Špičková tepelná izolácia, teraz aj na Slovensku
vyhľadávanie
Dnes je 29.3.

Akustika a moderný dizajn

Zverejnené: 19. 1. 2009

Akustika je v dnešnej dobe jedným z najdôležitejších prvkov lepšieho pracovného a životného prostredia človeka. Zvýšenie akustického komfortu kancelárií, hál, divadiel a podobných interiérov patrí medzi hlavné priority novej spoločnosti AMD Akustika s.r.o., ktorá práve teraz vstupuje na trh.

Čo vlastne znamená pojem akustika? Je to vedný odbor zaoberajúci sa vznikom, prenosom a vnímaním zvuku. V našom poňatí skúma zvukové javy a súvislosti v uzavretom priestore, teda v budovách a stavbách.

Trochu teórie

Zvuk sám o sobe vzniká rozkmitaním bodov a bodových sústav v priestore. Jedná sa o fyzikálny dej, u ktorého sa v závislosti na čase (tzn. periodicky) mení charakteristická veličina a má teda tvar sinusoidy. Tento kmitavý pohyb je zdrojom vzruchu, ktorý sa následne šíri vo forme postupného pozdĺžneho vlnenia tzv. zvukovej vlny (obr. 1).

Zvuková vlna sa šíri priestorom a to všetkými smermi v tzv. vlnoplochách (obr. 2), ktoré sa odrážajú od prekážok alebo nimi prestúpia ďalej – záleží na type povrchu. Pre nás je zaujímavé pohltenie časti vlny pri jej dopade na prekážku alebo jej prienik skrz (obr. 3).

Ďalej záleží na vlastnostiach použitého materiálu, ktorá časť vlny sa odrazí, ktorá pohltí a ktorá časť vlny prejde skrz prekážku ďalej. Väčšinou sa ako vlastnosti materiálu udávajú nepriezvučnosť – teda útlm v decibeloch (dB) a pohltivosť alfa v absolútnom čísle alebo v percentách.

Akustické merania

Aby účinnosť akustických prvkov bola čo najlepšia, musia byť správne navrhnuté, vyrobené z čo najvhodnejšieho materiálu, mali by mať čo najúčinnejší tvar a tiež plniť estetickú funkciu.


Obr. 1

Obr. 2

Obr. 3

Komplexné riešenie, ktoré ponúka spoločnosť AMD akustika s.r.o. začína od merania daného interiéru, pokračuje vizualizáciou s použitím najmodernejších programov, cez návrh, projektovú dokumentáciu, až k záverečnej inštalácii akustických prvkov.


Obr. 4

Prvky akustických riešení

Pri riešení akustiky interiérov môže AMD akustika ponúknuť širokú škálu akustických prvkov. Väčšina prvkov je vyrobených zo špeciálnej retikulovanej polyuretánovej peny alebo z melamínovej peny BASOTECT G®. Materiál má množstvo povrchových úprav.


Obr. 5

Jedná sa predovšetkým o výrobky TEXAA® a to prvky Strato_2, Vibrasto a Stereo a vlastné prvky spoločnosti AMD akustika s.r.o., určené predovšetkým pre technické interiéry.

Akustické prvky Strato_2 riešia celkovo problém podhľadov. Vo veľkých spoločných kanceláriách, jedálňach a rokovacích miestnostiach vzniká veľa hluku, ktorý sa odráža taktiež od stropu. Pokiaľ je strop z akusticky nesprávneho materiálu, začne dochádzať k nežiaducemu vytváraniu hluku. To riešia špeciálne podhľady Strato_2, ktoré môžu byť umiestnené buď po celom povrchu stropu alebo len nad najkritickejším miestom (obr. 4). Ďalšou skupinou prvkov je Vibrasto, ktorá rieši nežiadúci odraz a priezvučnosť s použitím obkladu stien a priečok (obr. 6).


Obr. 6

Treťou skupinou je Stereo, ktorá ponúka rôzne druhy závesných alebo stojacich panelov, kociek, kužeľov a iných tvarov. Sú vhodné predovšetkým pre riešenie v rozľahlých priestoroch alebo tam, kde je nežiadúce narušenie stien či stropu (obr 7).

Všetky tieto prvky je možné medzi sebou kombinovať pre dosiahnutie optimálneho akustického komfortu daného priestoru. Sú dodávané s povrchovou úpravou textílii AERIA vo farebnej škále podľa katalógu.

Akustické vlastnosti sú naznačené na grafe pohltivostí voľných a pevných podhľadov v závislosti na frekvencii zvuku.


Obr. 7

Spoločnosť AMD akustika s.r.o. okrem výrobkov TEXAA® navrhuje riešenie akustiky technických interiérov pomocou akustických panelov z polyuretánovej peny alebo z melamínovej peny Basotect G, v ľubovolných rozmeroch a povrchových úpravách.

Podrobné informácie je možné získať na internetových stránkach firmy: www.amdakustika.cz.

Autor: Jan Příbramský, DiS.
Foto: Archiv TEXAA

Tématické odbory

reklama

Nové

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

Zverejnené 27.3. V Žiline sa podarilo realizovať stavbu, ktorá presviedča o tom, že administratívne budovy zvyšujú kvalitu urbanistického priestoru. A nielen to. NORDCITY Obchodná predstavuje vzorový ekologický prístup k modernej výstavbe. Kľúčovú úlohu pri tom… ísť na článok

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Zverejnené 28.3. Plesne na stenách trápia najmä v zimnom období veľké množstvo domácností. Vznikajú na miestach, kde sa kvôli kombinácii vzdušnej vlhkosti a nízkej povrchovej teplote zráža voda. Príčinou môže byť nedostatočné vetranie, zlá izolácia, vykurovanie na… ísť na článok

Udržateľný priemyselný park Green Park Piešťany je dokončený a plne obsadený

Udržateľný priemyselný park Green Park Piešťany je dokončený a plne obsadený

Zverejnené 26.3. Realizácia zeleného a udržateľného priemyselného parku Green Park Piešťany prebiehala od októbra 2021 v dvoch etapách. Moderný priemyselný komplex tvorí dvojica budov s celkovou rozlohou viac ako 27 000 m2. ísť na článok

reklama