Špičková tepelná izolácia, teraz aj na Slovensku
vyhľadávanie
Dnes je 29.3.

Ako predchádzať roseniu okien?

Zverejnené: 28. 2. 2023

So zarosenými oknami sa trápi viacero domácností. Mnoho ľudí tento jav pripisuje nedostatočnej kvalite okien. Niekedy je však príčinou iba nesprávne alebo nedostatočné vetranie. V nasledujúcich riadkoch vám prezradíme, čo kondenzáciu vody na oknách spôsobuje a ako jej predchádzať.

Foto: Julia Nazarova, shutterstock

Čo pojem kondenzácia znamená?

Kondenzácia alebo inak nazývané aj rosenie okien je fyzikálny jav, kedy sa voda nachádzajúca vo vzduchu mení z plynného skupenstva (vodná para) na kvapalné. Najčastejšie nás trápi počas zimných mesiacov, kedy je väčší rozdiel medzi vonkajšou a vnútornou teplotou. Ku kondenzácii dochádza pri teplote, ktorá sa označuje ako rosný bod. Je to teplota, pri ktorej sa začnú tvoriť z vodnej pary vo vzduchu kvapky vody. „Ak by sme to chceli povedať zjednodušene, ak teplý, vlhký vzduch v interiéri príde do styku s chladnejším povrchom, čiže sklenou tabuľou okna, teplý vzduch sa ochladí a na studenom okne sa objavia kvapky vody,“ vysvetľuje Ladislav Pavlovič, obchodný riaditeľ spoločnosti INCON.

Na určenie rosného bodu je najjednoduchšie použiť tabuľku, ktorá popisuje, pri akej teplote v miestnosti a relatívnej vlhkosti vzduchu v interiéri, dochádza ku kondenzácii. Ak je relatívna vlhkosť v dome napríklad na úrovni 50 % a teplota vzduchu v miestnosti 20 °C, teplota rosného bodu je 9,3 °C. To znamená, že všetky predmety, ktoré sú chladnejšie ako 9,3 °C sa zarosia.

Rosenie sa vyskytuje na rôznych miestach

„Na kondenzáciu vody má vplyv viacero faktorov, ako sú vysoká relatívna vlhkosť v interiéri, exteriérová teplota, interiérová teplota či tepelnoizolačné vlastnosti zasklenia,“ hovorí L. Pavlovič. Najčastejšie sa s kondenzáciou v byte alebo dome stretávame na oknách, ktoré patria k najchladnejším povrchom v miestnosti. Rosenie môže vznikať na všetkých typoch okien, a to na plastových, hliníkových i tých drevených. Aby sme vedeli s kondenzáciou účinne bojovať, musíme vedieť, kde všade vzniká.

•Rosenie okien z vonkajšej strany: dochádza k nemu vtedy, keď sa vonkajší vzduch ohrieva rýchlejšie ako vonkajší povrch sklenej tabule okna. Na dolnom okraji skla sa z vonkajšej strany vyzrážajú kvapky vody. S takýmto rosením netreba nič robiť, ide vlastne o dôkaz, že okná dobre tesnia.

•Rosenie okien medzi sklami: vnútorný priestor medzi sklenými tabuľami okna je vyplnený vzácnymi plynmi (väčšinou argónom). Aby sa vodné pary nedostávali dovnútra, priestor medzi sklami uzatvára dištančný rámik. Ak sa pary dovnútra dostanú, okno sa medzi sklami začne rosiť. Ide zväčša o chybu výrobku. Výrobca zhodnotí, či postačí výmena zasklenia alebo bude potrebná výmena celého okna.

•Rosenie skla z vnútornej strany okien: ide o najčastejší problém, kedy sa kondenzácia objavuje na spodnej časti okien z vnútornej strany. Jej príčinou je predovšetkým vysoká vlhkosť v miestnosti a nízka vnútorná povrchová teplota skla. Riešením je efektívne vetranie a aktívne znižovanie vlhkosti v interiéri.

Udržujte v dome primeranú vlhkosť

V dome či byte je nevyhnutné udržiavať primeranú vlhkosť. Jednak preto, aby nedochádzalo k roseniu okien z vnútornej strany, ale aj preto, že dlhodobo vyššia vlhkosť je pozvánkou pre škodlivé plesne, baktérie či roztoče a môže dokonca vyvolať zdravotné komplikácie. „V prípade nových domov, pri ktorých boli použité mokré procesy výstavby, sa s vyššou vlhkosťou možno stretnúť v priebehu prvých 2 rokov od dokončenia domu. Je nevyhnutné udržiavať v príbytku prijateľnú relatívnu vlhkosť v rozmedzí 45-55 % a stálu izbovú teplotu okolo 21 °C, v spálňach ideálne 18 °C,“ zdôrazňuje Ladislav Pavlovič. V dome či byte treba udržiavať aj rovnomernú teplotu. Nedostatočné vykurovanie môže mať za následok, že vzduch v miestnosti bude studený a vlhkosť dostatočne neabsorbuje.

Ako roseniu okien predchádzať?

Roseniu na oknách sa možno vyhnúť správnym spôsobom používania vnútorného priestoru. Nezabúdajte na pravidelné vetranie 2 až 3 x denne. Najúčinnejším spôsobom je prievan alebo nárazové vetranie, pri ktorom dôjde k rýchlej výmene vzduchu, a to pri minimálnych energetických stratách. Dĺžka vetrania závisí od vonkajšej teploty, v zime však stačí vetrať kratšie, a to 5-7 minút. Okrem vetrania treba obmedziť tvorbu vodných pár v domácnosti. Počas kúpania a sprchovania si zatvorte dvere, pri varení používajte digestor a bielizeň v dome sušte minimálne. V chladných dňoch vyťahujte vnútorné žalúzie, ktoré obmedzujú pohyb vzduchu po skle. Dbať treba aj na správne umiestnenie vykurovacieho telesa v tesnej blízkosti okna, aby vzduch mohol správne cirkulovať. Na dostatočný výkon je potrebné mať nastavené tiež podlahové vykurovanie. Pomôcť proti kondenzácii na oknách môžu aj odvlhčovače vzduchu či sušička na sušenie bielizne. Zvážte aj moderné technológie riadeného vetrania.

V boji proti kondenzácii môže pomôcť kvalitné okno

Ak sa vám okná rosia, nechajte si ich radšej skontrolovať. Odborníci vám poradia, či stačí lepšie vetrať, alebo je potrebné vymeniť zasklenie či dokonca celé okno. Vyberajte okná s kvalitným profilom triedy A s hrúbkou steny min. 3 mm, hĺbkou zapustenia skla v profile min. 29 mm či kovanie s uzatváracími bodmi každých 700 mm. „Odporúčame okná s trojsklom, vysokou izoláciou a tzv. „teplým rámikom“ z kompozitného plastu, ktorý pomáha eliminovať rosenie okna na okraji zasklenia. Ak je to možné, uprednostnite osadenie okien viac smerom do miestnosti, nie na vonkajší okraj konštrukcie,“ vysvetľuje L. Pavlovič zo spoločnosti INCON. Navyše musia byť okná aj správne namontované, aby ste zároveň mohli šetriť energiu. „S oknami INCON dokážete reálne ušetriť. Garantujeme až 30 % úspory energie za vykurovanie. V prípade, že takúto úsporu nedosiahnete, rozdiel vám zaplatíme,“ dodáva L. Pavlovič. Aj keby bolo kvalitné okno o 10 % drahšie, ale malo by o 50 % dlhšiu životnosť a šetrilo by viac energie, tak je takéto okno v skutočnosti oveľa lacnejšie ako „lacný“, ale nekvalitný výrobok.

Čítajte tiež:

Autor: Kolektív autorov
Foto: Archív firmy INCON, shutterstock

Tématické odbory

reklama

Nové

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

Zverejnené 27.3. V Žiline sa podarilo realizovať stavbu, ktorá presviedča o tom, že administratívne budovy zvyšujú kvalitu urbanistického priestoru. A nielen to. NORDCITY Obchodná predstavuje vzorový ekologický prístup k modernej výstavbe. Kľúčovú úlohu pri tom… ísť na článok

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Zverejnené 28.3. Plesne na stenách trápia najmä v zimnom období veľké množstvo domácností. Vznikajú na miestach, kde sa kvôli kombinácii vzdušnej vlhkosti a nízkej povrchovej teplote zráža voda. Príčinou môže byť nedostatočné vetranie, zlá izolácia, vykurovanie na… ísť na článok

Udržateľný priemyselný park Green Park Piešťany je dokončený a plne obsadený

Udržateľný priemyselný park Green Park Piešťany je dokončený a plne obsadený

Zverejnené 26.3. Realizácia zeleného a udržateľného priemyselného parku Green Park Piešťany prebiehala od októbra 2021 v dvoch etapách. Moderný priemyselný komplex tvorí dvojica budov s celkovou rozlohou viac ako 27 000 m2. ísť na článok

reklama