Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 2.5.

Keramické stropy HELUZ MIAKO alebo Konštrukcia s mnohými unikátnymi vlastnosťami

Zverejnené: 20. 6. 2023

Keramické trámové stropy predstavujú veľmi zaujímavý typ stropnej konštrukcie, ktorú stavebníci volia v prvom rade vďaka obrovskej variabilite a montáži, ktorá nevyžaduje ťažkú manipulačnú techniku. Po dokončení, okrem „očakávanej“ statickej funkcie osloví aj ďalšími dôležitými vlastnosťami. Napríklad požiarnou odolnosťou, tepelnoizolačnými a akustickými parametrami alebo schopnosťou akumulovať teplo. Dodajme, že trámové stropy HELUZ MIAKO sú vhodné nielen do novostavieb, ale uplatnia sa aj pri rekonštrukciách.

Keramické trámové stropy HELUZ MIAKO sa skladajú zo stropných nosníkov, medzi ktoré sa vkladajú keramické stropné vložky.

Keramiku ako takú nájdeme v celom rade stropných konštrukcií a to ako tých súčasných, tak aj tých z nedávnej minulosti. Ak sa pozrieme na stavby rodinných domov vzniknuté na konci minulého storočia, potom keramické stropy zo stropných dosiek HURDIS alebo zo stropných vložiek MIAKO boli jedným z najdostupnejších riešení, a preto sa objavili vo veľkom počte realizácií. U stavebníkov, väčšinou svojpomocných, si získali obľubu pre svoju variabilitu, presnosť a jednoduchú montáž. Využitie keramických trámových stropov HELUZ MIAKO je však aktuálne aj v dnešnej dobe, keď si stavebníci môžu vyberať zo širokej škály riešení, vrátane celých prefabrikovaných stropných panelov.

Na úvod predstavenie systému

Keramické trámčekové stropy, známe pod názvom HELUZ MIAKO, sa skladajú z keramicko-betónových stropných nosníkov vystužených oceľovou priestorovou výstužou, medzi ktoré sa vkladajú keramické stropné vložky. V priebehu montáže sa vznikajúce konštrukcie priebežne podpiera líniovými podperami a nakoniec líniovými podperami a nakoniec zmonolitní dobetónovaním. Systém je navrhnutý až do svetlého rozpätia miestností 8000 mm, v závislosti na požadovanej dĺžke a zaťažení sa volí typ rámčeku, rozpätie trámikov, stropná vložka a aj výška samotnej nadbetonávky. Jednotlivé ponúkané komponenty si podrobnejšie prestavíme nižšie.

Príprava pred realizáciou monolitickej stropnej dosky. Tá, ak nestanoví sprievodná dokumentácia inak, musí byť vystužená kari rohožou.
Príprava pred realizáciou monolitickej stropnej dosky. Tá, ak nestanoví sprievodná dokumentácia inak, musí byť vystužená kari rohožou.

Stropné nosníky ponúka HELUZ v dvoch výškových variantoch – 175 a 230 mm. Obidva typy sú zhodne tvorené keramickou „U” tvarovkou v šírke 160 mm, v ktorej je zabetónovaná betónom triedy C25/30 priestorová oceľová zváraná priehradovina. Samotnú priehradovinu tvorí diagonálne pospájaný horný a dolný pás a to diagonálmi s krokom cca 200 mm. Horný pás tvorí vždy oceľový prút v priemere 8 mm, diagonála pozostáva z ocele v priemere 5 alebo 6 mm. Spodný pás má najviac variantov, kedy dvojice prútov v priemere 6–12 mm je u nosníkov ďalších než 4500 mm doplnená ešte príložkami z ocele o priemere 6 až 20 mm a to po celej dĺžke nosníku.

Stropné vložky MIAKO sa vyrábajú pre osovú vzdialenosť nosníkov 500 alebo 625 mm. Na dĺžku majú vždy 250 mm a na výšku potom 150, 190 alebo 230 mm. Spolu s nadbetonávkou v hrúbke 40 alebo 60 mm, ktorá musí byť vždy prevedená, tak finálna výška stropnej nosnej konštrukcie môžu byť fakticky odstupňovaná po 20 mm. Najmenšia výška je 210 mm, nasleduje 230, 250, 270 a nakoniec 290 mm. Okrem základných vložiek MIAKO je možné dostať aj vložky s doplnkovou výškou 80 mm, určené do miest, kde má prechádzať vložené železobetónové rebro – tzv. skrytý alebo viditeľný prievlak. Použitím týchto nízkych vložiek je možné tiež zvýšiť tuhosť stropnej dosky v miestach, kde je to potrebné. Napríklad okolo komínov, prestupov, schodísk apod.

Návrh stropnej konštrukcie a montáž

K návrhu len krátko. V technickej príručke, dostupnej na stránkach www.heluz.sk, si možno na základe požadovaného rozpätia miestnosti, osovej vzdialenosti nosníkov a hodnoty rovnomerného zaťaženia dohľadať vyhovujúce konštrukcie. Teda vhodné trámiky, ich rozpätie, výšku tvarovky a výšku nadbetonávky. Skladbu konštrukcie by mal zo statického hľadiska v každom prípade vykonať alebo aspoň odborne posúdiť a schváliť odborník – statik. Po výbere vhodnej varianty je ideálne nechať si vypracovať tzv. pokladačský plán, ktorý poslúži ako podklad na stanovenie množstva trámčekov, tvaroviek a ďalšieho materiálu, respektíve pre presné nacenenie. Plán pokládky vám vedia vytvoriť za niekoľko desiatok eur priamo odborníci v HELUZe. Ak si následne u nich kúpite aj strop, je čiastka do troch rokov vratná.

Osovú vzdialenosť jednotlivých stropných nosníkov si vymedzíme osadením krajných stropných vložiek.
Osovú vzdialenosť jednotlivých stropných nosníkov si vymedzíme osadením krajných stropných vložiek.

Stropné nosníky sa v súčasnej dobe odporúča zo statických, tepelnoizolačných a akustických hľadísk ukladať na ťažký asfaltový pás. Nosným podkladom môže byť železobetónový veniec, nosné murivo alebo vyrovnávacia vrstva (cementová malta, betónová mazanina). Asfaltový pás je zároveň vhodné vkladať aj pri hornom povrchu pod stenami a priečkami, kde sa prejaví hlavne z akustického hľadiska. Pokiaľ prevádzajúcu dokumentáciu nestanoví inak, ukladajú sa prvé stropné nosníky v miestach, kde je nejaký ďalší konštrukčný prvok (schodisko, komín apod.) a to s reálnou dĺžkou uloženia minimálne 115 mm. Osovú vzdialenosť jednotlivých stropných nosníkov si vymedzíme osadením krajných stropných vložiek. Stropné nosníky je potrebné postupne podpierať ihneď po uložení na murivo a to podperami zhotovenými z drevených hranolov alebo pomocou systémových stropných podpier – u svojpomocných realizácii preto počítajte s nevyhnutnosťou obstarať si tiež dostatok podpier, vzdialenosť medzi podperami navzájom by mala byť max 1500 mm. V tejto fáze, ak stanoví statický výpočet, je potrebné tiež vykonať montážne nadvýšenie.

Stropné vložky HELUZ MIAKO sa kladú na sucho a to postupne v radoch kolmých na samotné nosníky. Z dôvodu zamedzenia podtekania betónovej zmesi odporúča HELUZ ukladať vložky tiež s cca 100 mm presahom nad murivo. S betonážou je možné začať, až keď sú tvarovky uložené po celej dĺžke nosníkov, pokiaľ nestanovuje sprevádzajúca dokumentácia inak, musí byť vystužená (napríklad KARI sieťou ø4/150 alebo ø4/150) aj monolitická doska nad stropnými vložkami MIAKO. Minimálna trieda betónu stanovená platnými normami činí C20/25, postup betonáže má byť, na rozdiel od kladenia tvaroviek, v pruhoch v smere nosníkov.

Stropné nosníky je potrebné postupne podopierať a to ihneď po uložení na murivo.
Stropné nosníky je potrebné postupne podopierať a to ihneď po uložení na murivo.

Komfortné bývanie

V článku Význam ťažkých stropov pri znižovaní energetickej náročnosti a docielení vnútornej teplotnej stability sme písali, aké ťažké obvodové konštrukcie domu (ťažká šikmá strecha a ťažké obvodové konštrukcie) prispievajú k teplotnej stabilite domov. Tieto tvrdenia predovšetkým platia pre ťažké vnútorné konštrukcie domu, ktoré – v porovnaní s obálkovými konštrukciami – akumulujú až dvojnásobok tepla využiteľného na stabilizáciu vnútornej teploty. Dvojnásobok preto, že neprenášajú teplotný spád medzi interiérom a exteriérom.

Konkrétne pri polomontovaných trámových stropoch HELUZ MIAKO sa ponúka voliť vyšší variant nadbetonávky, ktorý vďaka väčšiemu množstvu betónu poskytne tiež lepšie akumulačné schopnosti. A to, vzhľadom na cenu betónu, za priaznivú cenu. Napríklad u bungalovov bude v porovnaní s bežne vykonávanou ľahkou stropnou konštrukciou (sadrokartón) dosiahnuté výrazne stabilnejšie vnútorné prostredie. V kontexte horúcich letných dní sa preto nad ťažkým variantom stropu oplatí vážne uvažovať.

Súvisiace články:

Autor: RNDr. Jiří Hejhálek
Foto: Archív firmy HELUZ

Tagy

reklama

Nové

Screenové rolety – ideálne riešenie pre terasy, pergoly a balkóny

Screenové rolety – ideálne riešenie pre terasy, pergoly a balkóny

Zverejnené 30.4. Tieniace prvky nie sú len pomocníkom, ktorý bráni pohľadom zvonku, ale predovšetkým dokážu regulovať svetlo a teplo, ktoré preniká dovnútra vášho domu. K vhodným tieniacim prvkom dnes už nepatria len žalúzie a rolety, dnes sú mimoriadne pôsobivým,… ísť na článok

Chystáte sa stavať svojpomocne? Vyvarujte sa častých chýb!

Chystáte sa stavať svojpomocne? Vyvarujte sa častých chýb!

Zverejnené 28.4. S príchodom jari opäť začína narastať počet stavieb a rekonštrukcii. Zvažujete, že sa pustíte do realizácie domu vlastnými silami, ale nie ste si istí, či to zvládnete? Táto úloha rozhodne nie je pre každého, na druhej strane so sebou prináša popri… ísť na článok

Ytong, drevo a sklo dali tvár novej Šarišskej stodole

Ytong, drevo a sklo dali tvár novej Šarišskej stodole

Zverejnené 26.4. Šarišská svadobná Stodola sa nachádza v lone prírody za mestom Veľký Šariš s pekným výhľadom na Šarišský hrad a okolitú prírodu. V areáli je veľa možností exteriérového posedenia či rozľahlý výbeh pre deti. Stodolu tvoria dve na seba nadväzujúce… ísť na článok

reklama