Špičková tepelná izolácia, teraz aj na Slovensku
vyhľadávanie
Dnes je 29.3.

Ako dosiahnuť dokonalý povrch stien

Zverejnené: 9. 6. 2021

Možno ste to už zažili – sedíte u známych v novom byte, obdivujete dokonalé hladké steny a premýšľate o tom, že tie u vás doma by potrebovali vylepšiť. Aj vaše steny môžu byť perfektné. Treba si len vybrať správne materiály a pri úprave povrchu dodržať zopár pravidiel.

Či už chcete vymaľovať alebo vytapetovať, pre perfektný výsledok potrebujete najskôr dokonalý povrch stien. Osvedčenou cestou ako ho dosiahnuť sú sadrové stierky a pastózne tmely, ktorými sa dajú upraviť betónové steny v paneláku, ale aj nové priečky bez ohľadu na to, či sú murované alebo sadrokartónové. Môžete nimi napraviť tiež nedokonalé staré omietky. Cesta k dokonalému povrchu pritom vedie cez správne materiály – tie by mali byť nielen kvalitné, ale aj vhodné na konkrétny povrch a spôsob použitia.

Ako si vybrať ideálny materiál?

Na povrchovú úpravu stien a stropov sa používajú rôzne druhy tmelov a stierok. Pri výbere by ste si mali všímať to, na aký povrch je materiál určený a aké funkcie môže plniť. Pri práci s tmelom je dôležitá hrúbka vrstvy, v akej sa odporúča nanášať, odolnosť proti trhlinám aj proti prepadaniu, jednoduchosť aplikácie a brúsenia, zaváži i čas spracovania. Ako sa vo všetkých týchto parametroch jednoducho zorientovať? Pri produktoch značky Knauf vám pomôže symbol PERFECT SURFACES s označením kvality KLASIK, PLUS alebo TOP.

Všetko o siedmich kritériách výberu tmelov a stierok a stupňoch kvality výsledného povrchu KNAUF PERFECT SURFACES nájdete na stránke http://knaufperfectsurfaces.com/sk

Penetrácia je základ

Stierku obvykle nemôžete na stenu naniesť len tak, bez prípravy. Ani pri stavbe domu predsa neočakávate, že bude stáť pevne bez základov. Pri povrchových úpravách treba začať základným náterom, ktorým je penetrácia určená na konkrétny typ povrchu (iné prípravky sú vhodné napríklad na betón, iné na omietku alebo sadrokartón). Penetráciou sa povrch zjednotí, upraví sa jeho nasiakavosť a zlepší sa priľnavosť povrchovej úpravy. Na takto pripravenú plochu sa stierka aplikuje jednoduchšie, nebude sa olupovať ani praskať dôsledkom prirýchleho vysychania a vytvorí dokonalý povrch.

Škáry a priehlbiny vyrovnajte

Ak chcete získať dokonale hladký povrch, musíte najskôr vyplniť všetky praskliny, nerovnosti či škáry v styku murovacích tvárnic, prípadne pretmeliť spoje sadrokartónových dosiek. Inak by tieto miesta mohli byť pod finálnou vrstvou viditeľné. Slúži na to základný tmel na spoje alebo výplňový tmel Knauf Uniflott, ktorý môže byť doplnený vhodnou výstužnou páskou.

Perfektná stierka pre domácich majstrov

Na finálnu úpravu povrchov je ideálne použiť zarobenú celoplošnú stierku, ktorá sa nanáša v jednej alebo dvoch vrstvách. Ak sa chcete do tejto práce pustiť sami, určite oceníte Knauf Goldband Finish. Ide o hotový pastózny tmel vo vedre, netreba ho teda rozmiešavať s vodou. Možno ho použiť prakticky na akýkoľvek podklad, od betónu či sadrokartónu až po omietky, a pre „neprofíkov“ má hneď niekoľko výhod. Na stenu sa dá jednoducho nanášať pomocou valčeka na pastózne tmely a vďaka dlhému času spracovania sa môžete s úpravou povrchu „hrať“ dlhšie bez toho, aby vám zasychajúca hmota začala spôsobovať problémy – vytvárať bublinky či šupiny na povrchu, alebo ryhy pri sťahovaní špachtľou. Večer vedro jednoducho zatvoríte a ráno môžete v práci pokračovať, pretože na rozdiel od produktov, ktoré sa rozrábajú s vodou, nespracovaný pastózny tmel nestuhne. Hotový povrch sa tiež ľahko brúsi.

Knauf Goldband Finish je hotový vysokobiely pastózny tmel, určený na tenkovrstvové celoplošné stierkovanie stien a stropov v interiéri.
Knauf Goldband Finish je hotový vysokobiely pastózny tmel, určený na tenkovrstvové celoplošné stierkovanie stien a stropov v interiéri.

Čo ocenia profesionáli

Hľadáte optimálny pomer ceny a kvality? Potom je perfektnou voľbou vyľahčený tmel Knauf Fill&Finish Light. I keď stojí o niečo viac než vedro bežnej stierky s rovnakou hmotnosťou, v konečnom dôsledku s ním ušetríte. Má totiž nižšiu hustotou, takže má asi o 40 % väčší objem. Upravíte s ním teda o 40 % väčšiu plochu. Ďalšou výhodou je jeho univerzálnosť – môžete ho použiť ako základný, výplňový, i finálny tmel a celoplošnú stierku. Dajú sa s ním teda upraviť spoje sadrokartónových dosiek aj vytvoriť ideálne hladký a rovný povrch na všetkých bežných minerálnych podkladoch. Navyše sa vďaka špičkovej kvalite PERFECT SURFACES TOP s týmto tmelom výborne pracuje, čo vám ušetrí čas aj námahu, a výsledkom bude naozaj perfektný povrch.

Knauf Fill&Finish Light je vyľahčený pastózny tmel na univerzálne použitie.
Knauf Fill&Finish Light je vyľahčený pastózny tmel na univerzálne použitie.

Autor: Tlačová správa
Foto: Archív firmy Knauf
reklama

Nové

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

Zverejnené 27.3. V Žiline sa podarilo realizovať stavbu, ktorá presviedča o tom, že administratívne budovy zvyšujú kvalitu urbanistického priestoru. A nielen to. NORDCITY Obchodná predstavuje vzorový ekologický prístup k modernej výstavbe. Kľúčovú úlohu pri tom… ísť na článok

Zateplením k uhlíkovej neutralite

Zateplením k uhlíkovej neutralite

Zverejnené 29.3. Dnes už nikto nepochybuje, že znižovanie spotreby energie zohráva kľúčovú úlohu v boji proti klimatickej kríze. Väčšina domácností však býva v starších a energeticky neefektívnych domoch. Z nich uniká veľké množstvo tepla, takže značná časť energie… ísť na článok

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Zverejnené 28.3. Plesne na stenách trápia najmä v zimnom období veľké množstvo domácností. Vznikajú na miestach, kde sa kvôli kombinácii vzdušnej vlhkosti a nízkej povrchovej teplote zráža voda. Príčinou môže byť nedostatočné vetranie, zlá izolácia, vykurovanie na… ísť na článok

reklama