Špičková tepelná izolácia, teraz aj na Slovensku
vyhľadávanie
Dnes je 28.3.

Ventilačné turbíny LOMANCO – dobrý tip na vetranie zdarma

Zverejnené: 26. 2. 2012

O ventilačných turbínach bolo napísané už veľa článkov, pretože sú na české strechy montované už od roku 1996. Pripomeňme si teda aspoň tie základné podmienky, prečo a kam sa turbíny umiestňujú a prečo sa nimi nahrádzajú pôvodné hlučné a veľmi často nefunkčné centrálne elektrické ventilátory umiestňované na VZT šachtách panelových bytových domov.

Pokiaľ ste obyvateľom bytu, ktorý je blízko strechy (najvyššieho poschodia) a máte nad hlavou stále v prevádzke silný a hlučný elektrický motor, určite mi dáte za pravdu, že pri každom zopnutí sa vám zodvihne tlak, o to viac v prípade, že je už večerná pohoda a vy sa pozeráte na váš obľúbený seriál v televízii. Pri zopnutí motoru akýmkoľvek susedom v dome je vám zo sociálneho zariadenia odsávaný vzduch, a to aj keď ho práve nepotrebujete odvetrať. Už ste to nevydržali a išli motor vyradiť z prevádzky, alebo niekto iný ho uhnal zápalkou v spínači. Teraz sa však všetci bez aktívneho odvetrávania a musíte vetrať iba oknom, čo je zasa nedostatočné a neekonomické.

Znie to možno prehnane, ale toto sú skutočné každodenné problémy užívateľov panelových domov so starým centrálnym vetraním. Práve z týchto vážnych dôvodov sa už 15 rokov inštalujú ako náhrada za nefunkčné a hlučné centrálne motory ventilačné turbíny Lomanco®.

Ventilačné turbíny

Samočinné ventilačné turbíny Lomanco® majú oproti pôvodným motorom veľa výhod. Predovšetkým vás už nebude obťažovať veľký hluk a silné otrasy z motoru. Lomanco je aj pri tých najvyšších rýchlostiach vetra nehlučné. Má síce nižší výkon oproti motorom, čo je jednoznačné, ale na oplátku vám odvetráva priebežne a hlavne úplne zdarma. Životnosť je približne 40 rokov, čo u elektrického motoru ťažko dosiahnete.

Vďaka unikátnym prvotriednym nerezovým guľôčkam, ktoré sú zapuzdrené v teflonovom puzdre (patentovaný systém firmy Lomanco) sa ložiská nikdy nezaseknú, nezhrdzavejú a hlavne počas celej svojej životnosti nevyžadujú údržbu.

Vetrať podľa potreby

Použitím turbín Lomanco® namiesto centrálnych motorov na streche domu už nie ste ovplyvnení potrebami susedov. Lomanco odvetráva ventilačnú šachtu po celý deň a to veľmi pozvoľna, bez pocitu prievanu. Už vám nebude v zime zbytočne vyťahované drahé teplo z bytu, pokiaľ si to však nebudete sami priať.

Konkurencia tento systém kritizuje pre nízku účinnosť, ale zámerne do výpočtov nezapočítava celkový výkon, ale len momentálne nameraný. Ten je možné samozrejme veľmi jednoducho ovplyvniť, takže konečný výsledok oproti motorom vyznieva pre turbíny negatívne. Nie je sa však čo čudovať, veď inštalácia centrálnych systémov stojí aj desaťnásobok a keďže ide o veľké peniaze, je jej snahou vytvoriť na turbíny negatívny pohľad. Boj je to však márny, pretože turbín pracuje na českých strechách viac ako 43 tisíc kusov a pohľad na ne je veľmi pozitívny a hlavne je podložný skúsenosťami užívateľov.

Doplnky na vetranie

Navyše, každý obyvateľ domu si môže zvoliť rôzne doplnky na vetranie podľa vlastných potrieb.. Napríklad sa odporúča na byte inštalovať do digestora, prípadne aj do kúpeľne a na WC podporný axiálny ventilátor, ktorým je už možné riadiť si sám svoju potrebu odvetrávania. Dosiahne sa tak dvojfázového odvetrávania, kedy malý ventilátor odvetrá požadovaný priestor v byte a následne v šachte prevezme úlohu odvetrávania turbína Lomanco®.

Takisto je možné jednoducho spojiť systém beznákladovej ventilačnej turbíny a pôvodného či nového moderného elektrického centrálneho motoru. Vďaka tejto kombinácii docielite toho, že budete vždy odvetrávať a nikdy sa nestane, že by bol ventilačný systém pri vypnutom motore znefunkčnený a súčasne, keď je vyžadovaný veľký okamžitý výkon, môžete sa spoľahnúť na elektrický motor a odvetrávať ako potrebujete. Tu však musíte počítať s veľkou finančnou záťažou za obstaranie, prevádzku a údržbu často vyťažovaného motoru.

Správna inštalácia

Pokiaľ ste sa rozhodli pre niektorú z týchto ekonomických a ekologických variant odvetrávania, je potrebné si pre správny chod postrážiť aj realizačnú firmu, ktorá bude Lomanco inštalovať. Je potrebné, aby bol vždy použitý priemer nasávacieho hrdla turbíny 356 mm, čo je typ BIB14 popr. TIB14.

Lomanco pre svoju dlhú životnosť vyžaduje len vodorovné vyváženie, aby obidve špeciálne ložiská boli rovnomerne namáhané.

Pokiaľ je turbína Lomanco® inštalovaná za strojovňu výťahu alebo inú prekážku, musí byť vytiahnutá pomocným potrubím vždy nad túto prekážku tak, aby na ňu mohol voľne fúkať vietor a turbína mala svoj najlepší výkon.

Dajte pozor na pravosť ventilačných turbín Lomanco®. Len originálna turbína Lomanco® má celohliníkovú konštrukciu cibuľovitého tvaru, úplne bez použitia plastových dielov. Tvar jednotlivých prvkov je vyvíjaný a priebežne zdokonaľovaný už od roku 1956 a proti falzifikátom bol testovaný po celom svete a je stále vykonávaná prísna výstupná kontrola každého jedného kusu.

Pokiaľ si nie ste istí inštaláciou Lomanca, pošlite fotografiu súčasného stavu centrálneho motoru (www.lomanco.cz)) a my vám povieme zásady, ktoré by mala realizačná firma dodržať.

Autor: Ing. Radim Otýpka
Foto: Archiv firmy

Tématické odbory

reklama

Nové

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

Zverejnené 27.3. V Žiline sa podarilo realizovať stavbu, ktorá presviedča o tom, že administratívne budovy zvyšujú kvalitu urbanistického priestoru. A nielen to. NORDCITY Obchodná predstavuje vzorový ekologický prístup k modernej výstavbe. Kľúčovú úlohu pri tom… ísť na článok

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Zverejnené 28.3. Plesne na stenách trápia najmä v zimnom období veľké množstvo domácností. Vznikajú na miestach, kde sa kvôli kombinácii vzdušnej vlhkosti a nízkej povrchovej teplote zráža voda. Príčinou môže byť nedostatočné vetranie, zlá izolácia, vykurovanie na… ísť na článok

Udržateľný priemyselný park Green Park Piešťany je dokončený a plne obsadený

Udržateľný priemyselný park Green Park Piešťany je dokončený a plne obsadený

Zverejnené 26.3. Realizácia zeleného a udržateľného priemyselného parku Green Park Piešťany prebiehala od októbra 2021 v dvoch etapách. Moderný priemyselný komplex tvorí dvojica budov s celkovou rozlohou viac ako 27 000 m2. ísť na článok

reklama