Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 26.4.

BAU 2009 Mníchov opäť vypredaný

Zverejnené: 21. 12. 2008

Pri príležitosti pripravovaného veľtrhu BAU 2009 (konať sa bude 12.–17. januára 2009 v Mníchove) prebehla v Prahe v septembri tlačová konferencia. Už teraz sa vie, že sa veľtrhu zúčastní viac ako 1 800 vystavovateľov zo 40-tich krajín, ktorí budú vystavovať v 17-tich pavilónoch na celkovej výstavnej ploche 180 000 m².

Veľtrh BAU sa opäť stane najväčším európskym veľtrhom svojho zamerania – prehliadkou architektúry, stavebných materiálov a systémov.

Konferenciu moderoval Ing. Jaroslav Vondruška, konateľ spoločnosti EXPO-Consult+Service, spol. s.r.o. a zástupca veľtrhov Messe München pre ČR. Veľtrh BAU 2009 prišiel z Mníchova predstaviť Norbert H. Bargmann, generálny riaditeľ veľtrhov Messe München GmgH, ktorý k veľtrhom povedal veľa dôležitých informácií. Po predstavení pripravovaného veľtrhu sa rozvinula veľmi zaujímavá diskusia.

Ohliadnutie za BAU 2007

Po privítaní účastníkov konferencie nasledovalo krátke ohliadnutie za veľtrhom BAU 2007, ktorý priniesol veľké množstvo inovácií a nových pohľadov na problematiku výstavby v európskom kontexte. Vystavovalo 2 043 vystavovateľov zo 40 krajín (z vystavovateľov bolo 76 % z Nemecka). Najväčším vystavovateľom zo zahraničia bolo Rakúsko (104 vystavovateľov). Navštívilo ho 209 048 návštevníkov zo 145 krajín (Česká republika mala 1 292 návštevníkov a zaradila sa týmto počtom na 7. miesto za Rakúsko, Taliansko, Švajčiarsko, Slovinsko, Rusko a Turecko). Z opýtaných návštevníkov až 93 % hodnotilo veľtrh BAU za výborný.

BAU 2009

K pripravovanému veľtrhu BAU Norbert H. Bargmann, generálny riaditeľ veľtrhov Neue Messe München povedal: „Sme kompletne vypredaní” a ďalej pokračoval „dúfam, že sa na budúci veľtrh BAU 2011 stihne prihlásiť viac českých firiem”².

Veľtrh BAU bol už v podstate vypredaný rok pred svojim zahájením a dôvodom bol predovšetkým dopyt stálych vystavovateľov po väčšej výstavnej ploche. Ďalej sa vrátili firmy, ktoré sa na BAU 2007 nezúčastnili.

BAU nie je iba veľtrhom stavebných materiálov

Veľtrh prezentuje vo svojej jedinečnosti v Európe nie len architektúru a materiály, ale tiež systémy pre stavebný priemysel a výstavbu objektov, výstavbu bytov a vnútornú stavbu. Obsahuje celý proces stavebníctva – od architektonického plánovania až po technickú realizáciu.

Rozsiahla ponuka

7 veľtržných hál je členených podľa stavebných materiálov a odborovej tematiky. V halách C1, B1, B2 a B3 návštevníci nájdu fasády a fasádne systémy, stavebné prvky a stavebné systémy predovšetkým z hliníka a ocele, ochranu pred slnečným žiarením a riešenie pre automatizáciu budov a ich zariadení.

V tomto odbore je zahrnutá aj kompletná paleta brán, pohonov, strojov a náradia na spracovanie hliníka a ocele. V pavilóne C1 sú výťahy a pojazdné schody. V pavilóne C2 sa budú prezentovať najnovšie produkty zo sklárskeho priemyslu. V pavilóne C3, C4 a B4 sú dvere, okná z dreva, umelých hmôt, skla a hliníka, zámky a kovania. V hale B3 sa koncentruje energetická a solárna technika. V pavilóne C3 má informačná technológia v stavebníctve tzv. BAU IT svoje softwarové a hardwerové riešenia pre všetky stavebné činnosti. Hala B5 prezentuje ponuku výrobkov z dreva a umelé hmoty. Pavilón B6 a sčasti pavilón A6 ponúka podlahoviny. V hale A6 sa nachádza dlažba a keramika. V hale A5 a čiastočne v hale A4 je sústredená stavebná chémia. V hale A4 je prírodný a umelý kameň. Celú halu A3 obsadil tehliarsky priemysel, strešná krytina a okná. V pavilóne A1 a A2 sa prezentuje kameň. V pavilóne B0 sa venujú tematike Udržateľné stavanie.

Ďalšie informácie k rozdeleniu hál nájdete na www.bau-muenchen.com pod rubrikou „Bau auf einen Blick” (Stavba na jeden pohľad).

  • Prepojenie C-pavilónov cez vchod Nord - haly C1 a C4 budú kompaktne prepojené cez úplne novú infraštruktúru vchodu Nord. Bude tu možnosť napojenia k parkovacím plochám s viac ako 7 000 parkovacími miestami. Z letiska sem budú priamo prichádzať autobusy.
  • Cieľové skupiny návštevníkov - široko rozvrstvená ponuka veľtrhu BAU 2009 je ušitá na mieru najrôznejším cieľovým skupinám návštevníkov. Oslovuje všetkých, ktorí sa podieľajú na procese projektovania a stavby:
    • Projektantov – architektov, inžinierov, dodávateľov stavieb, stavebné úrady, miestnych dodávateľov stavieb.
    • Investorov – stavebné bytové družstvá, správcov nehnuteľností, maklérov, špecializovaný obchod so stavebnými materiálmi, trh výrobkov pre domácich majstrov.
    • Stavebných remeselníkov – stavbárov pracujúcich s kovovými materiálmi, obkladačov, klampiarov, pokrývačov, zámočníkov, truhlárov, tesárov, maliarov, štukatérov, podlahárov, kúrenárov, krajinných architektov, montérov, murárov atď.
    • Obchod – odborný obchod so stavebnými materiálmi a veľkoobchody.

Z diskusie vyberáme

Norbert H. Bargmann pri záverečnej diskusii odpovedal na množstvo dotazov. Jeden dotaz sa týkal jeho názoru na Čínu a jej výrobky.

K problému Čína povedal: „...Vieme, že zaznievajú určité pochyby pri otváraní dverí Číne, a umožňovanie, aby v Európe vystavovala. Diskutuje sa často otázka kvality ich výrobkov, nízkych cien... Vidíme však, že v globálnom svete je potrebné postaviť sa čelom k tejto výzve. My (veľtržná organizácia Messe München International) napríklad na veľtrhu BAUMA China v Shanghai máme 80 000 m² výstavnej plochy3, preto aj čínskym vystavovateľom musíme a chceme poskytnúť adekvátny priestor na predstavenie ich výrobkov v Mníchove. Čína je u nás 5. najväčším vystavovateľom. A keď príde zákazník na veľtrh, potom už naozaj záleží len na ňom, pre aký výrobok sa rozhodne. Či zvolí napríklad 1 m² dlažby za 100 alebo za 10 EUR”.

BAU 2009 – v skratke

  • Najdôležitejší odborný veľtrh pre architektúru, materiály a systémy
  • Vedúca téma veľtrhu: Energeticky efektívne stavanie, trvalé stavanie a bezbariérové stavanie
  • Najvyššia funkcionalita vo všetkých odboroch
  • Pavilóny sú bezbariérové a nemajú stĺpy; tzn., že všetky haly sú rovnako hodnotné
  • Najmodernejšia informačná a komunikačná technológia (WLAN)
  • Ideálne dopravné napojenie
  • 180.000 m² výstavnej plochy (17 veľtržných hál a Medzinárodne kongresové centrum)
  • Vystavovať bude viac ako 1.800 vystavovateľov
  • Očakáva sa viac ako 200.000 návštevníkov

ermín konania: 12–17. január 2009

Otváracia doba: pondelok – piatok: 9–18 hod., sobota 9–17 hod.

Miesto konania: nové výstavisko Mníchov

Usporiadateľ: Messe München GmbH

Kompletný servis pre českých a slovenských návštevníkov – zľavnené vstupenky, ubytovanie, zájazdy – možno objednať na www.expocs.cz

1 Zpracovala dle tiskových podkladů EXPO-Consult+Service, spol. s.r.o., tiskových materiálů a informací poskytnutých na konferenci dne 16. září 2008 v Praze Mgr. Helena Hejhálková
2 Na veletrh BAU 2009 se stihlo z České republiky přihlásit 7 následujících firem: KRONOSPAN CR spol. s r.o.; VP trend s.r.o.; Agito s.r.o.; Sapeli a.s.; TTK CZ s.r.o.; Wild Stone Trading s.r.o.; EKO-Komíny, s.r.o. Mnohé však jsou zařazeny jako čekatelé.
3 BAMA China se bude konat v Shanghai 25.–28. listopadu 2008 a je to v tomto roce největším veletrhem stavení techniky na světě
Autor: Helena Hejhálková<sup>1</sup>
Foto: Archiv Messe München

Tématické odbory

reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama