Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 6.5.

Typy drevených podláh

Zverejnené: 23. 6. 2022

Kto sa rozhodol pre drevenú podlahu, môže vyberať hneď z niekoľkých druhov. Líšia sa životnosťou, možnosťou renovácie, tvarovou stálosťou pri zmenách vlhkosti a v neposlednom rade aj cenou. Je potrebné starostlivo zvážiť, aký typ podlahy bude najlepšie zodpovedať individuálnym podmienkam prostredia a potrebám užívateľa. Podľa konštrukcie rozlišujeme päť základných typov drevených podláh.

Palubovky

Tradičný typ drevených podláh. Zosobňuje typickú predstavu drevenej podlahy - masívne, široké, drevené dosky s výraznou štruktúrou, matne sa lesknúce napusteným olejom. Tento najcennejší typ podlahy však nie je vhodný do každého priestoru.

Ako vyzerá konštrukcia tejto tradičnej podlahy?

Dosky hrúbky 27 mm (predtým až hr. 35 mm) sú montované na trámkový rošt, ktorý je vyplnený izoláciou (tepelnou či zvukovou). Výhodou tohto spôsobu pokládky je absencia lepidiel pri montáži, vzhľadom na hrúbku dosiek má podlaha dlhú životnosť, možnosť renovácie nie je nijako obmedzená. Nevýhodou je menšia tvarová stálosť pri zmenách vlhkosti, pretože dosky sú väčších rozmerov, z masívneho dreva, a dochádza preto k výraznejším objemovým a tvarovým zmenám. Je to však vlastnosť, na ktorú treba pamätať pri výbere dreva. Príliš výrazné škáry a tvarové zmeny paluboviek sú chybou v kvalite a vysušení dreva, je to teda dôvod na prípadnú reklamáciu. Podlahy z dosiek sú vhodné do priestorov, kde nie sú veľké výkyvy vlhkosti. Jedná sa o najdrahší, najluxusnejší a najtrvanlivejší typ drevenej podlahy.

Vlysové podlahy

Dnes tento typ podlahy nie je tak častý ako predtým. Jedná sa o tradičné masívne parkety hrúbky 21 mm, celoplošne lepené na podklad. Zlá pokládka spôsobuje neskoršie vŕzganie podlahy, čo je pravdepodobne jedna z príčin, prečo používatelia dávajú dnes prednosť iným typom podláh. Kvalita tmelov a lepidiel však už pokročila a pri správnej pokládke vlysové podlahy nevŕzgajú. Jedná sa o veľmi kvalitnú podlahu z masívneho dreva s dlhou životnosťou, ktorú je možné podľa potreby renovovať. Jej ďalšou výhodou je nižšia výška podlahy. Vďaka lepeniu priamo k podkladu odpadá v porovnaní s palubovkami celá hrúbka trámkovej konštrukcie a samotné parkety sú o cca nižšie 6 mm ako dosky. Preto je jej použitie neobmedzené aj v nových bytových priestoroch a pri rekonštrukciách, kde je potrebné zaistiť rovnakú úroveň podlahy vo všetkých miestnostiach. Cenovo je dostupnejšia ako palubovková podlaha. Kto je ochotný investovať čas a energiu, môže za veľmi nízku cenu zohnať staré parkety, ktoré si zrenovuje a položí sám.

Mozaikové podlahy

Tradičnú šesťuholníkovú, tabuľovú alebo zámockú mozaiku dnes v obľúbenosti predbehla priemyselná mozaika alebo kantovka. Architekti s ňou veľmi radi pracujú pre jej výraznú štruktúru a až expresívny vzhľad. Je to typ podlahy, ktorý sa hodí do čistých interiérov, v minimalistickom štýle alebo až pocitovo neobývaných priestorov s niekoľkými základnými kusmi nábytku a luxusným osvetlením. Kantovka však nie je na svete iba pre strohé, asketicky zariadené miestnosti a fotografie do moderných časopisov o architektúre. Svojím dynamickým vzhľadom môže pridať plnému, pestrému bytu ešte viac života. Tento typ podlahy je jeden zo silných kandidátov, ktorý by ladil k vášmu záhradnému nábytku. Je však dobré postupovať s citom, nech sa vám doma z tých všetkých farieb, štruktúr a vzorov netočí hlava.

A aká je konštrukcia priemyselnej mozaiky? Jedná sa o polotovar, ktorý sa na mieste prilepí k podkladu, obrúsi, zatmelí a povrchovo upraví. Hrúbka podlahy sa pohybuje v rozmedzí 8 a 22 mm. Od nej sa odvíja aj cena, životnosť a počet možných renovácií. Najčastejšou drevinou pre kantovku je dub alebo exotické dreviny.

Vrstvené podlahy

Sú tvarovo stálejšie pri vlhkostných zmenách. Konštrukcia je dvojvrstvová alebo trojvrstvová, hrúbka sa pohybuje v rozmedzí 10 – 15 mm. Základom konštrukcie je nosná časť z mäkkého dreva, na ktoré je nalepená cca 3,5 mm hrubá nášľapná vrstva. Nášľapná vrstva je povrchovo upravená už z výroby. Trojvrstvová konštrukcia je doplnená na spodku ešte vrstvou, ktorá působí ako protiťah. Jednotlivé vrstvy sú kladené tak, aby smer vlákien v dreve bol vždy kolmý k vláknam v susednej vrstve. Táto kolmá orientácia vlákien a tenkej, k sebe lepenej vrstvy zaistí vysokú tvarovú stálosť podlahových dielcov. Nevýhodou je kratšia životnosť podlahy, pretože nášľapná vrstva vďaka svojej slabšej hrúbke neznesie toľko renovácií. Jednotlivé dielce sa spájajú na pero a drážku a lepia sa k podkladu v pásoch alebo celoplošne.

Plávajúce podlahy

Dnes ide o najčastejšiu voľbu medzi typmi drevených podláh. Jedná sa o trojvrstvové podlahy hrúbky 15 mm (existujú aj pokládky dvojvrstvových alebo masívnych drevených podláh plávajúcim spôsobom, nie sú však príliš časté), ktoré sa pokladajú na izolačnú podložku (nelepí sa k podkladu, odtiaľ názov plávajúcej podlahy). Jednotlivé dielce sú zo štyroch strán spojené na suchý zámok (dielce je možné tiež zlepovať na pero a drážku, ale je to pracnejšie a znižuje to rýchlosť pokládky), čím je zaručená pevnosť spojov. Tento plávajúci spôsob pokládky vyžaduje dobré odhlučnenie podlahy izoláciou proti kročajovému hluku. Výhodou plávajúcich podláh je predovšetkým rýchlosť pokládky a podlaha samotná môže ľahšie reagovať na zmeny vlhkosti v priestore. Nevýhodou je nižší počet možných renovácií, pretože samotná povrchová vrstva je hrubá iba cca 3,5 mm.

Čítajte tiež:

Autor: Kolektív autorov
Foto: Unsplash.com
reklama

Nové

Moderné bývanie s vidieckym charakterom. Ako postaviť dom v CHKO?

Moderné bývanie s vidieckym charakterom. Ako postaviť dom v CHKO?

Zverejnené 3.5. Architekt Lukáš Vetrovec si stavia rodinný dom a vlastný ateliér. Má obmedzený rozpočet, preto si projekt rozfázoval tak, aby ho postupne z vlastných zdrojov ufinancoval. Dôležitú úlohu v pláne hrá voľba jednovrstvového muriva HELUZ. ísť na článok

Screenové rolety – ideálne riešenie pre terasy, pergoly a balkóny

Screenové rolety – ideálne riešenie pre terasy, pergoly a balkóny

Zverejnené 30.4. Tieniace prvky nie sú len pomocníkom, ktorý bráni pohľadom zvonku, ale predovšetkým dokážu regulovať svetlo a teplo, ktoré preniká dovnútra vášho domu. K vhodným tieniacim prvkom dnes už nepatria len žalúzie a rolety, dnes sú mimoriadne pôsobivým,… ísť na článok

Štýlová jar a nové svieže prvky vo vašom domove

Štýlová jar a nové svieže prvky vo vašom domove

Zverejnené 4.5. Jarné lúče a prebúdzajúca sa príroda lákajú k obmene našich domovov. Tohtoročnú jar sú v kurze udržateľné bytové doplnky, kvetinové vzory, machové steny, netradičné farebné odtiene, ale aj luxusné štýly bývania – trendy pre jarnú sezónu 2024 skrátka… ísť na článok

reklama