Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 23.4.

Atraktívne univerzitné priestory optimálne presvetlené oknami FAKRO

Zverejnené: 25. 5. 2019

Nová – veľmi reprezentatívna budova Fakulty rozhlasu a televízie Sliezskej Univerzity v Katoviciach (Poľsko) príjemne zaskočí svojich užívateľov aj náhodných návštevníkov originalitou stavebného riešenia zapadajúceho do historickej časti Katovíc aj veľkým množstvom prirodzeného svetla, ktoré je v objekte prítomné. Moderný interiér poskytuje svojim študentom aj zamestnancom univerzity veľmi inšpiratívne zázemie a navyše funkčné a komfortné miesto na prácu a štúdium. Kto vstúpi do budovy, už ju nechce znovu opustiť.

Celkom 66 kusov strešných okien FAKRO FTP-V s izolačnými sadami (vrátane nevyhnutného tesniaceho lemovacia pre trvalé a tesné spojenie s krytinou) optimálne presvetlují vnútorné prostredie fakulty a pôsobivo dopĺňajú architektonický štýl objektu.

Unikátne riešenie napĺňa predstavy prívržencov moderny aj tradičného štýlu

Budova fakulty rozhlasu a televízie Krzysztofa Kieślowského dokončená v roku 2017 sa vyznačuje jedinečným architektonickým štýlom, ktorý napĺňa predstavy či už zástancov moderných riešení, tak tých, ktorí uprednostňujú tradičné poľské stavby typické pre historické centrum Katowic. Architektonického návrhu sa vo vzájomnej medzinárodnej spolupráci ujali tri význačné architektornické štúdiá: katowické Małeccy Design Studio, skupina piatich architektov z Varšavy a kancelária BAAS Arquitectura so sídlom v Barcelone. Autorom stavby sa podarilo naplniť prázdny mestský priestor štvorcového tvaru v ulici Svätého Petra Pawły nadmieru efektívne.

Pozemok predstavoval veľkú výzvu

Práve usporiadanie stavebného pozemku predstavovalo pre architektov skutočnú výzvu, museli sa vysporiadať so začlenením novej konštrukcie do veľmi hustej existujúcej zástavby. Na pozemku sa navyše nachádzala historické budova. Výsledná realizácia je preto nakoniec kombináciou starého a nového. Historický objekt bol integrovaný do novostavby a úžitková plocha činí 4806 m2. Budova nielenže svojim tvarom dotvára pôvodne nevyvinuté námestie, ale svojim prestížnym vzhľadom lahodí oku okoloidúcich aj spríjemňuje pobyt užívateľom – študentom a vyučujúcim.

Budova Fakulty rozhlasu a televízie Sliezskej Univerzity v Katoviciach.
Budova Fakulty rozhlasu a televízie Sliezskej Univerzity v Katoviciach.

Keramická fasáda inšpirovaná štýlom Pyrenejského poloostrova

Celá budova Fakulty rozhlasu a televízie si napriek svojmu inovatívnemu charakteru zachováva ráz stavby typickej historickej architektúry centra Katovíc. Bolo to dosiahnuté len vďaka rozvážnemu prístupu autorov. Finálny vzhľad je potom vytváraný predovšetkým špecifickou fasádou tvorenou stovkami keramických tvárnic s prelamovaným povrchom. Jedná sa o architektonický prvok, ktorý má svoje koreňe na Pyrenejskom poloostrove (fasáda chápaná ako spôsob ochrany budovy pred Slnkom), avšak prispôsobený poľským reáliám.

Industriálny interiér

Interiér stavby je s vonkajším povrchom tiež vo vizuálnom súlade a to vďaka tmavým surovým tehlám, z ktorých je vyrobená prevažná časť vnútorných stien. Doplnený je o drevené prvky (obklady a podhľady) a keramickú dlažbu. Vnútorná časť priestorov pôsobí surovým industriálnym dojmom, ku ktorému prispievajú tiež napríklad priznané vzduchotechnické rozvody. Budova nezaprie ducha pôvodne baníckeho mesta.

Krídlo okien z borovicového dreva je osadené energeticky vysoko úsporným trojsklom.
Krídlo okien z borovicového dreva je osadené energeticky vysoko úsporným trojsklom.

Zasklenie FAKRO, nástroj k ideálnemu presvetleniu

Posledným elementom, ktorý účinne dotvára povahu budovy, je zasklenie. Celkom 66 kusov strešných okien FAKRO FTP-V s izolačnými setmi (vrátane nevyhnutného tesniaceho lemovania pre trvalé a tesné spojenie s krytinou) optimálne presvetľujú vnútorné prostredie fakulty a pôsobivo dopĺňajú architektonický štýl objektu. Disponujú kývnou konštrukciou pre pohodlnú obsluhu, údržbu a prísun dostatočného množstva čerstvého vzduchu. Krídlo okien z borovicového dreva je osadené energeticky vysoko úsporným trojsklom. Práve vďaka dennému svetlu, ktoré skrz tieto okná prechádza dovnútra, je správne podčiarknutý celkový dizajn interiéru. FAKRO okná slúžia aj ako nástroj ku kontaktu užívateľov s okolím, teda k priehľadu von (napríklad na vnútorné nádvorie), ktorý je pre správne fungovanie psychiky nevyhnutý, rovnako ako aj dostatok denného svetla. A v neposlednom rade okná zabraňujú prieniku hluku z rušnej ulice, čo je práve v prípade študijných priestorov veľmi žiaduce.

Najvyššie ocenenie v Poľsku

Nové sídlo Fakulty rozhlasu a televízie Univerzity Silesia bolo ocenené ako najlepší architektonický projekt v rámci Architektonickej ceny „Polityka” vyhlasovanej v Júni minulého roku vo Varšave. Budova získala uznanie tiež od Asociácie poľských architektov (ocenenie Grand Prix roku), ktorej patrónom je FAKRO.

Autor: Bc. Helena Široká
Foto: Archív firmy FAKRO
reklama

Nové

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Zverejnené 20.4. Chcete lepšie bývať? Chystáte sa stavať, rekonštruovať alebo modernizovať svoj domov? Hľadáte informácie o dotačných programoch, nových stavebných materiáloch a technológiách? Zaujímajú vás udržateľné a energeticky úsporné riešenia? Potom navštívte… ísť na článok

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

reklama