Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 25.4.

Ako ušetriť za teplo v priemyselných halách

Zverejnené: 4. 11. 2015

Náklady na vykurovanie výrobných hál alebo skladovacích objektov patria v rozpočtoch k významnejším položkám a často zaťažujú prevádzku firiem viac než je potrebné. Napriek tomu, že majitelia a užívatelia objektov venujú veľkú pozornosť výberu vhodného zdroja tepla, voľbe optimálnych taríf dodávateľov energie a investujú nemalé čiastky do zatepľovania budov, drahé teplo uniká otvorenými dverami alebo bránou. S ohľadom na dennú prevádzku, ktorá bežne neumožňuje mať trvalo dvere zatvorené, sa preto ako zaujímavé riešenie ponúka obstaranie vzduchových clôn, inštalovaných tesne vedľa dverí alebo nad nimi.

Vzduchovej clony INDESSE inštalovanej v logistickom centre Kuopio, Fínsko

Nová generácia vzduchových clôn

Vývojom a výrobou vzduchových clôn sa už dvadsať rokov zaoberá pardubická spoločnosť 2VV, ktorá počas svojho pôsobenia získala spokojných zákazníkov a distribútorov nielen na európskom trhu, ale aj v exotických destináciách ako je Nový Zéland, Katar alebo Kuvajt. V tomto roku predstavuje spoločnosť 2VV novú generáciu vzduchových clôn INDESSE. Rad vzduchových clôn INDESSE určený predovšetkým pre inštaláciu v priestoroch priemyselného charakteru, akú sú napr. výrobné haly, sklady, logistické alebo výstavné centrá, je v sortimente 2VV dlhoročnou stálicou a vo svojom segmente patrí k najpredávanejším typom.

Konštrukcia vzduchovej clony INDESSE prešla zásadnou obmenou, ktorá priniesla podstatné zlepšenie všetkých výkonových parametrov. Pozornosť si však zaslúži predovšetkým optimálne tvarovaný výfuk s jedinečnou technológiou, tzv. „Straw-System”. Výfuk clony je osadený špeciálnym komponentom – voštinou, ktorá rovnomerne rozdeľuje prúd vzduchu po celej šírke výfuku. Vďaka výfuku „Straw-System” je dosiahnutá maximálna laminarizácia prúdu vzduchu vychádzajúceho z clony.

Vzduchová clona INDESSE
Vzduchová clona INDESSE

Konštantná rýchlosť a nízka hlučnosť

Laminárne prúdenie vzduchu je také prúdenie, kedy sa častice vzduchu pohybujú vedľa seba konštantnou rýchlosťou a nemiešajú sa. Využitie tohto efektu je u vzduchových clôn veľmi dôležité predovšetkým preto, že laminárny prúd má lepšie cloniace vlastnosti. Vzduchová clona s výfukom „Straw-System”má oveľa dlhší dofuk a prúd vzduchu si udržuje konštantnú rýchlosť do dlhšej vzdialenosti než je tomu bežné pri porovnateľných typoch clôn s výfukom používajúcim mriežku alebo lamely. Ďalšou výhodou je aj nižšia hlučnosť, pretože pri laminárnom prúde nedochádza k víreniu vzduchu.

Technológiu „Straw-System”, niekedy nazývanú tiež „Honey-comb chamber”, použila v konštrukcií výfuku vzduchových clôn firma 2VV ako vôbec prvý výrobca na svete a použitie špeciálnej voštiny má chránené vzorom.

Laminárny prúd vzduchu vďaka unikátnej technológii „Straw-System”
Laminárny prúd vzduchu vďaka unikátnej technológii „Straw-System”
Laminárny prúd vzduchu vďaka unikátnej technológii „Straw-System”
Laminárny prúd vzduchu vďaka unikátnej technológii „Straw-System”

Široké využitie

Vzduchové clony INDESSE sú ponúkané tak, aby boli použiteľné v celom rade aplikácií. Je možné ich použiť pre odclonenie otvorov s inštalačnou výškou do 8 m1) v prípade horizontálnej inštalácie ponad dvermi alebo pre vertikálne inštalácie vedľa dverí do 8 m1) pri jednostrannej inštalácii, alebo do 12 m1)pri obojstrannej inštalácii. Výhodou, dôležitou hlavne pri reťazení clôn je skutočnosť, že clona má aktívny výfuk po celej svojej dĺžke, nie sú tu žiadne „hluché” miesta, prúd vzduchu je vďaka optimálnemu rozmiestneniu ventilátorov v clone rovnomerne rozdelený a výfuk nie je obmedzovaný žiadnou prekážkou.

Vyšší tepelný výkon

Nová generácia vzduchových clôn INDESSE ponúka oproti predchádzajúcemu radu aj vyšší tepelný výkon. Elektrický ohrev je riešený vŕtanými telesami s technológiou ZIG-ZAG, ktorej hlavnou prednosťou je okamžitý nábeh vykurovacieho výkonu a pri vypnutí okamžité schladenie. Každé teleso je osadené vlastným termostatom, čo zvyšuje prevádzkovú bezpečnosť clony nad rámec stanovených noriem. Vodná verzia je vybavená dvojradovým vodným výmenníkom z medi a hliníkových lamiel s technológiou „Anti-dust coil”, zabraňujúcou zanášaniu vodného výmenníka.

Vzhľadom k tomu, že clony INDESSE sú typicky používané vo väčších halách s vyššími bránami, ponúka sa v týchto aplikáciách výhodné použitie tzv. „aktívneho variantu”, kedy ako spodný modul je inštalovaná vzduchová clona s ohrevom a ako vrchný modul je použitá clona bez ohrevu. Tým je zabezpečený teplotný komfort v časti, kde dochádza k pohybu osôb a to s minimálnym vynaložením obstarávacích nákladov a nákladov na energie.

¹) Vzdialenosť, kedy rýchlosť prúdu vzduchu dosahuje 3 m/s

Autor: Marcela Smolíková
Foto: Archív firmy

Tématické odbory

reklama

Nové

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Zverejnené 20.4. Chcete lepšie bývať? Chystáte sa stavať, rekonštruovať alebo modernizovať svoj domov? Hľadáte informácie o dotačných programoch, nových stavebných materiáloch a technológiách? Zaujímajú vás udržateľné a energeticky úsporné riešenia? Potom navštívte… ísť na článok

reklama