Špičková tepelná izolácia, teraz aj na Slovensku
vyhľadávanie
Dnes je 29.3.

Ako sa vyrábajú drevené okná

Zverejnené: 6. 4. 2018

Unikátna konštrukcia, automatizované výrobné linky a prepracovaná technológia povrchovej úpravy to sú len tri body z plejády detailov dôležitých pri výrobe moderných drevených okien. Nahliadnime pod pokrievku výroby moderných drevených okien.

Po napasovaní okien do výslednej podoby sú priznané spoje ošetrené špeciálnym pružným plničom, ktorý bráni zatekaniu vody do okien v rohoch profilu

Základom je kvalitná surovina

Lepené eurohranoly, ktoré slúžia ako surovina pre výrobu drevených okien VEKRA, musia byť vyrobené len z dreviny najvyššej kvality, zo stromov prevažne starších ako 60 rokov. Lacná drevina z kalamít nemá vo výrobe okien miesto. Vstupná kontrola pri eurohranoloch stráži ako sukovitosť, teda aby sa na pohľadových stranách nevyskytovali hrče, ktoré kazia výsledný vzhľad, ale aj vlhkosť, hustotu a presmolenie dreva," vysvetľuje Ing. Jiří Scheidel, technický manažér VEKRA okná.

Borovica a smrek, to sú najbežnejšie dreviny na výrobu okien. Alternatívou je potom ťažký a trvanlivý dub a stále žiadanejšie je tropické meranti zaujímavé svojou kresbou a typickou červenkastou farbou. Obvyklé sú dva typy prevedenia a to s nenapojovanou a napojovanou pohľadovou lamelou, kedy je na okne viditeľné pílovité spojenie dreviny. Ide len o estetickú záležitosť, bez vplyvu na úžitkové vlastnosti, ktorá navyše čiastočne skryje farebné tónovanie okien. .

Presné CNC stroje obrobia z hranolov jednotlivé diely okenných rámov a krídel, a to vrátane všetkých drážok na budúce osadenie kovania. Výsledkom sú tak presne pasujúce spoje, ktoré už nevyžadujú dodatočné lepenie.

Na konštrukcii okien záleží

Každý výrobca okien má svoj unikátny profilový systém, ktorý sa vyznačuje celým radom konštrukčných detailov na zlepšenie úžitkových vlastností drevených okien. "Okná VEKRA majú štandardne hlboko zapustené zasklenie, čo prispieva k zvýšeniu povrchovej teploty skla a celkovo tak obmedzuje vznik kondenzátu v dolnej časti sklenenej tabule v interiéri," hovorí Ing. Scheidel. Konštrukcia profilu je dôležitá nielen kvôli tepelnej izolácii a zvukovému útlmu, ale aj kvôli ochrane pred vlhkosťou, do okien by tiež nemalo zatekať, presnejšie povedané, prípadná vlhkosť musí byť spoľahlivo odvedená von.

Vhodnú ochranu dolnej časti rámov a krídel, ktoré sú najviac namáhané poveternostnými vplyvmi, predstavuje rámová a krídlová hliníková odkvapnica. "VEKRA ako štandard má na rámovej odkvapnici prídavné tesnenie, ktoré bráni zatekaniu do rámu okna, navyše obe odkvapnice sú navrhnuté tak, aby bol prerušený tepelný most vo funkčnej škáre, " hovorí Ing. Scheidel.

Kvalita stojí na povrchovej úprave

Drevo je prírodný materiál, výrobky z neho nielen prirodzene pracujú, ale tiež podliehajú negatívnym účinkom dažďa, snehu, mrazu, vetru a samozrejme UV žiareniu. Degradácii dreva by mala účinne brániť viacvrstvová povrchová úprava. Aj tak je ale potrebné počítať s tým, že väčšina výrobcov odporúča aspoň dvakrát ročne povrch drevených okien ošetriť vhodným balzamom na drevo.

Hĺbková impregnácia je prvou v rade technologických krokov povrchovej úpravy, ktorá je základom kvalitných drevených okien. "V závodoch VEKRA na výrobu drevených okien vo Veľkom Meziříčí a v Zašovej vykonávame impregnáciu jednotlivých kompletne opracovaných častí rámov a krídel, a to ešte pred ich zalisovaním do výsledného tvaru okna, tým sú kompletne naimpregnované aj rohové spoje," hovorí Ing. Scheidel. Impregnácia, ktorej aktívne zložky zostávajú aj po odparení tekutiny hlboko v povrchovej vrstve dreva a účinne ho chránia pred negatívnymi dôsledkami pôsobenia vlhkosti, ako sú plesne a huby.

Po napasovaní okien do výslednej podoby sú priznané spoje ošetrené špeciálnym pružným plničom, ktorý bráni zatekaniu vody do okien v rohoch profilu. Potom nasleduje máčanie vo farebnom základe. Ten zaistí nielen výsledný odtieň, ale tiež zlepšuje vzhľad okien v prípade napojovaných lamiel, ktoré boli spomenuté skôr. Nanočastice farebného základu prenikajú hlboko do pórov naimpregnovaného dreva a tvoria tak dobrý základ priľnavosti vrchnej lazúry.

Finálnou vrstvou je ochranná lazúra, ktorá vytvorí tvrdý, ale súčasne pružný povrch, ktorý odoláva tvorbe prasklín a chráni pred poškodením poveternostnými vplyvmi aj mechanickým poškodením. "Povrchová úprava musí byť v prevádzkových podmienkach veľmi starostlivo zvládnutá. Máme vyskúšané, že záleží na každom detaile. Po aplikácii jednotlivých vrstiev prebieha napríklad sušenie v špeciálnych sušiacich linkách za stálych podmienok. Ostatne, aj celá výrobná hala je elektronicky strážená z hľadiska teploty a vlhkosti," dodáva Ing. Scheidel z VEKRA.

Automatizácia celého výrobného procesu od spracovania lepených eurohranolov až po ich povrchovú úpravu je zárukou stabilnej vysokej kvality všetkých prvkov, ktoré opúšťajú výrobnú linku. Cieľom je vždy minimalizovať zásah ľudskej ruky a prakticky eliminovať nežiaduce ručné brúsenie či iné úpravy.

Kovanie, zasklenie a finálna kontrola

Nasleduje osadenie okna celoobvodovým kovaním, uzamykacími bodmi a závesmi. Do drážok po obvode krídla je zatlačené tesnenie. Osadenie izolačného zasklenia, jeho fixácia pomocou zasklievacích líšt a ošetrenie silikónom po celom obvode predchádza montáži hliníkových odkvapníc. Potom už nasleduje starostlivá finálna výstupná kontrola. Kompletizácia zákazky na prevoz a expedíciu na stavbu, to sú posledné minúty drevených okien vo výrobnom závode, ktoré sú pripravené desiatky rokov slúžiť tomu, kto si ich objednal.

Nezabúdajte na starostlivosť o povrch

Povrchová úprava má zásadný význam pre kvalitu drevených okien. Práve ona rozhoduje o tom, akú starostlivosť a údržbu budú okná v budúcnosti potrebovať. Dôležité je preto nepodceňovať odporúčania výrobcu a naozaj 2x ročne venovať čas ošetreniu lazúry, oplatí sa to, pretože sa tak významne predĺži doba, kedy bude potrebné aplikovať prípadný renovačný zásah.

Najmä tam, kde sú okná vystavené priamemu slnku, kde bude zvýšený nápor z hľadiska stekajúcej, namŕzajúcej a opäť sa topiacej vody alebo silné pôsobenie vetra, budú drevené okná viac trpieť. Kto sa nechce údržbou drevených okien zaoberať, mal by zvážiť investíciu do drevohliníkových okien, ktoré z vonkajšej strany chráni hliníkové opláštenie. Drevohliníkové okná si zachovávajú všetky špičkové vlastnosti drevených okien bez nutnosti starostlivosti o lazúru a okrem toho umožňujú širokú škálu farebných variantov z exteriérovej strany.

Náš tip:

Navštívte stránky spoločnosti VEKRA a získajte informácie o drevených oknách tejto firmy - https://www.oknavekra.sk/sortiment/okna-a-vchodove-dvere/okna/drevene-okna/

Autor: Martin Matějka
Foto: Archiv firmy

Tématické odbory

reklama

Nové

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

Zverejnené 27.3. V Žiline sa podarilo realizovať stavbu, ktorá presviedča o tom, že administratívne budovy zvyšujú kvalitu urbanistického priestoru. A nielen to. NORDCITY Obchodná predstavuje vzorový ekologický prístup k modernej výstavbe. Kľúčovú úlohu pri tom… ísť na článok

Zateplením k uhlíkovej neutralite

Zateplením k uhlíkovej neutralite

Zverejnené 29.3. Dnes už nikto nepochybuje, že znižovanie spotreby energie zohráva kľúčovú úlohu v boji proti klimatickej kríze. Väčšina domácností však býva v starších a energeticky neefektívnych domoch. Z nich uniká veľké množstvo tepla, takže značná časť energie… ísť na článok

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Zverejnené 28.3. Plesne na stenách trápia najmä v zimnom období veľké množstvo domácností. Vznikajú na miestach, kde sa kvôli kombinácii vzdušnej vlhkosti a nízkej povrchovej teplote zráža voda. Príčinou môže byť nedostatočné vetranie, zlá izolácia, vykurovanie na… ísť na článok

reklama