Špičková tepelná izolácia, teraz aj na Slovensku
vyhľadávanie
Dnes je 29.3.

Ako ušetriť v zime na energiách

Zverejnené: 22. 12. 2021

Nástup chladného počasia a kratších dní nám každoročne zvýši spotrebu energií. Ako ale zbytočne neprichádzať o príliš veľké sumy a pritom žiť komfortne? Niekoľko šikovným riešení vám prinášame v tomto článku.

S príchodom chladnejších a kratších dní s menším množstvom denného svetla dobiehame komfort potrebný na pohodlné bývanie pomocou kúrenia, svietidiel a ďalších zariadení, ktoré pri nesprávnom hospodárení môžu v peňaženkách urobiť slušný prievan. Keď sa ale na túto sezónu pripravíte naozaj múdro a poctivo, nemusíte sa o stav na svojom účte obávať ani na konci tohto roka, ani v nasledujúcej sezóne. Investície do úprav sa totiž násobia v dlhšom horizonte.

Nevykurujte ulicu

Až 50 – 60 % úniku tepla vám môže spôsobiť kombinácia zlej fasády, prefukujúceho podkrovia a netesniacich okien i dverí. „To je najčastejší kameň úrazu slovenských domácností. Zatiaľ čo vonkajšími stenami môže z domu unikať 30 – 40 % tepla, správne tesniace okná a dvere vám môžu usporiť až 30 % nákladov na energie,“ vysvetľuje Richard Klička, odborník z oddelenia stavebnín v projektových marketoch Hornbach. Zatepliť sa síce dá aj zvnútra, ale zmenší sa tým obytný priestor, preto prevažuje zateplenie fasády zvonka. Nesprávna alebo žiadna izolácia podkrovia a k tomu nevyhovujúci stav strešnej krytiny vás môžu stáť slušnú čiastku. Ak chcete ušetriť, a v spomínaných oblastiach má vaše bývanie nedostatky, venujte im pozornosť.

1.Kvalitná izolácia fasády

Správne inštalovaný tepelnoizolačný systém zabráni prehrievaniu interiéru v lete a udrží v ňom teplo aj v zime. „Tepelnoizolačné materiály sa od seba líšia rôznymi vlastnosťami a každý má iné prednosti. Výber toho správneho radšej vložte di rúk skúseného projektanta. Dôležitým parametrom pri snahe o úspory energií je hrúbka tepelnoizolačného materiálu. Minimálna hrúbka tepelnoizolačnej vrstvy, ktorá zodpovedá súčasným požiadavkám, býva približne 15 cm v závislosti od materiálu,“ upozorňuje Richard Klička.

Zateplenie fasády možno vykonať dvoma základnými spôsobmi – kontaktným alebo prevetrávaným. Prevetrávaná fasáda dovolí domu "lepšie dýchať" a viac izoluje zvuk. Kontaktné zateplenie je jednoduchšie na prevedenie a časovo aj finančne výhodnejšie. „Izolant, minerálna vata alebo polystyrén, sa napevno prichytí priamo na existujúcu fasádu. Vďaka nižšej cene a jednoduchšej opracovateľnosti sa v súčasnosti častejšie používa fasádny polystyrén ako minerálna vata. Výhodou minerálnej vaty je väčšia protipožiarna odolnosť, grafitový polystyrén má zase lepšie tepelné vlastnosti,“ hovorí špecialista.

2.Správna izolácia strechy

Strecha budovy musí byť poriadne zateplená, aby poskytovala náležitú ochranu. Hrúbku tepelnej izolácie a hydroizolácie ovplyvňuje trámová konštrukcia strechy. Izolácia sa väčšinou kladie v dvoch vrstvách. „Aby sa vlhkosť, ktorá prenikne pod strešnú krytinu, nedostala ďalej do budovy, dáva sa pod krytinu vodotesná fólia. Nad touto poistnou hydroizoláciou sa ponecháva vetracia medzera, ktorá musí mať prívod pri odkvape a odvod pri hrebeni. Tým sa odvádza vlhkosť a dochádza k výmene vzduchu. Vetracia medzera je považovaná za zásadný konštrukčný detail, ktorý ovplyvňuje životnosť celej strešnej konštrukcie. V strešnej krytine je riešená vetracími škridlami a v hrebeňoch vetracími pásmi,“ radí odborník z Hornbachu.

3.Zateplenie podkrovia

Podkrovné priestory sa bez precízneho zateplenia budú v lete prehrievať a v zime budú naopak príliš studené. Požiadavky na tepelné straty sa každým rokom sprísňujú, preto musíte tepelnú izoláciu dôkladne naplánovať. „Dôležitá je nielen správna hrúbka tepelnej izolácie, ale aj jej kombinácia s vhodnou podstrešnou fóliou. Len tak bude strešný plášť fungovať celoročne tak, ako má,“ vysvetľuje Richard Klička. Na zabránenie prehrievania priestoru pod strechou je potrebné zabezpečiť správne odvetranie vzduchovej medzery medzi strešnou krytinou a strešnou fóliou. Dôležité je vytvoriť dostatočnú vetraciu medzeru medzi strešnou krytinou a tepelnoizolačnou vrstvou.

4.Utesnenie okien a dverí

Pri prefukujúcich plastových oknách, balkónových dverách a vstupných dverách v záruke pomôže servisný technik. Skontroluje rámy a nastavenie okien i dverí tak, aby všetky časti vrátane kovania a tesnenia presne doliehali. Dokáže to ale aj nadšený domáci majster s imbusovým kľúčom a návodom na obsluhu od výrobcu okien. Pokiaľ nastavenie nepomôže, je nutné vymeniť kovanie a tesnenie. Okná by sa mali nastavovať každý rok.

ložitejšie je to pri starých drevených oknách a dverách, ktoré sa viac opotrebúvajú a sú tak náchylnejšie na tepelné straty. Ich tepelnoizolačné vlastnosti je možné vylepšiť nalepením penového alebo gumového tesnenia na vnútornú hranu krídla. Na zdvojené okná sa tesnenie umiestňuje medzi dva zoskrutkované rámy, aby sa dosiahol maximálny efekt. Vyskúšať môžete napríklad hydroizolačnú pásku Akkit. Ochranu pred prievanom spoza dverí pomôže zaistiť vyšší prah alebo tesniace lišty s odolnou kefou.

Vykurujte efektívne

Odvzdušnené a správne nastavené radiátory sú pre kvalitné vykurovanie interiéru nevyhnutnosťou. Veľkú službu tu môže preukázať aj veľmi jednoduché riešenie, akým je izolačná fólia umiestnená na stene za radiátorom. Zároveň je potrebné skontrolovať kotol, komín a prípadne aj bojler. Bojler je možné niekedy pri nákupe nového výhodne vymeniť spôsobom „starý za nový“.

Najmä v prípade plynového kotla je samozrejmosťou pravidelná revízia odborníkom, ktorá je dôležitá aj kvôli poisteniu v prípade nehody. To všetko dokáže výrazne zefektívniť výhrev priestorov. „Môžete tiež uvažovať o obstaraní krbových kachlí. V zime citeľne odľahčia ekonomickú náročnosť hlavného kúrenia a hospodárne doplnia vykurovanie. Kúrenie drevom je stále najlacnejšie riešenie. Na jar a na jeseň sa zase oplatí na občasné zakúrenie v chladnejších dňoch,“ hovorí Marcela Bínová.

Nepodceňujte pocitový chlad

Pocit chladu od nôh dokáže ovplyvniť naše celkové vnímanie teploty v miestnosti, dôsledkom čoho býva často zbytočné prekurovanie interiéru. Vyššia spotreba energií tak môže byť aj z dôvodu studenej podlahy. Riešení sa ponúka hneď niekoľko. V prvom rade je potrebná správna izolácia a starostlivá voľba podlahovej krytiny. Ďalšou možnosťou je podlahové kúrenie. Pokiaľ ale chcete naozaj rýchlo a jednoducho zlepšiť situáciu, kúpte si koberec. Môžete sa tak pohrať aj so vzhľadom a celkovým dizajnom miestnosti.

„Dlažba pocitovo často pôsobí chladnejšie ako napríklad drevo, korok či laminát. Teplé farebné tóny môžu v tomto ohľade tiež zohrať svoju rolu. Napríklad čisto prírodná podlaha značky Skandor z dubového dreva poslúži pre milovníkov tepla od nôh skutočne výborne. Je totiž vhodná aj na teplovodné podlahové vykurovanie,“ tvrdí Richard Klička. Jednoduchou a dobre fungujúcou vychytávkou je termoizolačná maliarska farba na vnútorné omietky. Eliminuje tepelné mosty, znižuje náklady na kúrenie a zároveň zabraňuje tvorbe plesní.

Inteligentné a úsporné osvetlenie

Od jesene do jari, kedy sú dni kratšie a svetla za oknami je menej aj počas dňa, investujeme do energie v osvetlení interiéru značnú čiastku. Je preto rozumné využívať čo najúspornejšie žiarovky, žiarivky či svietiace pásky. „Treba sa orientovať podľa označenia ekonomickej triedy (ideálne A, A+). Navyše svietidlá, ktoré majú šetrný LED zdroj, nevydávajú veľké množstvo tepla, takže ich možno zapustiť aj do sadrokartónových dosiek. Veľkej obľube sa tešia energeticky úsporné LED pásiky, ktoré sú použiteľné v interiéri aj na záhrade, veľmi dobre osvetlia kuchynskú linku alebo schody v dome, sú aj skvelou voľbou pre orientačné svetlo,“ upresňuje Zlatko Slebodník.

Autor: Tlačová správa
Foto: Shutterstock
reklama

Nové

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

Zverejnené 27.3. V Žiline sa podarilo realizovať stavbu, ktorá presviedča o tom, že administratívne budovy zvyšujú kvalitu urbanistického priestoru. A nielen to. NORDCITY Obchodná predstavuje vzorový ekologický prístup k modernej výstavbe. Kľúčovú úlohu pri tom… ísť na článok

Zateplením k uhlíkovej neutralite

Zateplením k uhlíkovej neutralite

Zverejnené 29.3. Dnes už nikto nepochybuje, že znižovanie spotreby energie zohráva kľúčovú úlohu v boji proti klimatickej kríze. Väčšina domácností však býva v starších a energeticky neefektívnych domoch. Z nich uniká veľké množstvo tepla, takže značná časť energie… ísť na článok

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Zverejnené 28.3. Plesne na stenách trápia najmä v zimnom období veľké množstvo domácností. Vznikajú na miestach, kde sa kvôli kombinácii vzdušnej vlhkosti a nízkej povrchovej teplote zráža voda. Príčinou môže byť nedostatočné vetranie, zlá izolácia, vykurovanie na… ísť na článok

reklama