Špičková tepelná izolácia, teraz aj na Slovensku
vyhľadávanie
Dnes je 26.4.

Ako vybrať krbové kachle a ako ich správne používať

Zverejnené: 14. 10. 2020

Ak uvažujete o nezávislom zdroji vykurovania, ale nemáte priestor pre veľkú krbovú obstavbu, vyberte si krbové kachle. Pri neveľkých rozmeroch dokážu vykúriť niekedy aj celý dom. Inštalovať ich navyše možno aj do bytov. Pri správnom výbere ušetríte na vykurovaní stovky eur ročne. Vďaka spaľovaniu obnoviteľných zdrojov, najmä dreva, štiepky alebo drevených brikiet sa navyše správate šetrne aj k prírode.

Krbové kachle nájdu využitie predovšetkým na jar a na jeseň, keď ešte nie je taká zima a neoplatí sa púšťať celý vykurovací systém. Ich účinnosť sa pohybuje medzi 40 a 80 percentami. Jednoplášťové sálavé kachle sú vhodné na vykurovanie iba jednej miestnosti, ale ich sálajúce teplo je rýchlejšie. Oproti tomu dvojplášťové konvekčné kachle ohrievajú vzduch v medzere medzi dvojitým plášťom, ten stúpa a šíri sa po miestnosti. Susedné izby môžete vykurovať tak, že do nich otvoríte dvere.

Spočítajte potrebný výkon

Hoci je vzhľad kachlí veľmi dôležitý, zamerajte sa predovšetkým na ich výkon. Vykúriť malý a dobre izolovaný priestor je relatívne jednoduché, naopak, vykúriť hrad či výrobnú halu až tak nie. Predimenzované kachle vám môžu v malom priestore napáchať škody v podobe popraskaných podláh či dreveného nábytku. Poddimenzovaná pec sa naopak prehrieva a vysokou teplotou sa môžu poškodiť dymovod, okolie či samotné kachle. Ako správne dimenzovať výkon? „Je dôležité vedieť, aký výkon by mali kachle, či už na drevo, či na iné palivá, mať. To znamená, koľko kubických metrov v dome či byte budete vykurovať. Výkon kachlí sa uvádza v kW. Všeobecne platí, že čo kW, to cca 20 m3 vykúreného priestoru. Pred výberom kachlí si tiež overte či komín, ktorý máte v dome, bude zodpovedať požadovanému výkonu,“ radí Marcela Bínová, špecialistka na kachle a kúrenie v projektových marketoch Hornbach.

Zvoľte vhodný materiál

Každý materiál má svoje špecifické vlastnosti a vzhľad. Oceľové kachle sa správajú inak ako kachle z prírodného kameňa alebo keramická kachľová pec. Rozdiel pritom nie je vždy v cene. Pre všetky druhy kameňa – či už sa jedná o mramor, žulu, prírodný kameň alebo mastenec platí, že každý výrobok je unikát. Kremenné žily, póry, prieduchy alebo farebné odtiene sa nedajú zmeniť. Materiál sa musí použiť tak, ako sa nachádza a získava v prírode. Pri prírodných materiáloch nemožno očakávať, že tovar bude vyzerať rovnako, ako je tomu pri strojovo vyrábaných materiáloch, kde je každý výrobok identický. „Krbové kachle z ocele rýchlo hrejú a rýchlo tiež chladnú. Sú teda vhodné do miestností, ktoré treba rýchlo vyhriať, ale pri nepoužívaní nechať tiež rýchlo vychladnúť. Krbové kachle s obložením potrebujú na poriadne rozohriatie dlhšiu dobu, zato ale teplo tiež uchovávajú. Vyhriaty priestor tak rýchlo nevychladne a teplo si potom možno užívať ešte aj nasledujúci deň,“ vysvetľuje Marcela Bínová z Hornbachu. Obľúbené je romantické kachľové obloženie, ktoré tiež ponúka nespočetné množstvo dizajnových možností. Práve kachle zaisťujú postupné uvoľňovanie tepla, takže je ich prevádzka tiež ekonomická, pretože nespotrebujú toľko paliva.

Výber vyhovujúceho paliva

Väčšina kachlí a krbov ponúkaných na slovenskom trhu je konštruovaná výhradne na kúrenie drevom a drevnými briketami. „Niektorí výrobcovia však ponúkajú aj kachle, v ktorých je možné kúriť uhoľnými briketami či dokonca uhlím. Jedným z dôvodov, prečo sa ale mnoho kachlí na uhlie nevyrába, je ten, že uhlie pri spaľovaní dymí a dechtuje, a teda sa veľa špiní sklo, celé kachle aj komín. Musíte ich potom oveľa častejšie čistiť,“ dopĺňa Marcela Bínová, špecialistka na kachle a kúrenie z Hornbachu. Ak viete, na aký účel budete kachle zhotovovať, vyberte podľa toho aj druh paliva. Ak však chcete ušetriť a správať sa šetrne k prírode, používajte palivá z obnoviteľných zdrojov, teda drevo, drevné brikety alebo pelety. Pelety sa vyrábajú z odpadu, ktorý vzniká pri spracovaní dreva. Ide vlastne o zlisovaný kúsok pilín, ktorý neobsahuje žiadne chemikálie. Je to ekonomické i ekologické kurivo a využitie nájde hlavne u majiteľov krbov a krbových kachlí v mestách, kde nie je možnosť skladovania väčšieho množstva dreva.

Bezpečnosť na prvom mieste

Uistite sa, že máte funkčný komín. Ten by mal prechádzať pravidelnou revíziou. Kachle musia stáť na nehorľavom materiáli, napríklad na dlažbe. Môžete ich však dať aj na plávajúcu podlahu, potom ale pod nimi musí byť izolačná doska z plechu či skla, ktorá musí presahovať po stranách a vzadu minimálne o 10 cm a vpredu o 30 cm. Okolo kachlí by nemali stáť horľavé predmety.

Viac informácií sa dozviete na stránke www.hornbach.sk.

Autor: Tlačová správa
Foto: Archív firmy Hornbach
reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama