Špičková tepelná izolácia, teraz aj na Slovensku
vyhľadávanie
Dnes je 28.3.

Ako murovať rýchlejšie a úspornejšie?

Zverejnené: 26. 10. 2022

Na trhu si získava čoraz väčšie uplatnenie prelomová technológia murovania, ktorú prináša špeciálna malta pre tenkú škáru HELUZ SIDI. Je dostupná ako vopred pripravená zmes, takže stačí iba otvoriť vedro a maltu nanášať. Takýmto spôsobom si môžete výrazne zjednodušiť a urýchliť prácu na stavbe, či už ste profesionálny majster alebo svojpomocný stavebník.

Mimoriadne jednoduchá práca

Špeciálna malta na silikátovo-disperznom základe je určená výlučne na moderné brúsené tehly a slúži na murovanie vnútorných aj vonkajších nosných stien či priečok. Jej prvou výhodou je mimoriadne jednoduchá manipulácia, a to bez potreby elektriny či drahých pomôcok. Zmes netreba prácne miešať s vodou, pred použitím ju stačí zľahka premiešať priamo vo vedre. Takto obmedzíte nielen znehodnotenie spojovacieho materiálu neodbornou úpravou, ale aj znečistenie staveniska. Na aplikáciu malty vám postačí praktický štruktúrovaný valček, ktorý je súčasťou systémového riešenia SIDI, plastová mriežka a ochranné rukavice.

HELUZ príprava podkladu v podobe zakladacej malty
HELUZ príprava podkladu v podobe zakladacej malty

Tip odborníka

"Nie je nevyhnutné využiť celý obsah vedra – ak potrebujete prácu prerušiť a zároveň vám zostane zvyšok zmesi, vedro opäť poriadne zatvorte a odložte si maltu na neskôr. Jedinou podmienkou je skladovať výrobok na suchom a tienistom mieste v rozmedzí teplôt 5 až 35 °C." Oliver Kapci, technický poradca HELUZ Slovensko.

Stopercentná pevnosť spoja už do 7 dní

Tenkovrstvovú maltu HELUZ SIDI možno použiť pri teplote už od 1 °C, dokážete s ňou teda pracovať aj v chladnejších mesiacoch. Rovnako je výhodou, že samotné tehly sa pred aplikáciou malty vôbec nemusia vlhčiť. Charakteristickým znakom je rýchly nárast pevnosti, čo skracuje celkový čas výstavby. Vďaka optimálnemu zloženiu a dlhšiemu času na spracovanie sa vďaka tejto malte dajú lepšie vyrovnať nerovnosti v ložných škárach. K plnohodnotnému spevneniu spoja dôjde za bežných klimatických podmienok už do 7 dní. Hotová konštrukcia má pritom dostatočnú pevnosť, trvanlivosť, požiarnu odolnosť a ďalšie parametre, ktoré sú porovnateľné s konvenčnými technológiami murovania, či dokonca lepšie.

HELUZ SIDI_ukladanie tehál na vrstvu malty HELUZ SIDI
HELUZ SIDI_ukladanie tehál na vrstvu malty HELUZ SIDI

Postup v jednoduchých krokoch

Východiskom správneho stavebného postupu je príprava kvalitného podkladu – dokonale rovnej zakladacej malty, na ktorú sa založí prvý rad z brúsených tehál, obvykle s odstupom 24 hodín.

1. Keď sa chystáte ukladať ďalší rad tehál, najprv dôkladne očistite nielen nové tehly, ale aj ložnú plochu prvého radu muriva, aby ste ju zbavili prachu a prípadných nečistôt. Takto zabezpečíte lepšiu priľnavosť malty.

2. Otvorte vedierko a pred aplikáciou zmes zľahka premiešajte, napríklad obyčajnou drevenou latkou.

3. Maltu nanášajte pomocou valčeka priamo na ložnú plochu tehál – aplikujte ju rovnomerne do kríža tak, aby spojovací materiál pokryl všetky vnútorné i obvodové rebrá ložnej plochy. Dávajte pritom pozor, aby malta nestekala po obvode tehál, ani priamo do otvorov. Stačí ju skutočne naniesť v tenkej vrstve.

HELUZ SIDI_nanášanie malty na tehly HELUZ FAMILY 2in1_v1
HELUZ SIDI_nanášanie malty na tehly HELUZ FAMILY 2in1_v1

4. Ak potrebujete regulovať množstvo malty, pred aplikáciou stačí valček otrieť o plastovú mriežku. Nadbytočné množstvo materiálu stečie späť do vedra.

5. Po nanesení malty máte 15 minút na osadenie tehál do maltového lôžka a ich perfektné vyrovnanie.

6. Po ukončení práce vedro dôkladne uzatvorte a valček dobre umyte vodou. Hmota vydrží funkčná celý rok od prvého otvorenia, takže k nedokončenej práci sa môžete vrátiť kedykoľvek o niekoľko dní, týždňov či mesiacov.

7. Ako finálny krok nezabudnite ochrániť zhotovené murivo, čiže korunu steny pred dažďom či akoukoľvek vlhkosťou.

Súvisiace články:

Ťažká šikmá strecha Heluz
Pokojný odpočinok zabezpečili Aku tehly Heluz
Tepelno-akumulačné vlastnosti muriva Heluz
S tehlovými blokmi Heluz nemusíte zatepľovať
Kompletný stavebný systém Heluz

Autor: Kolektív autorov
Foto: Archív firmy HELUZ
reklama

Nové

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

Zverejnené 27.3. V Žiline sa podarilo realizovať stavbu, ktorá presviedča o tom, že administratívne budovy zvyšujú kvalitu urbanistického priestoru. A nielen to. NORDCITY Obchodná predstavuje vzorový ekologický prístup k modernej výstavbe. Kľúčovú úlohu pri tom… ísť na článok

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Zverejnené 28.3. Plesne na stenách trápia najmä v zimnom období veľké množstvo domácností. Vznikajú na miestach, kde sa kvôli kombinácii vzdušnej vlhkosti a nízkej povrchovej teplote zráža voda. Príčinou môže byť nedostatočné vetranie, zlá izolácia, vykurovanie na… ísť na článok

Udržateľný priemyselný park Green Park Piešťany je dokončený a plne obsadený

Udržateľný priemyselný park Green Park Piešťany je dokončený a plne obsadený

Zverejnené 26.3. Realizácia zeleného a udržateľného priemyselného parku Green Park Piešťany prebiehala od októbra 2021 v dvoch etapách. Moderný priemyselný komplex tvorí dvojica budov s celkovou rozlohou viac ako 27 000 m2. ísť na článok

reklama