Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 17.5.

Zimný štadión Mariána Gáboríka má vlastnú fotovoltickú elektráreň. Je to unikát na Slovensku aj v Čechách

Zverejnené: 15. 4. 2023

Myšlienka osadenia fotovoltických panelov sa zrodila v hlave otca známeho slovenského hokejistu pred viac ako rokom. Zdĺhavá administratíva oddialia ich spustenie na trenčianskom zimnom štadióne o ďalšie mesiace.

Zdroj: TV Markíza

Hokejová aréna Mariána Gáborika našla recept na to, ako ušetriť pri drahých cenách elektriny. Priľahlé budovy „dostali“ 141 kW fotovoltických panelov (320 kusov), ktoré pomáhajú pri dňoch s dostatočným množstvom slnečného žiarenia ušetriť až tretinu nákladov.

„Cez leto sme mali 50-tisícové faktúry za mesiac. To bolo hrozné, je to šesť až sedemnásobný nárast cien,“ vysvetlil Pavol Gáborík pre televíziu Markíza. Nápad s vlastnou produkciou elektriny však vo svojej hlave nosil už dlhšie.

Zdroj: Facebook/Aréna Mariána Gáboríka
Zdroj: Facebook/Aréna Mariána Gáboríka

„Začal som nad tým špekulovať už vlani v júni, v novembri doviezli panely, no pre zdĺhavý proces vybavovania všetkých potrebných náležitostí, museli ostať viac než polroka uskladnené. Ak mám byť úprimný, celá administratíva trvala zhruba osem mesiacov, a to obdobie ma stálo kopec nervov,“ dodal otec známeho hokejistu v rozhovore pre denník Plus 1 deň.

Vlastná mini-elektráreň a sústava fotovoltických panelov priniesla menšiemu trenčianskemu štadiónu unikátnosť, aká sa nevidí zatiaľ nikde u nás či u našich západných susedov. „Široko-ďaleko na Slovensku a v Čechách určite sme jediný hokejový štadión, ktorý má fotovoltické panely a takúto fotovoltickú elektráreň,“ okomentoval spustenie celej sústavy pre televíziu Markíza Marián Gáborík.

Zdroj: Facebook/Aréna Mariána Gáboríka
Zdroj: Facebook/Aréna Mariána Gáboríka

Návratnosť nákladov celého sa odhaduje na približne päť rokov, tvrdí riaditeľ spoločnosti, ktorá fotovoltiku inštaluje, Peter Župa. Otec Mariána Gáboríka očakáva, že ak cena energie zostane na sume 200 euro za MWh, tak návratnosť by bola do desiatich rokov.

„Musím poďakovať otcovi, to bol jeho nápad a on to zbúchal, aby mohli ľudia, deti, krasokorčuliari, hokejisti aj hobíci chodiť na ľad,“ dodal Marián Gáborík.

Zdroj: TV Markíza
Zdroj: TV Markíza

Čítajte tiež:

Autor: Tlačová správa
Foto: Facebook/Aréna Mariána Gáboríka
reklama

Nové

Ako vybrať strešné okná?

Ako vybrať strešné okná?

Zverejnené 16.5. Strešné okná sú v súčasnosti populárne. Na trhu je veľké množstvo druhov strešných okien od rôznych známych aj menej známych výrobcov. Pri ich výbere musíme zvážiť nielen estetickú stránku, ale predovšetkým tú praktickú. Ohľad je potrebné brať na… ísť na článok

Metropolitná stanica v Lubline. Nový symbol mesta

Metropolitná stanica v Lubline. Nový symbol mesta

Zverejnené 13.5. V poľskom meste Lublin bolo v januári tohto roku otvorená nová metropolitná stanica predstavujúca pre mesto nielen architektonickú chválu, ale predovšetkým funkciu primárneho dopravného uzlu. Okrem toho hlavnou prednosťou stanice skutočnosť, že… ísť na článok

Unikátna inovácia od HELUZu posunie rýchlosť a jednoduchosť stavby zasa o kus ďalej

Unikátna inovácia od HELUZu posunie rýchlosť a jednoduchosť stavby zasa o kus ďalej

Aktualizované 11.5. Najčerstvejšia produktová novinka tehlového systému HELUZ privíta do rodiny zmysluplného celku inovatívnu vencovku nesúcu príhodný názov RAPID. Oproti bežným vencovkám sa vyznačuje nadštandardnou tepelnou izoláciou a významným zrýchlením a… ísť na článok

reklama