Špičková tepelná izolácia, teraz aj na Slovensku
vyhľadávanie
Dnes je 27.4.

Aká je optimálna veľkosť domu a jeho cena?

Zverejnené: 26. 12. 2022

Pokiaľ premýšľate nad stavbou domu a nemáte prehľad o súčasných cenách, či už samotnej stavby, tak aj pozemku, nasledujúci článok vám túto problematiku objasní. Architekt Ján Tesař v ďalšom diely cyklu Staviame s architektom vysvetľuje, ako veľkosť domu ovplyvní jeho cenu, na čom je možné ušetriť a do čoho sa naopak oplatí investovať.

Zdroj: Frank Oppermann, shutterstock

Aká je optimálna veľkosť a aká je cena domu? Samozrejme čím väčší dom, tým drahší. Ale pozor! Platí pravidlo, že čím je dom menší, tým drahší je jeden meter štvorcový alebo kubický. Je to z toho dôvodu, že malý aj veľký dom potrebuje kotol a dvojnásobne väčší dom nepotrebuje dvojnásobne drahší kotol. Rovnako oba domy potrebujú napojenie na vodu, napojenie na kanalizáciu a to spravidla býva rovnako drahé. Avšak najdôležitejšie, čo ovplyvňuje cenu domu, sú vaše požiadavky. Preto si poriadne rozmyslite, čo chcete a čo skutočne potrebujete. Ideálne je, keď si to napíšete. Tým si svoje myšlienky utriedite. Je potrebné si uvedomiť, že dom je v podstate investícia a stavia sa na niekoľko generácií. Väčšina domov raz zmení svojho majiteľa a takýto dom sa potom zle predáva, zle sa udomácňuje. Snažte sa preto so svojim architektom nájsť optimálnu veľkosť.

Pivnica? Áno alebo nie?

Jednou z najdrahších položiek a zároveň najčastejších otázok je, či sa oplatí pivnica. Vo väčšine prípadov sa pivnica vôbec neoplatí. Je to najdrahšia časť domu. To, čo staviame pod zemou, musíte špeciálne izolovať, musíte na to vyhrabať zeminu, musíte konštrukcie navrhnúť tak, aby odolala tlaku zeminy. Takže ak chcete mať pivnicu len ako skladovacie priestory, tak sa to naozaj neoplatí.

Rozdielom sú napríklad pozemky, ktoré sú vo svahu a musia byť teda tvorené v podstate suterénom. Alebo pozemky čiastočne zapustené do svahu. Tie je možné využiť či už na bývanie, tak aj na suterén. Ďalším prípadom, kedy sa oplatí investovať do stavby pivnice, je nejaký výnimočne malý pozemok, na ktorom potrebujete technickú miestnosť, sklady, prípadne fitness. Potom je suterén jeden z možných variantov.

Cena domu

Investíciu je potrebné si vopred poriadne rozmyslieť. Cena domu sa spravidla stanovuje na meter štvorcový alebo na meter kubický. Jan Tesař odporúča navštíviť web České stavební standardy. Nájdete tam najaktuálnejšie ceny v stavebníctve. Za rok 2021 bola priemerná cena za jeden meter štvorcový obostaveného priestoru stanovená v celorepublikovom priemere okolo 300 Eur. Keď to prepočítame na metre štvorcové, tak túto cenu vynásobte až štyrikrát, pretože máte asi tri metre vysoké poschodie a ešte nejaké metre zoberú múry. To znamená, že meter štvorcový stojí okolo 1200 Eur. Je to priemer a sú do toho započítané aj tie najlacnejšie domy. Takže pokiaľ si prajete trochu vyšší štandard, počítajte s cenou ešte vyššou. „Ja našim klientom hovorím, že taká hraničná cena za kvalitný dom s kvalitnými oknami, s kvalitnou obálkou je okolo 400 Eur za meter kubický obostavaného priestoru, teda 1500 až 1600 Eur za meter štvorcový,“ zhŕňa Jan Tesař.

Pozor! Čo v tejto cene nie je? V tejto cene nie je pozemok. Ak nemáte pozemok vlastný, tak počítajte niekedy aj s niekoľkými stotisícmi na jeho obstaranie. V cene tiež nie je vybavenie, teda nábytok. Je to ako keď si kúpite byt. Máte zariadené kúpeľne, máte zariadené dvere, máte podlahy. Ale už v byte nie je kuchyňa ani nábytok. Pre takýto odhad ceny odporúča Ján Tesař navštíviť nejakého veľkopredajcu nábytku a urobiť si kontrolný súčet. Pokiaľ sa budete rozhodovať, že všetok nábytok budete chcieť na mieru, potom tú cenu vynásobte pokojne trikrát alebo štyrikrát.

Ďalej v cene nie je honorár architekta a príprava projektových prác. Nie je tam samozrejme ani záhrada. Na tú už spravidla nevyjdú peniaze, ale je to jedna z vecí, na ktorú sa budete pozerať z okien. Pokiaľ máte obmedzený rozpočet, povedzte to vášmu architektovi hneď na začiatku.

Príklad z praxe

S rovnakým zadaním k nám prišli majitelia rodinného domu v Brandýse nad Labem, kde sme sa snažili optimalizovať náklady už počas štúdia stavby. Zvolením správneho rozponu ušetrili na stropoch až tisíce eur a potom zostali peniaze na veci, po ktorých túžili a bez ktorých sa nechceli do stavby rodinného domu púšťať. Tu sme zvolili drahšie riešenie prirodzeného domu, ako si priali. Všeobecne prízemné domy sú drahšie než domy, ktoré sú postavené na poschodie. Napriek tomu všetkému sa nám podarilo dodržať vopred stanovený rozpočet.

Autor: Zuzana Fajfrová
Foto: www.stempel-tesar.com, shutterstock
reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama