Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 25.4.

Ako s pomocou farieb, vzorov a svetla vyčariť interiér v ktorom sa budeme cítiť dobre a plný energie

Zverejnené: 9. 5. 2020

Posledných niekoľko týždňov trávi mnoho z nás viac času doma, tak prečo nedopriať miestu, kde bývame, trochu starostlivosti? To, v akom interiéri žijeme, výrazne ovplyvňuje našu náladu a celkové psychické rozpoloženie. Máme pre vás tipy, pomocou ktorých rozprúdite vo vašom dome či byte pozitívnu energiu. Premeňte svoj domov v útočisko plné optimizmu a pokoja, z ktorého sa vám po skončení karantény nebude chcieť von.

Nielen farebné ladenie má vplyv na našu náladu. Foto: Pixel-Shot

Čaro "obyčajných" vecí

Možno vás až prekvapí, ako zdanlivo obyčajné prvky dokážu naplniť domov optimizmom a radosťou. Pozitívneho ducha do interiéru prináša potrebné štýl feng šuej, ale niekedy postačí len pár šikovných doplnkov, slnečných lúčov či veselých farieb. Na prežiarenie interiéru je navyše teraz tá najvhodnejšia doba - jar už je v plnom rozpuku. Vydajte sa teda s nami cestou za radostnejším bývaním!

Foto:  Photographee.eu
Foto: Photographee.eu

Svetlo a jeho vplyv na bývanie

Tým najjednoduchším spôsobom, ako dodať interiéru pozitívnu energiu, je zabezpečiť v domácnosti dostatok prirodzeného svetla, čiže slnečných lúčov, ktoré majú preukázateľne pozitívny vplyv na našu náladu i zdravie. Vitamín D, ktorý je zo slnka prirodzene získavaný, je totiž účinnou zbraňou proti najrôznejším ochoreniam. Svetlo je zdrojom 99% energie na Zemi a život je na ňom neodmysliteľne závislý. Takže, aspoň na časť dňa odkryte okná dokorán, z okien odtiahnite zatemňovacie závesy a vytiahnite nahor žalúzie. Dbajte aj na prísun čerstvého vzduchu pravidelným vetraním. Vaše telo aj myseľ sa vám poďakujú a interiér sa rozžiari.

Nebojte sa farieb

Farby sú nepochybne dôležitou súčasťou interiéru. Vedia ovplyvniť našu náladu aj pracovnú aktivitu. S prichádzajúcimi teplými mesiacmi tak môžete domov premeniť s pomocou veselých odtieňov. Napríklad žltá farba v interiéri prináša uvoľnenie, harmóniu, pôsobí veľmi veselo a otvorene. Pocity napätia a stresu napomáha odstrániť aj oranžová. Pozitívne pôsobí ďalej ružová alebo svetlo zelená. Stačí si skrátka spomenúť na typické jarné farby. Pre docielenie pozitívneho výsledku nie je potrebné hneď maľovať všetky steny pastelovými farbami, stačí začať s farebne ladenými dekoráciami. Tkaniny, sviečky alebo vázy v optimistických farbách dodajú "život" každému interiéru.

Zdroj: Photographee.eu
Zdroj: Photographee.eu

Pozvite prírodu k sebe domov

Prečo si nevziať trochu prírody aj domov? Nazbierajte pár lúčnych kvetov či zájdite v rámci zdravotnej prechádzky do lesa, zozbierajte pár popadaných konárov, listov či šišiek a spríjemnite si popoludnie vyrábaním nevšedných dekorácií z prírodných materiálov. Skvelú prácu odvedú tiež kvety, či už v kvetináči alebo tie rezané.

Kvety sú pľúcami domova a zároveň trendy dekoráciou. Zdroj: Mariia Boiko, Shutterstock
Kvety sú pľúcami domova a zároveň trendy dekoráciou. Zdroj: Mariia Boiko, Shutterstock

Výrazná stena

Nie je nič smutnejšie ako holé múry. Hoci sú stále moderné minimalistické interiéry v neutrálnych farbách, príliš pozitívnej energie vám pravdepodobne nezašlú. Skúste na steny zavesiť napríklad abstraktný obraz z pastelových farieb či veľkoformátovú rodinnú fotografiu. Skvelým riešením sú tiež tapety, ktoré môžete nalepiť napríklad len na jednu stenu. Miestnosť sa razom premení k lepšiemu. Aktuálne sú v obľube vliesové tapety s prírodnými vzormi a pestrými motívmi.

 Foto: united photo studio
Foto: united photo studio

Hurá na upratovanie

Aj keď to nie je možno tá najpríjemnejšia činnosť, skúste sa vrhnúť do generálneho upratovania domu či triedenia preplnenej šatníkovej skrine. Interiér bude pôsobiť vzdušnejšie a zaručujeme, že to bude mať aj pozitívny vplyv na vašu náladu. Uprataný priestor totiž evokuje harmóniu, dodáva elán do všetkých činností a prináša radosť do života.

Autor: Kateřina Slezáková
Foto: Shutterstock

Tématické odbory

reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama