Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 26.4.

25 AKU MK – tiché bývanie s minimálnou hrúbkou muriva

Zverejnené: 5. 2. 2008

Tiché a pokojné bývanie je stále vyhľadávanejšie. Možnosť, akou ho docieliť aj tam, kde sa nedá vyhnúť cestnej premávke alebo rušným susedom, ponúka novinka v sortimente akustického muriva POROTHERM 25 AKU MK. Nová tehla zvyšuje zvukovo-izolačné vlastnosti muriva bez potreby rozširovania hrúbky múrov. Vďaka akustickým a tepelným vlastnostiam a vysokej pevnosti je tehla POROTHERM 25 AKU MK výnimočným výrobkom.

POROTHERM 25 AKU MK je zvislo dierovaný pálený tehlový blok, využívajúci netradičného pripojenia ozubenia a maltovej kapsy, ktorý bol použitý so zámerom ďalšieho zvýšenia zvukovej izolácie pri zachovaní rovnakej hrúbky múrov.

Murivo z týchto blokov ponúka pri rovnakej hrúbke väčšiu rezervu pre korekciu k (hodnota uvádzajúca rozdiel medzi výškou dB nameraných v laboratórnych podmienkach a na samotnej stavbe) vplyvom šírenia hluku vedľajšími stavebnými cestami ako sú bočné alebo podlahové či stropné konštrukcie. Tehly POROTHERM 25 AKU MK sú určené pre omietané vnútorné murivo o hrúbke 250 mm, poprípade pre vnútornú chránenú časť obvodových vrstvených múrov.

Tehla POROTHERM 25 AKU MK patrí do radu veľmi obľúbených veľkoformátových tehlových blokov. Jej rozmery (372 × 250 × 238 mm) v kombinácii so spojením pero-drážka a maltovou kapsou v zvislých škárach umožňujú v porovnaní s maloformátovými akustickými tehlami veľkosti CDm veľmi rýchle a presné murovanie. Použité riešenie pero-drážka a maltová kapsa popritom zvyšuje tuhosť a spolu s tým aj plošnú hmotnosť múru. Významné je tiež to, že premaltovaná kapsa bráni šíreniu zvuku vzduchom v styčných škárach. Tým všetkým dochádza ku zlepšeniu nepriezvučnosti muriva (vážená laboratórna nepriezvučnosť obojstranne omietnutej steny Rw = 56 dB oproti určenej hodnote R'w = 52 dB – stanovené pre korekciu k ≤ 4 dB).

Ďalšie výhody 25 AKU MK

K významným výhodám novej zvukovo-izolačnej tehly patrí tiež nízky odpor proti difúzii vodných par, výborná akumulácia tepla a rozmery v modulovom systéme, čo je optimálnym predpokladom pre možnosť využitia ďalších prvkov murovacieho systému POROTHERM.

Vylepšené vlastnosti POROTHERM 25 AKU MK navyše umožňujú využite týchto tehiel so stále obľúbenejšími sadrovými omietkami, ktoré inak znižujú nepriezvučnosť steny (múru) o 1 dB oproti omietkam vápnocementovým.

Ďalším prínosom je možnosť osadiť do akusticky deliacej steny väčší počet elektrických zásuviek, a to aj naďalej pri dodržaní normových požiadaviek. Zvýšenie pevnosti tehiel v tlaku až na 20 MPa popritom ponúka rozšírené použite aj v nosných konštrukciách vo viacpodlažných budovách.

Cena tehiel POROTHERM 25 AKU MK v m2 muriva je od 1 175 Kč.

Použité riešenie pero-drážka a maltová kapsa zvyšuje tuhosť a tiež plošnú hmotnosť múru. Premaltovaná kapsa tiež bráni šíreniu zvuku vzduchom v styčných škárach. Tým všetkým dochádza ku zlepšeniu váženej nepriezvučnosti muriva pri obojstranne omietnutej stene na Rw = 56 dB.

Akustický sortiment systému POROTHERM

Okrem novinky POROTHERM 25 AKU MK je možné v sortimente spoločnosti Wienerberger nájsť aj ďalšie typy tehiel s výnimočnými akustickými vlastnosťami – POROTHERM 11,5 AKU pre vnútorné priečky, POROTHERM 19 AKU pre vnútrobytové či medzibytové priečky, pre nosné a nenosné konštrukcie sú určené POROTHERM 25 AKU P+D, POROTHERM 30 AKU P+D a POROTHERM 36,5 AKU.

Ďalšie informácie nájdete na www.porotherm.cz.

Autor: Lidmila Kábrtová
Foto: Archiv Wienerberger

Tématické odbory

reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama