Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 19.4.

Akumulácia a vsakovanie zrážkovej vody AS-NIDA

Zverejnené: 30. 9. 2015

Rozrastajúce sa mestá stále častejšie narážajú na problém, ako hospodáriť s dažďovou vodou v interakcii s nepriestupne spevnenými plochami v zastavanom území. Preto vodný zákon spoločne so stavebným zákonom ukladajú všetkým staviteľom povinnosť súčasne upraviť aj nakladanie s dažďovými vodami.

Zákonné zaobchádzanie so zrážkovými vodami uprednostňuje vsakovanie, potom prichádza do úvahy regulované vypúšťanie do povrchových vôd a až úplne poslednou možnosťou je vypúšťanie dažďových vôd do stokového systému.

Malé priemery kanalizačných potrubí alebo nedostatočná kapacita korýt miestnych recipientov nedovoľujú dostatočne rýchlo prepraviť potrebné množstvá spadnutých dažďových vôd. Stokové siete sa tým stávajú pri dlhšie trvajúcich dažďoch kriticky preťažené, čo môže viesť k vážnym problémom či už v samotných sieťach, tak aj v objektoch nadväzujúcich na stokové siete. Rekonštrukcia kanalizačnej siete či meliorácia korýt recipientov je ekonomicky veľmi nákladná, niekedy aj technicky nemožná. Zvyčajne je tento problém limitný pre ďalší urbanistický rozvoj danej lokality a dopady týchto problémov poznajú na vlastnej koži mnohí obyvatelia Českej republiky.

Riešením tohto problému je vybudovanie vsakovacích objektov (šácht) alebo spomaľovacích retenčných objektov.

  • Klasické riešenia: akumulácia v betónovej nádrži alebo nádrži, štrkové podzemné priestory.
  • Nové progresívne systémy: podzemné retenčné a zásobné priestory z plastových blokov, boxov alebo tunelov.

V zahraničí sa už niekoľko rokov pre obidva spôsoby zaobchádzania so zrážkovou vodou používajú plastové konštrukcie rôzneho prevedenia slúžiace ako akumulačné priestory pre retenciu prebytočnej vody. Oproti tradičným riešeniam majú tieto systémy obrovské prednosti, hlavne vo vysokej akumulačnej schopnosti až 95 % využiteľného objemu pri veľmi nízkej hmotnosti materiálu a jednoduchosti inštalácie. Tieto bloky, vyrobené z polypropylénu, sú vhodné hlavne pre retenciu dažďových vôd a následné vsakovanie alebo postupné riadené vypúšťanie do kanalizácie.

Spoločnosť ASIO, spol. s r.o. ponúka systém AS–NIDAPLAST a AS–NIDAFLOW:

AS–NIDAPLAST je akumulačný a vsakovací systém skladaný z jednotlivých blokov voštinového typu. Bloky AS-NIDAPLAST vytvoria podzemný priestor vo veľkej akumulačnej kapacite vhodný pre postupné vsakovanie zrážkových vôd zo spevnených plôch a povrchov do pôdy. V kombinácii s nepriepustnými hydroizolačnými fóliami môžu slúžiť ako retenčná nádrž s riadeným odtokom. Systém AS-NIDAPLAST umožňuje vertikálne prúdenie vody, systém AS-NIDAFLOW navyše umožňuje prúdenie vody tiež v horizontálnom smere – to umožňuje odlišnú inštaláciu systému do terénu, čo významne znižuje náklady na výkopové a stavebné práce.

Celý systém potom plní aj tie najprísnejšie požiadavky v zmysle požadovaného objemu, prevádzkovej spoľahlivosti, minimalizácii nákladov výstavby a údržby, požiadaviek na estetickú stránku a spĺňa aj požiadavky vyžadované súčasnou legislatívou.

Jednotlivé časti objektu:

Nátoková šachta – umožňuje rozdelenie pritekajúcej vody rovnomerne do celého objektu, čo je obzvlášť dôležité pri plošne a objemovo veľkých objektoch. Môže byť vybavená kalovým priestorom pre zachytenie hrubých nečistôt, napr. štrku, piesku a pod. Do nátokovej šachty je tiež umiestnené zaústenie odvetrávacieho potrubia pre objekt.

Odtoková šachta – slúži k zaústeniu drenážnych potrubí, odvetrávacích potrubí a ďalej k regulácii vody z objektov pomocou regulačného zariadenia.

Obidve šachty tiež plnia revíznu funkciu, pretože je cez nich umožnená vizuálna kontrola objektov a jeho čistenie tlakovou vodou.

Drenážne potrubie – spolu s rozvodnou štrkovou vrstvou umožňuje plnenie objektu vodou. Ďalej tiež revíziu objektu a priechod splavenín objektom.

Odvetrávacie potrubie – spolu s rozvodnou štrkovou vrstvou slúži k zaisteniu horizontálneho prúdenia vzduchu nad retenčným objektom.

Ochranná geotextília – chráni objekt pred naplavením jemných častíc zo zásypovej zeminy.

Hydroizolácia – pokiaľ je ňou objekt vybavený, zabezpečuje vodotesnosť objektu – nepriepustnosť vôd do pôdneho podložia.

Hlavné výhody systému AS–NIDAPLAST / AS-NIDAFLOW:

  • Jednoduchá a rýchla inštalácia
    • jeden blok o objeme 1,5 m3 má hmotnosť cca 53 kg (nie je potrebné zdvíhacie zariadenie)
    • k montáži retenčného objektu nie je potrebný žiadny prídavný spojovací materiál
  • Vysoká spoľahlivosť systému proti zanášaniu blokov sedimentami
    • otvory blokov sú vybavené za tepla lisovanou filtračnou membránou
    • rozvádzací drenážny systém je osadený v štrkovej vrstve
    • možnosť kamerovej kontroly rozvádzacieho drenážneho systému vrátane tlakového čistenia
  • Samočistiaca schopnosť systému
    • vertikálnemu prúdeniu vody v blokoch pri ich plnení a vyprázdňovaní
    • horizontálnemu prúdeniu vody v rozvádzacom drenážnom systéme, posun splavenín mimo teleso
  • Odolnosť
    • proti chemickým produktom, mikroorganizmom, hlodavcom a hnilobe
    • vysoká pevnosť a odolnosť pre pojazd – až 60 t/m2
    • 25 rokov spoľahlivých aplikácií systému
Autor: Miroslav Krajčí
Foto: Archív firmy

Tématické odbory

reklama

Nové

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Zverejnené 15.4. Výrobcovia mált sa ich výber snažia stavebníkom čo najviac zjednodušiť, napriek tomu občas narazíte na otázky, z ktorých plynie, že ľudia nad voľbou tej správnej malty váhajú. Pozrime sa preto, aké malty ponúka pre svoj stavebný systémy z pórobetónu… ísť na článok

Outdoor living -  Trend, ktorý získava na popularite

Outdoor living - Trend, ktorý získava na popularite

Zverejnené 19.4. Odpočívať, pracovať, zabávať sa, jesť a pripravovať jedlo. So slnečnými lúčmi prichádza aj túžba vykonávať čo najviac aktivít na čerstvom vzduchu. Existuje niekoľko spôsobov, ako si prispôsobiť vlastný vonkajší kútik. Dôležité je v prvom rade vedieť… ísť na článok

reklama