Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 26.4.

Automatické záložné zdroje. Ako správne vybrať?

Zverejnené: 19. 8. 2019

Bez automatických záložných zdrojov (ATS) sa nezaobídu úrady, výrobné podniky, väčšie firmy, serverovne, dátové centrá, ale ani inteligentné rodinné domy. V prípade výpadku elektrickej energie musí kvalitný generátor automaticky naskočiť, aby došlo k minimálnemu prerušeniu prevádzky. Aké parametre sledovať, aby sme sa na záložný zdroj mohli spoľahnúť?

Skúšobné štarty a ovládanie smart telefónom

Záložné zdroje sú dôležitou poistkou proti výpadku elektrickej energie v mnohých prevádzkach. Preto je vždy na prvom mieste ich spoľahlivosť. Niektoré zdroje, akými sú napríklad elektrocentrály s automatickým štartom od značky MEDVED, sú vybavené modernou automatickou jednotkou AT 207, ktorá v prípade výpadku ihneď vyhodnotí situáciu, počas pár sekúnd naštartuje elektrocentrálu a prepojí zdroj.

Okrem toho testuje elektrocentrálu skúšobnými štartmi, ktoré funkčnosť systému pravidelne kontrolujú. Vďaka tejto jednotke môžeme získať aj ďalšie informácie, napríklad o stave batérie, napätí v sieti či hodnote odoberaného prúdu. Záložný zdroj môžeme obsluhovať a kontrolovať odkiaľkoľvek pomocou smart telefónu a aplikácie.

Spoľahlivý musí byť aj motor

Vplyv na výkon aj prevádzkové náklady má tiež typ motora. Všeobecne platí, že benzínový motor má nielen nižšiu obstarávaciu cenu, ale tiež prevádzkové náklady. Dieselový motor sa zasa vyplatí viac do extrémne náročnej prevádzky. Elektrocentrály MEDVED sú vybavené spoľahlivými benzínovými motormi HONDA alebo Vanguard.

Ako vyberať záložný zdroj?

Dôležité je tiež rozmyslieť si, čo presne budeme so záložným zdrojom napájať, či potrebuje iba jednofázové zariadenie alebo trojfázové, v jednom alebo vo viacerých okruhoch. Jednofázové elektrocentrály využijeme v rodinných domoch, serverovniach, menších firmách aj výťahových systémoch. Pokiaľ chceme napájať aj jemnú elektroniku citlivú na kolísanie napätia ako sú počítače, zdroj musí mať reguláciu výstupného napätia AVR. S trojfázovými elektrocentrálami môžeme napájať spotrebiče s tvrdým rozbehom, využijeme ich vo firmách či objektoch s trojfázovými elektrickými rozvodmi.

Výkon elektrocentrály je ťažším faktorom. Nedá sa všeobecne povedať, že požadovaný výkon = výkon elektrocentrály. Často je to úplne inak. Najlepšie, aby vám potrebný výkon odporučil priamo elektrikár. Mobilný záložný zdroj je totiž "mäkký" zdroj a nechová sa ako pripojenie distribučnej siete. Je potrebné zhodnotiť, či medzi zapojenými spotrebičmi sú zariadenie s výraznou výkonovou špičkou – točivé motory, čerpadlá, kompresory, klimatizácie..., ktoré pri rozbehu často vyžadujú 3-5 násobok nominálnej hodnoty prúdu. Súčasne je vždy potrebné zvažovať výkonovú rezervu okolo 20%.

V ponuke českého renomovaného výrobcu automatických záložných zdrojov ATS MEDVED nájdete širokú škálu modelov elektrocentrál s výkonom 5-25 kVA, ktoré budú zodpovedať vašim predstavám. Nech už sa rozhodnete medzi jednofázovou alebo trojfázovou elektrocentrálou, so štandardnou kapacitnou reguláciou alebo jemnejšiu AVR, benzínovou alebo plynovou, máte súčasne na výber aj celý rad doplnkového príslušenstva, ktoré vám zjednoduší inštaláciu a prevádzku záložného zdroja.

Pokiaľ si nie ste istý výkonom alebo použitím, požiadajte autorizovaného predajcu o nezáväzný test. Aplikačný technik príde za vami, elektrocentrálu vo vašej prevádzke vyskúša a ochotne technicky poradí. V prípade dvojvalcových elektrocentrál býva tento test zdarma.

Dôležitým kritériom je tiež ovládanie a údržba. Skontrolujte si, či sa zdroj ľahko ováda a udržiava a predovšetkým či sú dostupné náhradné diely a autorizovaný servis.

Autor: Kolektív autorov
Foto: Archív firmy
reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama