Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 17.5.

Získajte dokonalé ticho pomocou minerálnej izolácie

Zverejnené: 11. 3. 2021

Hľadáte vhodné riešenie akustiky už existujúcej konštrukcie? Alebo sa chystáte na novostavbu a chcete zaistiť čo najnižší prenos zvuku? Ochrana pred hlukom patrí medzi základné požiadavky stavieb. Nie vždy sa však rieši včas a k spokojnosti konečného užívateľa či majiteľa objektu. Minerálne izolácie vyrobené spoločnosťou URSA majú zvukovo absorpčné vlastnosti, a sú tak skvelými pomocníkmi na znižovanie prenosu zvuku vo vnútorných priestoroch.

Zvuková pohltivosť je schopnosť materiálu absorbovať dopadajúci zvuk. Činiteľom zvukovej pohltivosti je potom pomer pohlteného akustického vlnenia k dopadajúcim zvukovým vlnám. Tento pomer nám určuje triedu zvukovej pohltivosti – a produkty URSA sa klasifikujú triedou A. Táto trieda je najvyššia a zaisťuje maximálnu pohltivosť zvuku. Vhodnými materiálmi do zvukových priečok sú URSA FONO 38, URSA SILENTIO 33 či URSA SILENTIO 38. „Minerálne izolácie URSA zachytávajú zvukovú energiu a čiastočne ju menia na tepelnú. Je nevyhnutné, aby izolácia bola v konštrukcii vzduchotesne uzavretá. Čím tesnejšie budú obálkové konštrukcie aplikované, tým je minerálna izolácia v pohlcovaní hluku výkonnejšia. Okrem toho minerálna izolácia URSA bráni nielen prenikaniu hluku, ale aj tepla a má dobré protipožiarne vlastnosti,“ vysvetľuje Tereza Vojancová, architektka zo spoločnosti URSA.

URSA SILENTIO 33 je prémiová nekašírovaná, tepelná, akustická a protipožiarna doska
z minerálnej vlny na báze skla. Je vhodná do stavebných konštrukcií s vysokými požiadavkami
na akustický komfort, tepelný odpor a požiarnu bezpečnosť. Dopomáha k dosiahnutiu vysokých
hodnôt vzduchovej nepriezvučnosti vysoko exponovaných priečok v suchej výstavbe. Svojou
objemovou hmotnosťou výrazne prevyšuje bežné priečkové izolácie a tým zvyšuje požiarnu odolnosť
konštrukcií v suchej výstavbe. Jej súčiniteľ prestupu tepla ju radí do skupiny najvýkonnejších izolácií
dostupných na trhu. Okrem vynikajúcej spracovateľnosti je výnimočná v triede tolerancie hrúbky, čo zaisťuje dokonalé vyplnenie všetkých dutín konštrukcie.
URSA SILENTIO 33 je prémiová nekašírovaná, tepelná, akustická a protipožiarna doska z minerálnej vlny na báze skla. Je vhodná do stavebných konštrukcií s vysokými požiadavkami na akustický komfort, tepelný odpor a požiarnu bezpečnosť. Dopomáha k dosiahnutiu vysokých hodnôt vzduchovej nepriezvučnosti vysoko exponovaných priečok v suchej výstavbe. Svojou objemovou hmotnosťou výrazne prevyšuje bežné priečkové izolácie a tým zvyšuje požiarnu odolnosť konštrukcií v suchej výstavbe. Jej súčiniteľ prestupu tepla ju radí do skupiny najvýkonnejších izolácií dostupných na trhu. Okrem vynikajúcej spracovateľnosti je výnimočná v triede tolerancie hrúbky, čo zaisťuje dokonalé vyplnenie všetkých dutín konštrukcie.

Hluk šíriaci sa vzduchom i konštrukciou

Pri riešení akustiky stavebných konštrukcií rozlišujeme dva základné pojmy: vzduchovú a kročajovú nepriezvučnosť. Aby sme sa maximálne vyvarovali akémukoľvek šíreniu hluku budovou, je nutné riešiť obidva typy.

„Zvuk sa vzduchom šíri veľmi dobre a našou snahou v objektoch je toto šírenie čo najviac eliminovať pomocou účinných konštrukcií,“ hovorí Tereza Vojancová a dodáva: „Pri vzduchovej nepriezvučnosti nám teda ide o zamedzenie šírenia hluku vzduchom, medzi miestnosťami v objekte alebo medzi vonkajším priestorom a vnútornou miestnosťou. Dôležité je myslieť aj na bočné cesty šírenia hluku a izolovať zo všetkých strán.“ Čím je hodnota vzduchovej nepriezvučnosti vyššia, tým je konštrukcia akusticky odolnejšia.

Kročajová nepriezvučnosť už svojím názvom napovedá, že ide o schopnosť materiálu izolovať hluk spôsobený chôdzou, behom, pádom telesa, jednoducho hluk spôsobený pohybom predmetov po finálnej podlahe, schodisku apod. „Tu pozor, na rozdiel od vzduchovej nepriezvučnosti – čím je hladina kročajovej nepriezvučnosti (resp. kročajového hluku) nižšia, tým je konštrukcia akusticky odolnejšia,“ poukazuje na rozdiel v meraní Tereza Vojancová zo spoločnosti URSA.

Získajte akustický komfort!

Spoločnosť URSA ponúka jedny z najkvalitnejších minerálnych izolácií na trhu. Vďaka nim chránite seba a svojich blízkych pred hlukom, a tým zvyšujete akustický komfort svojho bývania.

URSA FONO 38 je difúzne otvorená, akustická izolácia z minerálnej vlny na báze skla. Je dodávaná
vo forme roliek. Najvyšší možný efekt dosahuje v ľahkých konštrukciách priečok. Maximálne
odoláva hluku, bránia prestupu tepla a eliminuje požiarne riziko stavieb. Izolácia URSA FONO 38
prevyšuje požiadavku SDK deliacich priečok na objemovú hmotnosť izolačného materiálu 15 kg/m3. Index zvukovej pohltivosti αw = 1,00 pre hrúbky 100 a 75 mm. αw = 0,85 pre 50 mm.
URSA FONO 38 je difúzne otvorená, akustická izolácia z minerálnej vlny na báze skla. Je dodávaná vo forme roliek. Najvyšší možný efekt dosahuje v ľahkých konštrukciách priečok. Maximálne odoláva hluku, bránia prestupu tepla a eliminuje požiarne riziko stavieb. Izolácia URSA FONO 38 prevyšuje požiadavku SDK deliacich priečok na objemovú hmotnosť izolačného materiálu 15 kg/m3. Index zvukovej pohltivosti αw = 1,00 pre hrúbky 100 a 75 mm. αw = 0,85 pre 50 mm.

Výhody realizácie priečky s izoláciou URSA:

  • chránite seba a svojich blízkych pred hlukom,
  • zvyšujete akustický komfort svojho bývania,
  • šetríte miesto, pretože s tenšími priečkami môžete získať lepšie akustické parametre než s hrubšími murovanými,
  • máte najlepšiu možnosť ochrany tepla, ktorú vám priečka s minerálnou izoláciou URSA GLASSWOOL prinesie,
  • minerálne izolácie dosahujú najvyššiu triedu požiarnej ochrany, sú kvalifikované triedou A1 ako nehorľavé,
  • jednoducho sa aplikujú do konštrukcie,
  • ide o suchý proces montáže bez väčšieho znečistenia,
  • rýchla výstavba bez zbytočných technologických prestávok,
  • výrazne znížite vlastnú hmotnosť priečky v porovnaní s masívnymi stenami,
  • špičkové riešenie dosiahnete pri dodržaní všetkých zásad odporúčaní montáže,
  • vzduchotesné vyhotovenie zaistí ten správny akustický komfort.

Akustická predstena – rekonštrukcia bez stavebného povolenia

Typickým nedostatkom panelových domov je ich vysoká priepustnosť hluku z ulice, susedného bytu či chodby. URSA navrhuje riešenie, ktoré výrazne zlepší kvalitu vášho bývania a nie je naň treba zháňať stavebné povolenie. Je možné vybudovať akustickú predstenu, ktorá technicky priľne zvnútra k už hotovej stene a začne fungovať ako dodatočná izolácia. Navyše pomôže vášmu domovu zlepšiť vzduchovú nepriezvučnosť o preukázateľných 6 dB, pričom hrúbka aplikovanej vrstvy je len 4,25 cm a hodí sa na rekonštrukcie i novostavby. „Tento systém sa skladá z najkvalitnejšej minerálnej izolácie, ktorá je momentálne na trhu dostupná – URSA GLASSWOOL. Minerálna izolácia URSA GLASSWOOL je skvelou voľbou na výplň šikmých striech, drevostavieb i sadrokartónových priečok. URSA GLASSWOOL je ekologickým a zdravým riešením do vašich domovov,“ odporúča architektka Vojancová.

Autor: Kolektív autorov
Foto: Archív spoločnosti URSA
reklama

Nové

Ako vybrať strešné okná?

Ako vybrať strešné okná?

Zverejnené 16.5. Strešné okná sú v súčasnosti populárne. Na trhu je veľké množstvo druhov strešných okien od rôznych známych aj menej známych výrobcov. Pri ich výbere musíme zvážiť nielen estetickú stránku, ale predovšetkým tú praktickú. Ohľad je potrebné brať na… ísť na článok

Metropolitná stanica v Lubline. Nový symbol mesta

Metropolitná stanica v Lubline. Nový symbol mesta

Zverejnené 13.5. V poľskom meste Lublin bolo v januári tohto roku otvorená nová metropolitná stanica predstavujúca pre mesto nielen architektonickú chválu, ale predovšetkým funkciu primárneho dopravného uzlu. Okrem toho hlavnou prednosťou stanice skutočnosť, že… ísť na článok

Unikátna inovácia od HELUZu posunie rýchlosť a jednoduchosť stavby zasa o kus ďalej

Unikátna inovácia od HELUZu posunie rýchlosť a jednoduchosť stavby zasa o kus ďalej

Aktualizované 11.5. Najčerstvejšia produktová novinka tehlového systému HELUZ privíta do rodiny zmysluplného celku inovatívnu vencovku nesúcu príhodný názov RAPID. Oproti bežným vencovkám sa vyznačuje nadštandardnou tepelnou izoláciou a významným zrýchlením a… ísť na článok

reklama