Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 19.4.

Akú strešnú krytinu pre rodinný dom vybrať? Prehľad jednotlivých materiálov

Zverejnené: 24. 5. 2022

Nová strecha rozhodne nie je lacnou záležitosťou a preto by sme nemali jej výber podceniť. Na trhu je dnes možné dostať veľké množstvo strešných krytín. Môžeme vyberať medzi rôznymi materiálmi, tvarmi aj farbami. Poradíme, aké parametre pri kúpe strechy zohľadniť a na akú krytinu sa budete môcť spoľahnúť aj za dvadsať alebo tridsať rokov.

Na konštrukciu zelenej strechy sú kladené vyššie nároky ako na ostatné typy striech, a to z dôvodu väčšieho zaťaženia. Výsledok ale stojí za to. Energeticky neutrálny a uhlíkovo efektívny dom v Holandsku. Zdroj: Johannes Ricardo Abbas

Správny výber strechy je nesmierne dôležitý. Pokiaľ uvažujete o novej streche, nerozhodujte sa len podľa ceny. Je potrebné zohľadniť aj plochu strechy, jej sklon, možnosti zaťaženia a samozrejme aj požadovanú dobu životnosti. V tomto článku sa zameriame na porovnanie najbežnejších strešných krytín, medzi ktoré patrí pálená škridla, betónová škridla a hliníková krytina. Nezabudneme však ani na menej obvyklé a alternatívne riešenia.

Hmotnosť a uhol

Medzi najdôležitejšie kritériá výberu strešnej krytiny patrí jej celková hmotnosť a uhol (sklon) strešných rovín. Nosná konštrukcia strechy by mala spoľahlivo uniesť vybranú strešnú krytinu a s ňou aj pridanú záťaž – pôsobenie víchrice alebo veľkú snehovú pokrývku. Pre strechy s nižšou hmotnosťou či subtílnou konštrukciou je potrebné zvoliť ľahkú krytinu. Menujme napríklad plech alebo asfaltové šindle s hmotnosťou okolo 5 kg/m². Plošná hmotnosť škridiel z pálenej hliny či betónu sa pohybuje okolo 80 kg/m², pričom za hranicu medzi škridlou a ľahkou strešnou krytinou sa považuje 30 kg/m².

Krytinu je ďalej dôležité vyberať s ohľadom na sklon strechy. Pre tzv. rovné či ploché strechy, ktoré majú len mierny sklon, je ideálne zvoliť asfalt či plech. Od sklonu 7° a vyššie je možné už používať betónovú škridlu. Eternitové a pozinkované škridle sú potom vhodné od 14° a pálené škridly sa používajú pre strechy s minimálnym sklonom 22°. Popri úžitkových vlastnostiach je u strechy dôležitý tiež jej vzhľad. Pri výbere odtieňu vašej strechy zohľadnite aj vzhľad okolitých stavieb. Strešná krytina by mala v ideálnom prípade zapadať do konceptu ulice, kde bývate. Málokto tiež vie – čo platí aj pre odborníkov – že „južanská” biela farba strechy najlepšie chráni užívateľov domu pred vonkajšími teplotnými extrémami.

Pokiaľ nechte meniť ani vystužovať existujúci krov, je potrebné strážiť hmotnosť škridiel. Zdroj: Radovan 1
Pokiaľ nechte meniť ani vystužovať existujúci krov, je potrebné strážiť hmotnosť škridiel. Zdroj: Radovan 1

Počet plášťov

Pre kvalitu strechy je podstatný nielen výber krytiny, ale aj prevedenie jednotlivých vrstiev, ktoré majú krytinu niesť. S ohľadom na okolité vplyvy, ktorým bude nová strecha vystavovaná, je možné zvoliť jeden alebo dva plášte. Jednoplášťová strecha nemá v skladbe vetranú medzeru a býva teda aplikovaná najmä v prípade plochých striech, vrátane tých zelených, ktorých súvrstvie je tvorené okrem iného substrátom, do ktorého je vysádzaná vegetácia.

Naopak dvojplášťová strecha obsahuje jednu vetranú medzeru, ktorá slúži na odvod kondenzátu, ktorý sa v chladnom počasí tvorí na spodnej strane krytiny. Vetraná medzera (pri správnom prevedení) eliminuje vznik kondenzovanej vlhkosti v tepelnej izolácii. Trojplášťová strecha má vo svojej skladbe vetracie medzery dve.

Pálená škridla

Pálené škridly sa u nás právom radia medzi populárnejšie strešné krytiny. Majú nespočetné množstvo výhod, napríklad odolnosť voči UV žiareniu, poveternostným vplyvom a chemickej záťaži. Ďalším plusom je ich pomerne jednoduchá pokládka a to aj na veľmi členitej streche. Pálené škridly sú vyrobené z prírodného materiálu (špeciálna tehliarska hlina) a hodia sa či už pre novostavby, tak aj pre rekonštruované strechy starších domov. Vyberať je možné z veľkej škály najrôznejších tvarov, veľkostí a farieb. Životnosť takej strechy je minimálne 50 rokov, avšak iba zo predpokladu, že je zaistený pevný podklad, teda kvalitný krov.

Ak sa rozhodnete nechať si pálenú škridlu povrchovo upraviť, je potrebné počítať s vyššou cenou. Zdroj: LuYago
Ak sa rozhodnete nechať si pálenú škridlu povrchovo upraviť, je potrebné počítať s vyššou cenou. Zdroj: LuYago

Betónová krytina

Betón je osvedčený a po tisíce rokov využívaný stavebný prvok. Strešná krytina z tohto materiálu sa svojim tvarom aj vlastnosťami blíži tej pálenej. Jej výhody sa prejavujú najmä v horších klimatických podmienkach, kde lepšie znáša mráz a odpudzuje vodu. Na výber je široká paleta farieb od červenej až po čiernu. Životnosť takej strechy je minimálne 80 rokov, niektorí výrobcovia dokonca dávajú doživotnú garanciu. Medzi hlavné nevýhody patrí vysoké zaťaženie strešnej konštrukcie.

Betónová krytina veľmi dobre odoláva mrazu a odpudzuje vodu. Foto: archiv společnosti Benders Sverige AB
Betónová krytina veľmi dobre odoláva mrazu a odpudzuje vodu. Foto: archiv společnosti Benders Sverige AB

Hliníková strecha

Hliníková strešná krytina sa vyznačuje vysokou pevnosťou a odolnosťou voči poveternostným vplyvom aj korózii. Pokiaľ si vyberiete úpravu v reliéfe, znížite tým hlučnosť pri daždi. Aj tu máte na výber rôzne farebné prevedenia. Okrem rodinných domov sa hliníková krytina hodí aj na stavby občianskej vybavenosti a komerčné objekty. Jej výhodou je veľmi malé zaťaženie strešnej konštrukcie a životnosť minimálne 50 rokov. Je vhodným typom krytiny pre strechy so sklonom 7° a viac.

Hliníková strecha ponúka veľmi dlhú životnosť – aj viac než päťdesiať rokov. Hodí sa tiež ako náhrada pôvodnej krytiny na historických budovách. Foto: archív PREFA Aluminiumprodukte (Croce & WIR)
Hliníková strecha ponúka veľmi dlhú životnosť – aj viac než päťdesiať rokov. Hodí sa tiež ako náhrada pôvodnej krytiny na historických budovách. Foto: archív PREFA Aluminiumprodukte (Croce & WIR)

Oceľová strecha

Ľahké oceľové krytiny sú vysoko trvanlivé a nevyžadujú takmer žiadnu údržbu. Hodia sa najmä pre strechy chát, chalúp a iných menších stavieb z dreva s ľahkou konštrukciou a menej zaťažiteľnými krovmi. Domovom oceľových striech je predovšetkým Škandinávia s nepriaznivými klimatickými podmienkami. Tu si ale ešte dovolíme pripomenúť, že často zabúdanou, avšak zásadnou vlastnosťou strešnej krytiny, je jej hlučnosť pri daždi. Pokiaľ teda preferujete pokojné bývanie bez ohľadu na poveternostné podmienky, streche z oceľového plechu sa radšej vyhnite.

Oceľoplechové krytiny sa využívajú hlavne vo vyššie položených oblastiach na strechách väčších sklonov. Zdroj: vitec
Oceľoplechové krytiny sa využívajú hlavne vo vyššie položených oblastiach na strechách väčších sklonov. Zdroj: vitec

Asfaltová strešná krytina

Krytiny z asfaltového šindľa predtým zastrešovali hlavne chaty a chalupy. Dnes sa nimi pokrývajú už aj rodinné domy a väčšie objekty. Medzi výhody tejto krytiny patrí rýchla a jednoduchá pokládka, ľahká tvarovateľnosť aj široká farebná ponuka. Asfaltový šindeľ sa ale nemôže pokladať v ktorúkoľvek ročnú dobu, pre realizáciu sú ideálne teploty okolo 20 °C. Nevýhodou je nevyhnutnosť pokladania doskovej konštrukcie, horľavosť materiálu a pomerne krátka životnosť. V našich klimatických podmienkach by mala asfaltová strecha vydržať asi 20 rokov.

Drevené šindle

Drevo bolo ako kvalitná a trvanlivá krytina používané už od stredoveku. Drevené strešné dosky (z nehobľovaných dosiek) a tradičné šindle majú ale aj dnes svojich zástancov. Ak sú šindle vyrobené z kvalitného dreva a pravidelne udržiavané, je možné sa na ne spoľahnúť niekoľko desiatok rokov, rovnako ako na mnoho konkurenčných strešných materiálov, ktoré sa však len ťažko priblížia jedinečnému prírodnému vzhľadu dreva. [1]

Na moderných drevostavbách so šikmou strechou sa často uplatňuje strecha pokrytá dlhými drevenými doskami, ktoré tvoria vnútornú pohľadovú vrstvu strechy. Zdroj: Zastolskiy Victor
Na moderných drevostavbách so šikmou strechou sa často uplatňuje strecha pokrytá dlhými drevenými doskami, ktoré tvoria vnútornú pohľadovú vrstvu strechy. Zdroj: Zastolskiy Victor

Bridlicová strecha

Napriek tomu, že sa dnes bridlica nevidí na strechách tak často, predtým patrila spoločne s drevom k tradičným materiálom. Bridlicová strecha je jednou z ohňovzdorných strešných krytín, ktorá je navyše šetrná k životnému prostrediu. Strešné krytiny zo štiepanej bridlice môžeme vidieť najmä na horských chalupách. Jedinými nevýhodami je vyššia obstarávacia cena a náročná pokládka.

Hoci môže bridlicovú strecha odrádzať svojou vysokou obstarávacou cenou, vydržať môže aj viac než sto rokov.Zdroj: petratrollgrafik
Hoci môže bridlicovú strecha odrádzať svojou vysokou obstarávacou cenou, vydržať môže aj viac než sto rokov.Zdroj: petratrollgrafik

Vláknocementová strecha

Vláknocementovú strešnú krytinu môžete poznať aj pod názvom eternit. Základom na výrobu východiskového materiálu boli predtým tenké azbestové vlákna spojené cementovou kašou. Začiatkom 90. rokov bol ale karcinogénny azbest definitívne nahradený zmesou vlákien buničiny a vlákien umelých. Súčasná vláknocementová krytina je už zdravotne nezávadná. Hodí sa najmä na pokrytie šikmých striech už od malých sklonov. Je možné ju použiť aj ako obklad stien a štítov.

Zelené strechy sú veľkým hitom

Prírodnou alternatívou sú zelené strechy, ktoré boli známe už v antike. Dnes sú rozšírené najmä v Škandinávii, na Islande alebo na severe Kanady. Pri ich budovaní je dôležité myslieť hlavne na to, že majú vyššie nároky na statiku strechy a dbať na tesnosť jednotlivých vrstiev, aby neprepúšťali vlhkosť a vodnú paru. Životnosť strechy tohto typu je neobmedzená – za predpokladu správnej údržby –, pretože chráni spodné vrstvy strechy pred mechanickým poškodením, UV žiarením a vysokými teplotnými výkyvmi. Zelené strechy je možné aplikovať aj na strmé strechy v sklone nad 40 °, kde sa na zabezpečenie substrátu využíva konštrukcia islandských striech s trávnatými kobercami. [2]

V Nórsku sú zelené strechy veľmi rozšírené aj čo sa týka celých obcí. Zdroj: Giedrius Akelis, shutterstock
V Nórsku sú zelené strechy veľmi rozšírené aj čo sa týka celých obcí. Zdroj: Giedrius Akelis, shutterstock

Dôležitú úlohu hrá aj termoizolačná vrstva

Neoddeliteľnou súčasťou strešného súvrstvia je tepelná izolácia. Tá v zime bojuje proti únikom tepla a v lete bráni prehrievaniu. Zateplená strecha domu navyše umožní využívať podkrovné priestory. Na izoláciu sa najčastejšie používa minerálna vlna a polystyrén. Zvoliť možno ale aj alternatívne materiály, ako je ovčia vlna či slama.

Nepodceňujte ani výber realizačnej firmy

A na záver malá rada. Realizačnú firmu, ktorá vykoná pokládku alebo výmenu strešného plášťa, voľte starostlivo. Na vybrané firmy si zistite referencie a neukvapujte sa. Pokiaľ sa chcete vyhnúť prípadnému rozčarovaniu z nedbalo vykonaných prác, môžete si zaistiť aj tzv. stavebný dozor, ktorý bude na priebeh prác dohliadať a v prípade potreby ho tiež usmerňovať. Dohliadnuť na výmenu strechy môžete prípadne aj vy sami - pokiaľ k tomu máte potrebné znalosti a skúsenosti.

Zdroje:

[1] SVOBODA, Tomáš. Zůstane dřevěná střecha pouhou historií? [online]. [cit. 2022-01-23]. Dostupné z: https://www.drevoastavby.cz/drevostavby-archiv/zajimavosti/2796-zustane-drevena-strecha-pouhou-historii
[2] Zelené střechy [online]. [cit. 2022-01-28]. Dostupné z: http://zelenestrechy.cz/

Autor: Kateřina Slezáková
Foto: Shutterstock, archív firiem
reklama

Nové

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Zverejnené 15.4. Výrobcovia mált sa ich výber snažia stavebníkom čo najviac zjednodušiť, napriek tomu občas narazíte na otázky, z ktorých plynie, že ľudia nad voľbou tej správnej malty váhajú. Pozrime sa preto, aké malty ponúka pre svoj stavebný systémy z pórobetónu… ísť na článok

Outdoor living -  Trend, ktorý získava na popularite

Outdoor living - Trend, ktorý získava na popularite

Zverejnené 19.4. Odpočívať, pracovať, zabávať sa, jesť a pripravovať jedlo. So slnečnými lúčmi prichádza aj túžba vykonávať čo najviac aktivít na čerstvom vzduchu. Existuje niekoľko spôsobov, ako si prispôsobiť vlastný vonkajší kútik. Dôležité je v prvom rade vedieť… ísť na článok

reklama