Špičková tepelná izolácia, teraz aj na Slovensku
vyhľadávanie
Dnes je 20.4.

Biele strechy – tepelný komfort aj úspora energie

Zverejnené: 1. 7. 2021

Významným trendom posledných rokov v oblasti stavebníctva je znižovanie energetickej náročnosti budov. Jednou z veľmi účinných ciest, ako to dosiahnuť, je konštrukcia tzv. cool roofs čiže chladných striech.

Chladné strechy minimalizujú absorbovanie slnečného tepla a udržujú tak strešné povrchy chladnejšie. Voľbou vhodného materiálu možno docieliť vysokej odrazivosti slnečných lúčov od povrchu strechy a tiež výrazné zníženie množstva tepla, ktoré prechádza strechou do interiéru, ktorý je potom nadmerne zahrievajú. To vedie k zníženiu energetických nárokov budovy a tým aj zníženiu spotreby energie potrebnej na chladenie. Nižšia spotreba energie na chladenie znamená nižšiu potrebu výroby elektrickej energie a teda aj zníženie produkcie skleníkových plynov. Zvýšená odrazivosť svetla, teda aj UV žiarenia, má tiež pozitívny vplyv na predĺženie životnosti strešných materiálov.

Obr.1: Hodnoty SRI u fólií FATRAFOL 810/V
Obr.1: Hodnoty SRI u fólií FATRAFOL 810/V

Odrážaním tepla späť do atmosféry prispievajú studené strechy tiež k lepšiemu prostrediu vo veľkých mestách (dochádza k zníženiu účinku tepelných ostrovov, ktoré vznikajú v dôsledku vysokých teplôt v mestských oblastiach). Masívnym využívaním striech s povrchom vysoko odrazivým pre svetlo a teplo je možné teda v mestách dosiahnuť chladiaci efekt. S tým nepriamo súvisí aj zlepšenie ovzdušia, pretože zníženie teploty znamená aj menšie riziko a koncentráciu smogu.

Hlavným parametrom, ktorý vyjadruje schopnosť materiálov odrážať slnečné žiarenie, je tzv. SRI index (Solar Reflectance Index = Index Odrazivosti Slnečného Žiarenia). SRI index zahŕňa kombináciu dvoch vlastností:

1. Odrazivosť slnečného žiarenia,
2. emisivitu (sálavosť) tepelného žiarenia strechy (čo je schopnosť materiálu vyžarovať tepelné žiarenie.

Je definovaný tak, že štandardná čierna (odrazivosť 0,05, emisivita 0,90 ) má SRI 0 a štandardná biela (odrazivosť 0,80 a emisivita 0,90) má SRI 100. Čím vyššia je hodnota SRI, tým nižšia je teplota povrchu vystaveného slnečnému žiareniu a tým sú lepšie parametre z hľadiska chladných striech.

Pre izoláciu novej haly v areáli veľkého logistického centra CTPark v Bore pri Tachove bola použitá hydroizolačná fólia FATRAFOL 810/V bielej farby (RAL 9010). Celková izolovaná plocha je 57 305 m2, dodávateľom izolačných prác bola firma PS BRNO, s.r.o.
Pre izoláciu novej haly v areáli veľkého logistického centra CTPark v Bore pri Tachove bola použitá hydroizolačná fólia FATRAFOL 810/V bielej farby (RAL 9010). Celková izolovaná plocha je 57 305 m2, dodávateľom izolačných prác bola firma PS BRNO, s.r.o.

Strešné hydroizolačné fólie

Ako už bolo uvedené, vysokú slnečné odrazivosť majú svetlé farby, najmä biela. Spoločnosť Fatra reagovala na tento trend a ponúka pre hydroizolácie striech strešnú hydroizolačnú fóliu FATRAFOL 810/V v dvoch farebných prevedeniach, v bielej farbe RAL 9010 a svetlo šedej RAL 7035.

Spomínané farebné odtiene vykazujú dve úrovne SRI indexu. Fólia FATRAFOL 810/V v bielej farbe dosahuje hodnoty dokonca vyššie ako 100, konkrétne 108 a je vhodná pre všetky aplikácie, kde sú na odrazivosť slnečného žiarenia od povrchu strešného plášťa kladené tie najvyššie požiadavky.

Fólia svetlo šedej farby v novom základnom farebnom odtieni RAL 7035 má SRI index 54, čo zaisťuje pri nových strechách izolovaných fóliami FATRAFOL vyššiu odrazivosť slnečného žiarenia a menšie zahrievanie strešného plášťa.

Uvedené hodnoty predstavujú pre Fatru a jej obchodných partnerov, ktorí sa zaoberajú stavbou a navrhovaním budov, veľký potenciál, ako reagovať na súčasné trendy v znižovaní energetickej náročnosti budov. Fólie FATRAFOL 810/V je možné aplikovať na všetky typy striech vrátane bytových domov, priemyselných stavieb, komerčných budov, nemocníc a kancelárií. Nielenže zlepšia tepelný komfort vo vnútri budov, ale vďaka zmierneniu vplyvov vysokých letných teplôt dochádza tiež k predĺženiu životnosti strešných fólií.

Autor: Marcela Pavelcová
Foto: Archív firmy
reklama

Nové

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Zverejnené 15.4. Výrobcovia mált sa ich výber snažia stavebníkom čo najviac zjednodušiť, napriek tomu občas narazíte na otázky, z ktorých plynie, že ľudia nad voľbou tej správnej malty váhajú. Pozrime sa preto, aké malty ponúka pre svoj stavebný systémy z pórobetónu… ísť na článok

Outdoor living -  Trend, ktorý získava na popularite

Outdoor living - Trend, ktorý získava na popularite

Zverejnené 19.4. Odpočívať, pracovať, zabávať sa, jesť a pripravovať jedlo. So slnečnými lúčmi prichádza aj túžba vykonávať čo najviac aktivít na čerstvom vzduchu. Existuje niekoľko spôsobov, ako si prispôsobiť vlastný vonkajší kútik. Dôležité je v prvom rade vedieť… ísť na článok

reklama