Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 27.4.

Ako tiež môže vyzerať zateplenie

Zverejnené: 5. 11. 2008

Zateplenie budov je, aj napriek občasnej kritike, hlavným spôsobom, ako ušetriť energiu za vykurovanie a súčasne zachovať alebo zvýšiť tepelný komfort. Je to jednoznačne dobrá investícia do budúcnosti.

Kritické hlasy, ktoré sa dnes vyjadrujú k zatepleniu, sa už väčšinou netýkajú toho, či zatepliť, alebo nezatepliť, ale veľmi často sa týkajú nevhodného návrhu či postupu pri zatepľovaní. Často riešia nedostatočnú kvalifikáciu firmy, ktorá zateplenie vykonáva a hlavne konkrétnych zamestnancov, ktorí nezvládajú základné odborné úkony. Ďalším predmetom kritiky je použitie lacných materiálov a neriešenie alebo nesprávne riešenie dôležitých detailov.

Teória a prax

Aj napriek tomu, že kvalitní výrobcovia zatepľovacích systémov a predovšetkým členovia Cechu pre zatepľovanie budov sú si vedomí zásadného vplyvu dodržiavania správnych postupov na konečnú kvalitu diela a vo svojich manuáloch riešia všetky problematické miesta, realita býva veľmi často na stavbách celkom iná.

Z nasledujúcich obrázkov je zrejmé, akých najčastejších chýb sa montážne firmy dopúšťajú. Investor by sa takýmto riešeniam mal vyhnúť a to najlepšie vlastnou angažovanosťou pri dohľade na stavbe, kvalitným dozorom a výberom dobrej stavebnej firmy. Je dôležité doporučiť spísanie dobrej zmluvy o dielo, ktorá je sformulovaná (zo strany odberateľa) tak, že sú v nej definované záujmy zákazníka a nielen záujmy firmy. Nemal by chýbať odkaz na platné normy alebo na pravidlá zhotovenia definované Cechom pre zatepľovanie budov. Dodržiavanie noriem a pravidiel montáže by sa tak stalo pre dodávateľa záväzným.

Najlacnejšie nie je najlepšie

Účinné a trvanlivé riešenie tepelnej ochrany budovy je na prvý pohľad znevýhodnené vyššou cenou. Na druhej strane by si investor mal vedieť spočítať, že správne riešenie šetrí nemalé prostriedky na neskoršie nákladné opravy, ktoré, ako sa už veľakrát stalo, môžu prevýšiť cenu pôvodnej investície (do zlého) zateplenia budovy.

Naša snaha zverejniť na sprievodnej obrazovej dokumentácii často veľmi odstrašujúcu realitu na našich stavbách má slúžiť k tomu, aby si investor uvedomil, čomu sa má vyhnúť. Tým zároveň slúži ako podpora dobrého remesla, ktorú dokáže ponúknuť ešte stále dosť firiem.


Napojenie soklovej lišty a vymedzenie roviny polystyrénom celkom isto inšpiruje k zamysleniu o prístupe a kvalifikácii realizačnej firmy.

Ani lešenie nedokáže skryť riešenie uloženia izolantu okolo okna, jednu zo základných zásad pri montáži systému.

Počul tvorca tohto detailu o bezpečnom ukončení zatepľovacieho systému a jeho napojení k iným stavebným prvkom? Otázkou je aj hrúbka armovacej vrstvy.

Predovšetkým napojenie parapetu k osteniu je pre mnohých neriešiteľný problém, správne riešenie je po odpočítaní dodatočných opráv oveľa lacnejšie, ale kto by sa zdržiaval riešením detailov. (novostavba krátko po dokončení!!)
A je preč! Samozrejme je to prepracovaný trik, hmoždinka bola „ukotvená“ len v izolante.

Celkový pohľad na dôsledok nedodržiavania základných zásad montáže zatepľovacieho systému.
Autor: Tomáš Petr
Foto: Archiv firmy

Tématické odbory

reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama