Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 26.4.

Ako obmedziť šírenie baktérií vo verejných priestoroch?

Zverejnené: 24. 3. 2020

Kritická situácia v súčasnosti pritiahla pozornosť aj k dlhodobému problému verejných stavieb – nízkej schopnosti obmedziť šírenie infekcii. Nemocnice, školy, kancelárie či bytové domy predstavujú rizikový priestor z pohľadu prenosu vírov a baktérií.

Dverné kovanie na ktoré sa často zabúda

„Jedným z málo riešených rizikových prvkov prenosu baktérií sú dverné kovania. Dotýkajú sa ich tisíce ľudí, zostávajú na nich nielen nečistoty, ale vo významnom množstve aj baktérie," uvádza Kristina Boda, riaditeľka spoločnosti Cobra, najväčšieho českého dodávateľa dverných kovaní. Mimochodom - podľa štatistiky (Unilever, WC Glorix Research, pozn. red.) si po použití WC umyje ruky len štyridsať percent ľudí. Už to je dostatočný dôvod venovať viac pozornosti kvalite dverných kovaní vo verejných priestoroch. Ak nie je možné použiť posuvné bezdotykové dvere, ako optimálne sa javí použitie dverných kovaní vyrobených z antibakteriálnych materiálov.

Antibakteriálne kľučky z Cu+

Antibakteriálne dverové kovania vyrobené z Cu + (antimikrobiálna meď) predstavuje dostupný a efektívny spôsob hubenia baktérií priamo na samotnej kľučke. Použitý materiál preukázateľne ničí 99,9% baktérií a zabraňuje tak ich ďalšiemu šíreniu. „Naše antibakteriálne kovanie CONVEX CU + nie je drahšie ako kvalitné kovanie používané pri stavbách verejného sektora, výhodou je, že rovnaký materiál možno použiť aj na okenné kovanie alebo napríklad madlá" hovorí Kristina Boda z firmy Cobra.

Aké sú hlavné výhody kovania COBRA CONVEX CU+?

• Vedecky preukázaná účinnosť Cu+. Použitý materiál je dokonca výrazne účinnejší než striebro.
• Účinok je nepretržitý, nezávislý na vonkajšom prostredí (vlhkosť, svetlo atď).
• Materiál zostává účinný aj po opakovanom mokrom a suchom otere a opakovanej kontaminácií.
• Prirodzená oxidácia kľučky neznižuje antibakteriálnu účinnosť.
• Cu+ je plne recyklovateľná.
• Jediný pevný kovový povrch schválený Americkou agentúrou pre ochranu životného prostredia (EPA).

Prečo nie sú viac používané?

Väčšiemu rozšíreniu antibakteriálnych kľučiek bráni najmä menšia informovanosť odbornej verejnosti - architektov, staviteľov a investorov. „Pochopiteľný záujem je viditeľný najmä v zdravotníckom sektore, prekvapivo málo dodávame antibakteriálne kľučky do reštaurácií, hotelov a škôl, kde je nebezpečenstvo šírenia baktérií enormné," hovorí Kristina Boda. „Antibakteriálne kľučky zvýšia úroveň hygieny bez výrazných vstupných nákladov a natrvalo po celú dobu životnosti dverného kovania. Dôležité ale je, aby sami architekti alebo investori mali záujem dotiahnuť svoje stavby do nadštandardnej kvality."

zdroj: Intenational Copper Association
zdroj: Intenational Copper Association

Sú antibakteriálne kľučky vhodné aj do domácností?

Kľučky COBRA CONVEX CU + sú primárne odporúčané do verejných priestorov s vyššou prevádzkou. Dizajnové aj úžitkové vlastnosti ich ale predurčujú k širokému využitiu tiež v súkromnom sektore - v domácnostiach alebo menších kanceláriách. Podľa špecialistov Jána Nečasa privítajú antibakteriálne vlastnosti Cu + aj rodičia často chorých detí, ktoré sú náchylné k ďalším ochoreniam. Kľučky samozrejme nepomôžu proti alergiám, ale antibakteriálny účinok Cu + pri použití u domácich kúpeľní, toaliet alebo napríklad detských izieb predstavujú jasnú pridanú hodnotu.

Viac o ponuke antibakteriálnych kľučiek a dverného kovania spoločnosti COBRA nájdete na www.matekliku.cz. Informácie o materiáli Cu + a preukázaných antibakteriálnych účinkoch sú k dispozícii na webe aliancie Intenational Copper Association: https://www.antimicrobialcopper.org/uk.

Viac informácií tu: https://www.matekliku.cz/designovy-svet

Autor: Tlačová správa, redakčne upravené
Foto: Archív firmy Cobra

Tématické odbory

reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama