Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 26.4.

Kompletný stavebný systém HELUZ

Zverejnené: 17. 10. 2018

HELUZ je tehliarska spoločnosť, ktorá patrí medzi troch najväčších výrobcov materiálových komponentov pre hrubú výstavbu rodinných, bytových, administratívnych a iných domov na našom trhu. Spôsob pružného a rýchleho rodinného riadenia uvádza firma ako jeden z hlavných dôvodov, prečo má veľmi blízko k zákazníkovi a dokáže sa vcítiť do jeho potrieb.

HELUZ Triumf – prvý pasívny rodinný dom v ČR postavený jednovrstvým murovaním

„Účasť v prvej trojici nám potvrdzuje, že sádzka na kvalitu a inováciu sa vyplatila. Ako jediný z tejto trojice sme navyše česká firma, hrdá na šikovnosť našich ľudí. Premyslene a usilovne pracujeme na tom byť najlepší,” znejú oficiálne slová spoločnosti a rodiny Heluzov k súčasným a budúcim zákazníkom. „Chceme byť špičkoví, rovnako ako aj naše inovatívne výrobky.” Hlavne tento rok 2018 je typický kedysi nepredstaviteľnou stavebnou horúčkou, kedy mnoho našich stavebníkov, ktorí nestavajú hneď developérske projekty, sa ocitajú v areáloch stavebnín osamotení alebo na vedľajšej koľaji. Aj v tejto, často veľmi neprehľadnej situácií, obstál HELUZ veľmi dobre.

„Myslíme aj na to,” citujeme opäť zdroj HELUZ, „že množstvo ľudí chce stavať svojpomocne. Neriešime tak iba predaj tehál a ďalších produktov, ale ponúkame aj poradenstvo a pomocné služby. Veríme, že vďaka našim výrobkom a podpore dopadne stavba rodinného domu presne podľa vašich predstáv. Pomocou jednovrstvého murovania môžete z tehál HELUZ postaviť aj nízkoenergetický či pasívny dom.”

HELUZ v posledných rokoch

Rok 2012 – Ako prvý v ČR postavil HELUZ jednovrstvým murovaním z tehál vzorový pasívny rodinný dom. Žiadna dodatočná izolácia, len tehla.

Rok 2013 – Ako prvý výrobca pálených murovacích prvkov v ČR získal HELUZ environmentálne prehlásenie o produkte (EPD) na základe overenia celej výroby tehál z pohľadu na životné prostredie. Produktov s týmto prehlásením nevyhnutným pre environmentálnu certifikáciu budov je zatiaľ málo.

Rok 2015 – V septembri tohto roku získal HELUZ certifikáciu EPD na všetky tehlové produkty vo všetkých svojich výrobných závodoch.

Rok 2017 – Heluz uvádza na trh prvú kompaktnú brúsenú AKU tehlu so vzduchovou nepriezvučnosťou RW = 57 dB pod názvom HELUZ AKU KOMPAKT 21 brúsená. Jedná sa o sendvičovú skladbu tehla-minerálna vlna-tehla, ktorá výrazne zvyšuje hodnoty akustického útlmu a zároveň svojou nižšou šírkou umožňuje zväčšenie obytných plôch na danom stavebnom priestore.

HELUZ AKU KOMPAKT 21 BRÚSENÁ, 57 db
HELUZ AKU KOMPAKT 21 BRÚSENÁ, 57 db

Energetika budov – teória a prax

Nielen toto leto, ale aj letá predchádzajúce, ukázali, že domy stavané podľa tuzemských požiadaviek a predpisov si dobre poradia so zimou, ale horšie už s letom. Leto sa zvyčajne odbije s tým odkazom, že tepelná izolácia, ktorá rieši zimné mrazy až –20 °C, hravo vyriešia aj leto, kedy je vonku „len” +35 °C, teda len o 10 °C viac, než vo vnútri.

Problém je v tom, že na dom nepôsobí len teplota vzduchu, ale tiež slnečné žiarenie. Jeho energetická intenzita (1000 W/m2) zodpovedá telesu ohriatemu na 91,3 °C (podľa Stefanovho-Boltzmannovho zákona z roku 1900). Keď oslnená plocha domu, ktorú „vidí” Slnko zo svojej perspektívy, je v celodennom priemere povedzme 100 m2, potom za 16 hodín celodenného slnečného svitu je celkový energetický impakt na dom 1,6 MWh!

Pripomeňme si, že pri teplote vzduchu 37 °C, ploche nadzemnej obálky domu 380 m2a vnútornej teplote 25 °C prestúpi pri priemernom obálkovom súčiniteli Um = 0,2 W/(m2K) za rovnakých 16 hodín do domu necelá 1 kWh energie. To je celodenný energetický zisk domu podľa normy. Spomínaný impakt 1,6 MWh samozrejme celý do domu nevnikne. Časť neho prejde oknami dovnútra, kde ohreje interiér. Časť sa odrazí od povrchov domu a zvyšok je stenami domu, jeho oknami a strechou pohltený: to potom vedie k zvýšeniu ich povrchových teplôt nad úroveň teploty vzduchu. Úplne bežné pritom je, že sa v horúcom lete oslnená strešná krytina a vonkajšia obvodová obálka domu rozpáli nad 70 °C. Je podstatný rozdiel, či je teplotný spád fakticky 70 – 25 = 45 °C, alebo 37 – 25 = 12 °C (!), ako teoreticky počíta norma.

Riešenie

V mnohých krajinách po celom svete to pochopili a prijímajú proti letným horúčavám opatrenia. Sú to:


• Vonkajšiu stranu okien vybavia tieniacou technikou (žalúzie, roleta, screen) tak stranu okien vybavia tieniacou technikou (žalúzie, roleta, screen) tak, aby zabránili priamemu vstupu slnečného žiarenia do interiéru.

• Strechu, fasádu a tiež tieniacu techniku volia v svetlom, ideálne bielom alebo reflexnom prevedení. Slnečné lúče sa od týchto povrchov vo veľkej miere odrážajú a neohrievajú ich tak, ako povrchy s inou farebnou úpravou. V takomto prípade, a len v ňom, sa potom inžiniersky výpočet prestupu tepla blíži realite.

Dodajme ešte, že v zime toto riešenie funguje tiež. Stiahnutá tieniaca technika počas nočných mrazov zlepšuje izoláciu okna. Biele a svetlé strechy a fasády alebo reflexné prevedenie tieniacej techniky potom nesálajú teplo von (majú veľmi nízku sálavosť = emisivitu). Inými slovami, chladnú oveľa pomalšie a ostávajú vždy o niečo teplejšie než materiály s inou farebnou úpravou.

Čo možno neviete

Čo sa týka sortimentnej skladby, HELUZ v súčasnosti vyrába a dodáva 78 typov tehál pre obvodové a vnútorné murovanie (vrátane doplnkov) + 6 tehál na špeciálne účely + 51 materiálov a pomôcok pre murovanie + 270 položiek pre MIAKO stropy a keramické stropné panely HELUZ + 97 typov prekladov (nosných, plochých) vr. nosného roletového a žalúziového prekladu, určeného pre osadenie predokennej tieniacej techniky + 11 typov komínových kompletov.

HELUZ myslí aj na to, že množstvo ľudí chce stavať svojpomocne. Nerieši preto iba predaj tehál a ďalších doplnkov, ale ponúkaj aj poradenstvo a pomocné služby. Firma verí, že vďaka jej výrobkov a podpore dopadne stavba rodinného domu presne podľa predstáv zákazníkov. Pri použití jednovrstvého murovania z tehál HELUZ stavajú zákazníci aj nízkoenergetické a pasívne domy.

Päť dôvodov pre systém HELUZ

1 Vďaka vlastnému vývoju firma uviedla na trh už 4. generáciu tehál. HELUZ Family 2v1 umožňuje postaviť pasívny dom s využitím jednovrstvého murovania bez dodatočného zateplenia obvodového plášťa. Zákazník získa perfektné zateplení stien už vo vnútri tehly, ktoré nemusíte v budúcnosti meniť. Múry budú pritom pevné a odolné, čo oceníte, keď na nich budete chcieť niečo pripevniť.

2 Všetko k sebe perfektne pasuje ako skladačka na kompletnú hrubú stavbu. Keramické stropné panely, roletové a žalúziové preklady, komíny a samozrejme rôzny typy tehál. To zabezpečí jednoduchú, rýchlu, odolnú a dobre izolovanú stavbu.

3 Cenová ponuka a výpis materiálu je zdarma: Podľa projektovej dokumentácie domu vytvorí HELUZ zoznam potrebných materiálov a ich cenu. Ušetríte čas a starosti pri pátraní po cenníkoch a technických listoch. Všetko potrebné pripravia skúsení odborníci.

4 Poriadny dom z tehál. Tehlové konštrukcie sú masívne, bezpečné, ohňuvzdorné a trvanlivé – životnosť je sto a viac rokov. Stavba po dokončení nepracuje, nehrozí praskanie omietok a iné deformácie. Murivo odolá počasiu aj rôznym organizmom. Dom dobre poslúži ešte deťom vašich detí.

5 Príjemné a zdravé bývanie. Tehly sú priedušné, z prírodných materiálov, s dobrými akustickými vlastnosťami a tepelnou akumuláciou. Nehrozia plesne z nahromadenej vlhkosti a toxické látky. Minimum hluku z vonku či z okolitých miestností. Dom bude navyše teplotne stabilný.

Kontakty:
HELUZ cihlářský průmysl v.o.s.
U cihelny 295, 373 65 Dolní Bukovsko
Tel.: +420 385 793 030
http://www.heluz.sk/

Autor: Jiří Hejhálek, preklad: Kateřina Kočická
Foto: Archív firmy HELUZ

Tagy

Tématické odbory

reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama