Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 20.4.

Apartmány Filipovice. Skvosty na úpätí Hrubého Jeseníka

Zverejnené: 2. 2. 2023

Dvojica objektov, ktorá vznikla podľa návrhu brnianskeho ateliéru CL3, tvorí súčasť vybavenia lyžiarskeho areálu Filipovice v obci Bělá pod Pradědem. Hladkú vonkajšiu obálku apartmánových domov štrukturujú zapustené lodžie s výhľadmi do údolia a na blízke vrcholy. Základnú hmotu na obdĺžnikovej stope pôdorysu ukončuje klasická sedlová strecha. Obe stavby sú kompletne obložené typickým materiálom miestneho pôvodu a to smrekovcovým šindľom v prírodnom prevedení.

Architekti pri návrhu siahli po tradičných materiáloch. Smrekovcový šindeľ, zhotovený z dreva miestnych lesov, voľne odkazuje na fasády hospodárskych stavieb a štíty domov v okolí. Kontrast k sivej patine prirodzene starnúceho materiálu tvorí farebný obklad lodžií, ktorý oživuje architektonickú kompozíciu. Tie potom kryštalicky žiaria farebnou sklenenou mozaikou a spolu s prísne štvorcovými oknami rovnakej farby rámov definujú charakter objektov - grafický vizuál apartmánových domov.

Foto: Tomáš Slavík
Foto: Tomáš Slavík

Nadzemné časti oboch objektov sú murované z vápennopieskových tvárnic so železobetónovými monolitickými stropmi. Nosné konštrukcie ukončuje klasicky riešený krov sedlovej strechy s masívnymi krokvami. Apartmánové domy sú založené na plošných základoch, tvorených pätkami, pásmi a doskami.

Foto: Tomáš Slavík
Foto: Tomáš Slavík

Stavby boli aj so Zreteľom na horské prostredie navrhnuté vo veľkej miere ako sebestačný celok. Jediným dodávaným médiom je elektrina. Vykurovanie zabezpečuje tepelné čerpadlo typu zem-voda. Spoločné priestory využívajú nútené vetranie s rekuperáciou odpadového tepla, voda pochádza z vlastnej studne s vodárňou. Odpadové vody čistí domová ČOV so vsakom.

Foto: Tomáš Slavík
Foto: Tomáš Slavík

Stavba je pojatá v tradičných materiáloch - s dreveným obložením smrekovcový šindeľ pochádzajúci z miestnych lesov, ktorý je voľnou parafrázou fasád miestnych stodol, ale aj štítov obytných stavieb. Do kontrastu s prirodzene šednúcim obkladom sú posadené farebné lodžie, ktoré stavbám dodávajú farebný akcent a živosť.

Foto: Tomáš Slavík
Foto: Tomáš Slavík

Materiály a technológie:

    murivo - vápennopieskové tehly + železobetónové steny
  • stropy – železobetón
  • podlaha – polyuretánová stierka
  • strešná krytina – smrekovcový šindeľ
  • fasáda – smrekovcový šindeľ + sklenená mozaika
  • konštrukcia strechy – drevené krokvy
  • vnútorné omietky – sadrové omietky
  • okná – drevené profily
  • vykurovanie – tepelné čerpadlá zem–voda
Foto: Tomáš Slavík
Foto: Tomáš Slavík
Foto: Tomáš Slavík
Foto: Tomáš Slavík
  • Plocha pozemku: 2375 m²
  • Zastavaná plocha: 299 m² + 299 m²
  • Podlažná plocha: 1132 m²+ 1110 m²
  • Obostavaný objem: 3488 m³+
  • Investičný náklad: 2,52 mil. €
  • Návrh: 2016 - 2018
  • Realizácia: 2020 - 2020
  • Adresa: Filipovice 534, Bělá pod Pradědem – Filipovice, Česká republika

Čítajte tiež:

Autor: Tlačová správa ateliéru CL3 1) redakčne upravené
Foto: Tomáš Slavík
reklama

Nové

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Zverejnené 15.4. Výrobcovia mált sa ich výber snažia stavebníkom čo najviac zjednodušiť, napriek tomu občas narazíte na otázky, z ktorých plynie, že ľudia nad voľbou tej správnej malty váhajú. Pozrime sa preto, aké malty ponúka pre svoj stavebný systémy z pórobetónu… ísť na článok

Outdoor living -  Trend, ktorý získava na popularite

Outdoor living - Trend, ktorý získava na popularite

Zverejnené 19.4. Odpočívať, pracovať, zabávať sa, jesť a pripravovať jedlo. So slnečnými lúčmi prichádza aj túžba vykonávať čo najviac aktivít na čerstvom vzduchu. Existuje niekoľko spôsobov, ako si prispôsobiť vlastný vonkajší kútik. Dôležité je v prvom rade vedieť… ísť na článok

reklama