Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 25.4.

Voľbou vhodných tehál urýchlite stavbu a ušetríte aj za vykurovanie

Zverejnené: 6. 7. 2022

Odpovede na tak aktuálne otázky, či by napríklad nebolo vhodné odložiť stavbu domu na neskôr alebo či nebudú postupom času ceny stavebných materiálov klesať, poskytol Stanislav Hložek, regionálny manažér spoločnosti HELUZ.

V prípade voľby tehál pre jednovrstvové murovanie nie je potrebné murivo dodatočne zatepľovať, aby ste mohli bývať v pasívnom dome.

Do nákladov na stavbu domu sa premietajú nielen ceny za stavebný materiál, ale aj za prácu. Pri stavebných materiáloch aj s ohľadom na aktuálny vývoj cien energií pokles nepredpokladáme a úbytok pracovných síl je už dlhodobým problémom.

Nehnuteľnosti sú stále a oprávnene považované za rozumnú investíciu, čo platí najmä pre domy z trvanlivých murovacích blokov, ako sú práve tehly. Takéto domy nestrácajú hodnotu a odolávajú nielen inflačným vplyvom, ale v porovnaní so stavbami z alternatívnych materiálov aj tzv. zuba času; majú skrátka rokmi preverenú životnosť. Aj preto sa dodacie doby stavebných materiálov, ako sú tehly, skôr predlžujú. Odporučil by som teda objednávať včas a neodkladať ich nákup na poslednú chvíľu.

Poznámka redakcie: Tehla je umelý „kameň“, vyrobený formovaním hliny do pravidelných útvarov, najviac kvádrov. Najstaršia je sušená tehla, známa asi 10 tis. rokov. Pálené tehly a strešné škridly sú známe už od staroveku; pripomína ich starobabylonský Epos o Gilgamešovi (3. tisícročie pred n. l.). Dnes sa tehly vyrábajú v tehelniach a remeslo, ktoré sa zaoberá ich výrobou, je tehliarstvo.

Nehnuteľnosti sú naďalej oprávnene považované za rozumnú investíciu a to hlavne domy z trvanlivých murovacích blokov, ako sú práve tehly. Také domy nestrácajú svoju hodnotu.
Nehnuteľnosti sú naďalej oprávnene považované za rozumnú investíciu a to hlavne domy z trvanlivých murovacích blokov, ako sú práve tehly. Také domy nestrácajú svoju hodnotu.

Vo všeobecnej rovine cenu stavebného materiálu príliš neovplyvníte, ale výberom konkrétnej tehly môžete zásadne ušetriť a to hneď dvoma spôsobmi. Po prvé, môžete ovplyvniť rýchlosť a náročnosť výstavby a teda znížiť náklady za prácu, resp. zvládnuť stavbu napríklad aj svojpomocne. Mám na mysli napríklad voľbu tehál na jednovrstvové murovanie, ktoré nemusíte dodatočne zatepľovať, aby ste mohli bývať v pasívnom dome. Ich výberom vám teda odpadá jeden stavebný krok a zároveň šetríte aj za dodatočnú izoláciu domu. A mimochodom oproti dodatočne zatepleným domom vytvárate pre svoju rodinu aj zdravšie vnútorné prostredie s dýchajúcim murivom.

Ďalším šikovným materiálom, ktorým stavbu urýchlite, je tekutá malta HELUZ SIDI, ktorú murujete, ako keď maľujete valčekom. Teda žiadna miešačka na založenie sypkej zmesi s vodou, ale rýchle, nenáročné murovanie. Spomínané materiály sú navyše súčasťou kompletného tehlového systému HELUZ, ktorý ponúka aj doplnkové tehly, z ktorých zase vytvoríte rohy alebo ostenia, bez toho aby ste sa zdržiavali dorezávaním tehál. Tento systém by som si preto dovolil prirovnať k skladačke – legu pre dospelých, keď do seba tehly perfektne zapadajú a hrubá stavba rastie pred očami.

Inteligentným materiálom, ktorým urýchlite stavbu je tiež tekutá malta HELUZ SIDI, ktorú murujete, ako keď maľujete valčekom.
Inteligentným materiálom, ktorým urýchlite stavbu je tiež tekutá malta HELUZ SIDI, ktorú murujete, ako keď maľujete valčekom.

Značne a dlhodobo ušetriť môžete tiež výberom správnych tehál, ktoré svojimi tepelnoizolačnými vlastnosťami spĺňajú parametre pre stavbu nízkoenergetických až pasívnych stavieb. Významne tým ovplyvníte následnú energetickú spotrebu domu počas jeho prevádzky a výrazne znížite budúce náklady na vykurovanie.

Súvisiace články:

Ťažká šikmá strecha Heluz
Pokojný odpočinok zabezpečili Aku tehly Heluz
Tepelno-akumulačné vlastnosti muriva Heluz
S tehlovými blokmi Heluz nemusíte zatepľovať
Kompletný stavebný systém Heluz

Autor: Tlačová správa
Foto: Archív firmy HELUZ

Tagy

Tématické odbory

reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama