Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 26.4.

Pokojný odpočinok zabezpečili aku tehly HELUZ

Zverejnené: 17. 9. 2018

V Poděbradoch (ČR) vznikol nový nízkoenergetický kúpeľný a opatrovateľský dom Hviezda. Jeho obvodové tehlové murivo je bez zateplenia a tiché nerušené bývanie tu zabezpečujú akustické tehly, oboje je v podaní tehlového systému HELUZ. Budova má slúžiť starším ľudom, žijúcim osamelo, ktorí tu získajú opatrovateľské služby spojené s kúpeľmi, ale aj spoločenskú komunitu.

Opatrovateľský a kúpeľný dom Hviezda v Poděbradoch (ČR) – pohľad z juhozápadu

Poděbrady. Krásne kúpeľné mesto s typickou príjemnou atmosférou, ktoré uzdravuje a vracia ľudom životnú silu. Nájdete tu veľa rôznych historických kúpeľných domov, ale aj nové, moderné zariadenia, slúžiace k odpočinku a obnove síl. Medzi tieto patrí aj nový kúpeľný dom Hviezda v blízkosti kúpeľnej kolonády (stĺporadia).

Investorská spoločnosť, ktorá začala s výstavbou domu Hviezda, vlastnila voľný pozemok medzi existujúcou zástavbou. Podľa územného plánu tam mal byť umiestnený dom, ktorý by súvisel s kúpeľníctvom.

Projektant Ing. Radek Petr preto dostal zadanie navrhnúť pre toto miesto multifunkčný kúpeľný dom, ktorý by mal ubytovaciu časť s apartmánmi 2+kk v 3. až 5. poschodí; na druhom poschodí potom menšie, typické hotelové izbičky. Investor chcel, aby to bola budova moderná a nenáročná na spotrebu energie. Mala by slúžiť hlavne starším ľuďom, ktorí ostanú sami a získajú tu zdravotné a opatrovateľské služby spojené s kúpeľmi.

Projekt „na mieru” pre budúcich užívateľov

Keď sa projektuje bežný dom, postupuje sa podľa všeobecných požiadaviek na bývanie. Nový kúpeľný dom je však navrhnutý s ohľadom na špecifických užívateľov. Je bezbariérový, má dva výťahy, chodby sú dimenzované tak, aby sa tam pohodlne dostal vozíčkar. Dôležitá je tu akustika, teda požiadavka, aby sa užívatelia jednotlivých apartmánov a hotelových izieb navzájom nerušili a mali svoj pokoj.

„Po dohode s investorom sme chceli vytvoriť nízkoenergetický dom, nenáročný na spotrebu energií, či už v zime na vykurovanie, tak v lete na chladenie”, povedal projektant domu Ing. Radek Petr. „Koncipovali sme to tak, aby to bol klasickejší dom z hľadiska použitých materiálov, zároveň aby vyhovoval potrebám na nízku spotrebu energií a pritom vyzeral moderne. Urobili sme si výpočet, aký súčiniteľ prestupu tepla by sme potrebovali, tak aby to vyhovovalo energeticky, ale aj ekonomicky.”

Kúpeľný opatrovateľský dom Hviezda v Poděbradoch, pohľad z juhovýchodnej strany
Kúpeľný opatrovateľský dom Hviezda v Poděbradoch, pohľad z juhovýchodnej strany

Obvodový plášť z tehál HELUZ Family 2in1

Vyberal sa materiál, s ktorým by sa dobre stavalo a umožnil by aj členitejšie riešenie domu. Bolo vytipovaných viacero materiálov, ktoré spĺňali kritériá pre obvodový plášť, ale voľba nakoniec padla na obvodové tehlové bloky HELUZ Family 2in1 38. Tento materiál svojimi tepelno-izolačnými vlastnosťami zodpovedá požiadavkám na stavbu nízkoenergetického domu.

Moderná budova bez dodatočného zateplenia

„K rozhodnutiu, prečo použiť na obvodový plášť jednovrstvé murivo, prispel aj fakt, že sme plášť nechceli dodatočne zatepľovať kvôli nebezpečenstvu poškodenia vtáctvom alebo náhodného mechanického poškodenia. Je to dom susediaci s frekventovaným chodníkom, čo podstatne zvyšuje riziko poškodenia fasády. Nehovoriac o tom, že sa dodatočným zateplením zvyšuje aj difúzny odpor muriva a tým aj nebezpečenstvo plesní v interiéri,” hovorí k voľbe materiálu na obvodové murivo projektant domu. Doplňme ešte, že bežné kontaktné zateplenie (ETICS) má v porovnaní s obvodovým murivom len zlomkovú životnosť, čo so sebou nesie budúce záväzky.

„Je potrebné zmieniť, že budova je koncipovaná a postavená ako monolitický železobetónový skelet, kde suterén tvorí monolitická železobetónová biela vaňa. To preto, že je tu vysoká hladina spodnej vody a my sme sa nachádzali so základovou škárou v blízkosti spodnej vody. Tým bola stavba limitovaná. V prízemí budovy bola požiadavka na spoločenské priestory, teda reštauráciu alebo salónik. Tento veľký multifunkčný priestor je delený posuvnými priečkami, ďalšia časť je určená na rehabilitáciu a balneo prevádzku, nechýba tu ani rehabilitačný bazén. Tieto priestory sú určené pre nájomníkov kúpeľného domu, ale aj pre verejnosť,” hovorí projektant.

Kvôli zvukovej izolácii a tepelnej akumulácii boli v interiéroch použité akustické tehly HELUZ AKU 25 MK
Kvôli zvukovej izolácii a tepelnej akumulácii boli v interiéroch použité akustické tehly HELUZ AKU 25 MK

Akustické tehly HELUZ pre potrebný akustický komfort

Prízemie je klasický železobetónový stĺpový skelet, ktorý je vymurovaný tehlovými priečkami, je tam použitá akustická tehla HELUZ AKU 20, v ďalších častiach, kde už nie je potrebný akustický komfort, sú použité priečkovky HELUZ 11,5.

Keď sa presunieme vyššie, konštrukčný systém sa mení z klasického stĺpového na stenový priečny železobetónový skelet. Od tretieho nadzemného podlažia do piateho sú priečne steny medzi jednotlivými bytmi vymurované akustickými tehlami HELUZ AKU 25 MK a z rovnakých tehál aj pozdĺžne steny medzi chodbou a bytmi. Tým sa riešia nielen požiadavky na statiku, ale tiež akustické požiadavky.

Keď sme sa pýtali Ing. Radka Petra, prečo volil práve tento materiál, povedal nám, že tehly HELUZ AKU 25 MK zabezpečujú predovšetkým akustický komfort, ale spĺňajú aj všetky ďalšie kritériá na stavbu domu. V porovnaní s inými materiálmi vyhovovali aj cenovo, preto vo výberovom riadení dostali materiály HELUZ prednosť.

Projekt splnil predstavy investora

Z jeho odpovedí sa dalo vyčítať, že sa mu podarilo naplniť predstavy investora a reálne tak vyjadril investorovu požiadavku, ktorú mu ako projektantovi zadal. Snažil sa aj ako spoluinvestor pre to urobiť maximum a využiť všetky poznatky z iných doposiaľ realizovaných projektov a stavieb. Urobiť všetko tak, aby to zodpovedalo aj požiadavkám budúcej prevádzky tohto kúpeľného zariadenia.

V súčasnosti sú apartmány prenajímané starším ľuďom, ktorí zostali sami. Sú im tam poskytované všetky služby vrátane zdravotnej opatrovateľskej služby. Na prízemí je rehabilitačné zariadenie a aj bazén.

Prevádzkovateľ kúpeľného domu je spoločnosť Hvězda SK s.r.o. Ako sme sa od prevádzkovateľa dozvedeli, Senior centrum Hviezda poskytuje kvalitné sociálne a zdravotné služby seniorom, ktorí nemôžu z dôvodu nepriaznivého zdravotného stavu, veku alebo rodinnej situácie žiť vo svojom prirodzenom domácom prostredí.

Pohľad na architektonický detail chránených balkónov na budove.
Pohľad na architektonický detail chránených balkónov na budove.

Zaujímavá stavba, ktorá sa páči a dobre sa v nej býva

Za dva a pol roka vznikla pekná budova, ktorá je veľmi zaujímavá svojim riešením. Pritom sa podarilo skutočne zhmotniť predstavy architekta a projektanta. Budova rozhodne nie je fádna, čo ukazuje sprievodná fotodokumentácia. Všetkým zúčastneným išlo o kvalitu diela, preto sa niektoré veci zbytočne neunáhlili, nechal sa im potrebný čas už preto, že stavba je na podloží, ktoré vyžaduje dodržiavať presné technologické postupy stavby.

Dôležité je, že súčasní užívatelia apartmánov a hotelových izieb v kúpeľnom dome Hviezda sú s bývaním spokojní, nesťažujú si na rušivé podnety a majú tu, vďaka projektu „na mieru”, komfortné a pokojné zázemie pre život.

Autor: Jiří Hejhálek, preklad: Kateřina Kočická
Foto: Redakcia, Heluz

Tagy

Tématické odbory

reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama