efektívnejšie murovanie, ktorá sa nanáša systémovým valčekom ako pri maľovaní. Novinkou roku 2020 je PREKLAD HELUZ FAMILY 3in1 nosný s variabilným vnútorným priestorom pre umiestnenie vonkajšej tieniacej techniky, ktorý je určený pre jednovrstvé murivo z tehál HELUZ FAMILY a HELUZ FAMILY 2in1. Sortiment ďalej tvoria ploché preklady, keramické stropy, komínové systémy a špeciálne tvarovky.

Súvisiace články:

Autor: Tlačová správa
Foto: Archív firmy HELUZ

Tagy

Tématické odbory

reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama