Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 15.5.

Nepodceňujte kvalitnú izoláciu spodnej stavby domu. Zvýšite tak komfort vášho domova a znížite účty za energiu

Zverejnené: 1. 10. 2021

Čo najlepšie zateplenie nového alebo rekonštruovaného domu je kľúčovou úlohou každého staviteľa. Vhodne zvolená a aplikovaná tepelná izolácia pomôže nielen vytvoriť útulný a pohodlný domov na ďalšie desaťročia, ale prinesie aj výrazné finančné úspory za energiu. S tepelnou izoláciou domu treba začať už od základov, t. j. od spodnej časti domu. Tá je dlhodobo vystavená predovšetkým vlhkosti, ale aj iným vplyvom, ktoré je potrebné odstrániť.

Spodná stavba domu je z hľadiska opráv a úprav najkomplikovanejšou časťou domu. Je veľmi ťažké, ak nie nemožné, bývať v dome, kde sa pracuje na spodnej časti domu. Výber vhodného materiálu a zabezpečenie čo najprecíznejšej aplikácie tepelnej izolácie má preto veľký význam a ušetrí obyvateľom domu prípadne komplikácie v budúcnosti.

Čo je to spodná stavba a aké vplyvy na ňu pôsobia?

Za spodnú stavbu sa považujú predovšetkým základy domu, patria tu ale aj ďalšie časti domu, ako sú pivnice a suterény. Spodná stavba je trvalo vystavená rôznym vplyvom – najčastejšie vlhkosti spôsobenej najmä podzemnou vodou, ale negatívne na ňu pôsobí aj radón v pôde, meniace sa teploty alebo baktérie, huby a korene rastlín v pôde. Aby bola spodná stavba čo najlepšie chránená pred týmito vplyvmi, používa sa na jej izoláciu extrudovaný polystyrén URSA XPS, ktorý má na rozdiel od bežného polystyrénu uzavretú bunkovú štruktúru. Preto veľmi dobre odoláva tlaku, je nenasiakavý a odolný voči striedavému zmrazovaniu a rozmrazovaniu, ako aj hnilobe.

URSA skladba
URSA skladba

Myslite aj na zateplenie súvisiacich stien, základových pásov a základových dosiek

„V záujme zvýšenia komfortu a úspory energie je nutné nezabúdať na dostatočne dimenzované zateplenie základových pásov alebo dosiek a zateplenie stien suterénu z vonkajšej strany. Kvalitné zateplenie spodnej stavby zvýši povrchovú teplotu interiéru, a tým aj komfort budovy. Zníži sa aj riziko kondenzácie a vzniku plesní,“ hovorí Tereza Vojancová, architektka spoločnosti URSA, ktorá sa zaoberá výrobou a distribúciou tepelných izolácií.

V minulosti sa pri stavbe alebo rekonštrukcii domu často zabúdalo na sokel, čo je časť obvodovej zvislej steny od upraveného terénu po určitú výšku. Mal by byť vysoký aspoň 300 mm. Je však možné, napr. kvôli možnosti zosuvu snehu zo strechy, aby bol výrazne vyšší. Sokel musí byť schopný odolávať dažďovej vode, snehu a mechanickému namáhaniu v priebehu celého roka.

URSA_XPS-Horizontal-a-rozbaleny-arp_m-bp_bez_odlesku
URSA_XPS-Horizontal-a-rozbaleny-arp_m-bp_bez_odlesku

Tieto problémy vyriešia materiály URSA XPS N-III-PZ-I alebo URSA XPS N-III-PZ-I TWINS, ktorých špeciálny vafľový povrch izolácie zaručuje aj dokonalú priľnavosť omietkových materiálov. Na zateplenie zvislých stien suterénu z vonkajšej strany sú ideálne URSA XPS N-III-L a URSA XPS N-III-L TWINS. Materiály TWINS sú dvojité XPS dosky, vďaka čomu majú väčšiu hrúbku, a preto umožňujú dosiahnuť progresívne rozmery zateplenia.

URSA_XPS_PZ-I_Twins
URSA_XPS_PZ-I_Twins

O spoločnosti URSA

Spoločnosť URSA CZ, s. r. o. úspešne pôsobí na slovenskom stavebnom trhu viac ako 18 rokov a je jedným z predných dodávateľov tepelných, akustických a protipožiarnych minerálnych izolácií. Pevné miesto značky URSA svedčí o tom, že kvalita výrobkov predávaných pod touto značkou má na slovenskom trhu veľký význam. Všetky ponúkané produkty sú prvotriednej kvality. Sú plne recyklovateľné a ani ako odpad nezaťažujú životné prostredie. Spoločnosť URSA patrí medzi členov Cechu Strechárov Slovenska a Zväzu spracovateľov dreva Slovenskej republiky. Podrobné informácie týkajúce sa produktov spoločnosti URSA vám radi poskytnú odborníci na zateplenie (tech.poradce@ursa.com).

Viac informácií nájdete na www.ursa.sk.

Súvisiace články:

Autor: Tlačová správa
Foto: Archív firmy URSA
reklama

Nové

Metropolitná stanica v Lubline. Nový symbol mesta

Metropolitná stanica v Lubline. Nový symbol mesta

Zverejnené 13.5. V poľskom meste Lublin bolo v januári tohto roku otvorená nová metropolitná stanica predstavujúca pre mesto nielen architektonickú chválu, ale predovšetkým funkciu primárneho dopravného uzlu. Okrem toho hlavnou prednosťou stanice skutočnosť, že… ísť na článok

Unikátna inovácia od HELUZu posunie rýchlosť a jednoduchosť stavby zasa o kus ďalej

Unikátna inovácia od HELUZu posunie rýchlosť a jednoduchosť stavby zasa o kus ďalej

Aktualizované 11.5. Najčerstvejšia produktová novinka tehlového systému HELUZ privíta do rodiny zmysluplného celku inovatívnu vencovku nesúcu príhodný názov RAPID. Oproti bežným vencovkám sa vyznačuje nadštandardnou tepelnou izoláciou a významným zrýchlením a… ísť na článok

Jedinečná architektúra materskej školy GALAXIE eR Varnsdorf

Jedinečná architektúra materskej školy GALAXIE eR Varnsdorf

Zverejnené 15.5. Nová materská škôlka GALAXIA eR pre 50 detí (eR ako RADOST) reaguje na rastúcu potrebu nových predškolských kapacít v meste Varnsdorfe v Šluknovskom výbežku. Objekt sa nachádza na nároží vymedzenom komunikáciou Západnou a cestou vedúcou k škole… ísť na článok

reklama