Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 26.4.

Ako vytvoriť krásnu terasu? Poradíme Vám!

Zverejnené: 22. 5. 2019

Začínajúce teplejšie počasie priamo navádza k pobytu vonku. Kto by si nechcel posedieť na krásnej terase a pritom si v pokoji vychutnávať rannú kávu či užiť si grilovanie s priateľmi a rodinou? Pokiaľ ste vlastníkmi terasy, či už menšej alebo väčšej, rozhodne by bola škoda nevyužiť jej potenciál a nejako ju dizajnovo neštylizovať. Poradíme Vám, aký materiál na podlahu terasy zvoliť a čo by rozhodne na nej nemalo chýbať.

Aký materiál na podlahu terasy zvoliť?

Pred výberom správneho materiálu na terasu je potrebné premyslieť, či bude vaša vystavená neustálemu vplyvu poveternostných podmienok, či bude zakrytá, alebo odkrytá. Je takisto dôležité vedieť, či podlaha na terasu bude permanentne osvetlená slnkom, alebo bude v tieni. Z ktorej stany hrozí šľahanie dažďa a premyslite si aj to, ako často sa chcete terase venovať. To všetko vám totiž pomôže nájsť správny materiál na jej stavbu.

Klasické drevo

Ak zvolíte na podlahu terasy klasické drevo, podlaha bude pôsobiť teplým dojmom. Spoľahlivé drevo na takúto terasu je klasika buk, dub, smrek. Drevená podlaha z klasický domácich drevín sa hodí skôr na krytú terasu, kde je suché prostredie, aj tak musí byť ale dobre ošetrená. Ceny sa pohybujú okolo 30 eur za meter štvorcový.

(Foto:Halfpoint, shutterstock)
(Foto:Halfpoint, shutterstock)
(Foto:Archív firmy)
(Foto:Archív firmy)

Ak máte povrch odkrytý a hrozí priamy dážď, alebo je nebodaj terasa pri bazéne, kde budete prirodzene chodiť mokrými nohami od chlórovej vody, je potrebné siahnuť hlbšie do vrecka a využiť kvality driev z trópov ako BANGKIRAI, MERBAU, IPE TEAK. Ich cena je vyššia, pohybuje sa od úrovne 50 € za meter štvorcový. Drevo je potrebné ošetrovať dvakrát za sezónu antimykotickým prípravkom. Pozor každé drevo je na mokrú nohu klzké a mokré sa šmýka. Tu existuje riešenie v podobe drážok, alebo ošetrenia algicídnym prostriedkom.

Drevoplast

Podlaha so vzhľadom dreva, ale výhodami plastu. Drevoplast - inak nazývaný aj terasové dosky WPC, majú cenu od 50 eur za meter štvorcový, ale sú prakticky nezničiteľné. Najoptimálnejší pomer je 70% dreva a 30% polyméru. Pri tomto pomere máte absolútne identický vzhľad a štruktúru dreva. Čím viac totiž prevláda polymér, tým ide cena dole, no vzhľad je viac umelý. A nie je to len o vzhľade. Drevoplast aj na dotyk pripomína prírodné drevo, povrch je protišmykový a veľmi dobre sa ošetruje.Nehrozia Vám ale žiadne triesky, alebo napučanie vo vode. Odoláva vode, škodcom aj slnku.

(Foto: shutterstock)
(Foto: shutterstock)

Dlažba

Keramická dlažba predstavuje určitú klasiku. Nevyžaduje si náročnú údržbu, jej pokládka patrí k tým jednoduchším a je finančne dostupná. Veľkou výhodou keramickej dlažby je jej variabilita a možnosť esteticky prepojiť interiér bytu s terasou. Pri výbere farieb odporúčame zvoliť svetlejšie odtiene, nakoľko tmavé sa pri horúčavách rýchlejšie zohrejú. Treba tiež myslieť na to, že exteriérová podlaha by mala byť mrazuvzdorná a protišmyková. V prípade dizajnu si môžete vybrať podlahu v štýle terakoty, retro vzhľade, prípadne keramickú dlažbu s imitáciou kameňa či dreva.

(Foto: VillaTesta)
(Foto: VillaTesta)

Vinyl

Vinyl dizajnom pripomína klasickú drevenú alebo laminátovú podlahu, líši sa však vlastnosťami. Je odolný voči vplyvom počasia a pôsobeniu vody. Na slnku si zachováva farebnú stálosť a nepotrebuje významné ošetrovanie. Vinylová terasa hravo zvládne teploty od -25 až do +70 stupňov Celzia, takže v našich podmienkach je použiteľná prakticky celoročne.

Prírodný kameň

Prírodný kameň je najstarším a najobľúbenejším spevňovacím materiálom, ktorý ľudstvo využíva už od čias svojej existencie. Kamenná dlažba na terase navodí priateľskú a pokojnú atmosféru napríklad v béžovej alebo červenkasto sfarbenej farbe (pieskovec). Prirodzene pôsobia hlavne nepravidelné neformátované kamenné dlažby na terasu, ktoré si môžete originálne usporiadať podľa svojho vkusu.Ak túžite po terase s atmosférou letnej dovolenky, siahnite práve po kameni.Na klasické kamene si v lete príliš pohodlne nestúpite, ale prírodné kamienky s výzorom koberca spojené pomocou živice a tvrdidla sú už o niečom inom - krásne terasu oživia. Môže to byť takisto skvelým tipom, ako oživiť starú povrch po zničenej keramickej, či zámkovej dlažbe, alebo betóne. Výhodou povrchu je bezškárovosť, hoci prepúšťa vodu, znižuje sa výskyt kaluží a šmykľavosti.

(Foto:Artazum, shutterstock)
(Foto:Artazum, shutterstock)

Výber vhodného vonkajšieho nábytku

Kľúčovým a zároveň na prvý pohľad najnápadnejším prvkom na terase je nábytok, ktorého správny výber je viac než dôležitý. Nábytok by mal zapadať do celkového dizajnu terasy a hlavne by mal byť kvalitný, neriaďte sa preto len cenou. Pred samotným zakúpením nábytku je vhodné zvážiť priestorové možnosti terasy tak, aby ste o nábytok nezakopávali a nebol skôr na školy než na úžitok.

Ratan alebo drevo?

Materiál vyberajte podľa toho, či bude nábytok vonku, alebo schovaný pod strechou. ČO sa týka materiálu vonkajšieho nábytku, medzi tie najodolnejšie sa radí kované železo a hliník. Estetickým variantom je ratan a prírodné drevo, to by mali byť ideálne lakované alebo morené. Najlacnejším variantom je nábytok plastový, tomu sa však snažte vyhnúť, nie je príliš vkusný ani odolný.

Veľmi odolný je tiež umelý ratan, pri jeho kúpe ho poznáte tak, že má vysokú hustotu polyetylénu (Foto: Photographee.eu, Shutterstock)
Veľmi odolný je tiež umelý ratan, pri jeho kúpe ho poznáte tak, že má vysokú hustotu polyetylénu (Foto: Photographee.eu, Shutterstock)
(Foto:Ilija Erceg, shutterstock)
(Foto:Ilija Erceg, shutterstock)

Terasu osaďte kvetmi

Kvetín nie je nikdy dosť a na terasu každopádne patria. Darí sa tu levanduliam, fuchsiám, lobelkám, chryzantémam atď. Nenáročné na pestovanie sú tiež sirôtky. Terasu môžu dopĺňať aj stromčeky – ako napr. olivovník. V každom prípade je dobré sa pri výbere poradiť s odborníkom, každá rastlina a stromček majú totiž trochu iné požiadavky na starostlivosť aj údržbu.

(Foto: Hannamariah,shutterstock)
(Foto: Hannamariah,shutterstock)

Doplnky dodajú miestu kúzlo

Celkový dizajn terasy je možné jednoducho dotvoriť doplnkami, tými môžu byť napríklad zavesené kvetináče, vodné fontány rôznych veľkostí, okrasné kamene, dekoratívne a závesné svetlá, ktorých kúzelnú atmosféru oceníte predovšetkým večer. A pokiaľ máte radi zastrešenú terasu, skúste na podlahu položiť pár väčších podsedákov alebo podušiek, tento dizajnový doplnok ocenia predovšetkým deti.

Autor: Kateřina Kočická, Kateřina Slezáková
Foto: Shutterstock, Kateřina Kočická
reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama