Špičková tepelná izolácia, teraz aj na Slovensku
vyhľadávanie
Dnes je 30.4.

BAU 2023 a akých vystavovateľov tam môžeme vidieť

Zverejnené: 3. 4. 2023

Medzinárodný veľtrh BAU 2023 prebehne v termíne od 17. do 22. apríla 2023. Mnoho vystavovateľov, na ktorých sa môžu návštevníci tešiť, sa vopred prezentovalo na stretnutí novinárov a vystavovateľov. Konalo v Mníchove dva mesiace pred samotným veľtrhom.

Schluter-Systems KG ponúka napríklad sortiment pre realizáciu obkladov a dlažieb z prírodného kameňa. (foto Schluter-Systems KG)

Okrem tlačovej konferencie, kde sme sa dozvedeli o rastúcom záujme o veľtrh BAU ako z hľadiska vystavovateľov (obsadených je cca 97 % výstavnej plochy), tak aj návštevníkov (na minulom veľtrhu ich bolo viac ako 250 000), a na ktorých bol načrtnutý chystaný sprievodný program , sme navštívili takmer dvadsať vystavovateľov. Tí prezentovali svoje spoločnosti pri samostatných stolíkoch. Tu sme s nimi posedeli a porozprávali sa o tom, na čo sa návštevníci BAU môžu tešiť z ich pohľadu.

Vybraná desiatka expozícií

1. Ako prvú spomenieme spoločnosť Schluter-Systems KG, ktorú zastupoval pán Sebastian Ulkan. Firma ponúka sortiment viac ako 10 000 v praxi vyskúšaných systémových riešení pre pokládku dlažieb a prírodného kameňa v interiéri vrátane kúpeľní aj v exteriéri. Od Schlüter-SCHIENE – originálneho ukončovacieho profilu pre podlahové krytiny – až po kompletnú vyhrievanú keramickú klímu podlahu. Spoločnosť je dobre známa aj v ČR, kde má zavedenú pobočku.

2. Skupina podnikov Remmers, založená v roku 1949 Bernhardom Remmersom, je nezávislou rodinnou firmou, ktorá sa pod heslom Tvoríme, chránime a udržujeme hodnoty špecializuje na výrobu stavebno-chemických produktov, farieb a lakov na drevo a priemyselných lakov. Zamestnáva viac než 1 500 vysoko kvalifikovaných ľudí a má prosperujúcu pobočku či už na Slovensku, tak aj v Českej republike, disponujúcu dlhodobými skúsenosťami. Remmers je veľmi spoľahlivou značkou, ak sa jedná o kvalitu, kompetentnosť, odborné vedomosti a služby podľa prianí zákazníkov. O niektorých výrobkoch Remmers, konkrétne o hydroizolácií Multi-Baudicht 2K sa môžete u nás nielen dočítať, ale prezrieť si ju aj v praxi.

Oprava plochej strechy. (foto Remmers)
Oprava plochej strechy. (foto Remmers)

3. Spoločnosť puren GmbH oslávila minulý rok 50 rokov od založenia firmy. Tento výrobca so sídlom v Nemecku, Überlingene u Bodamského jazera, patrí medzi priekopníkov technológie tvrdej polyuretánovej peny. Zaujímavosťou je, že člen poradného grémia a zakladateľ firmy Hans Bommer sa pred päťdesiatimi rokmi s polyuretánovou penou zoznámil náhodne a ihneď rozpoznal jej univerzálnosť. Následne v takzvanej „dielni“ spolu s jedným zamestnancom vyrobil prvé bloky z tvrdej PUR peny. Postupom času vznikla dnešná skupina s niekoľkými výrobnými a distribučnými miestami a od roku 1996 firma pôsobí tiež v Číne. Dnes má spoločnosť Puren 4 závody v Nemecku s 300 zamestnancami, jeden v Číne v rámci joint venture a jednu obchodnú pobočku v ČR.

Otázky ochrany životného prostredia, energetickej úspory a zachovania prírodných zdrojov boli pre firmu Puren vždy veľmi významné. Na začiatku sedemdesiatych rokov, keď o klíme, vodných zdrojoch, ochrane prírody a znižovaní emisií skleníkových plynov ešte nikto nehovoril, predbehol Puren dobu tým, že začal recyklovať vlastný polyuretánový odpad, vznikajúci pri výrobe a spracovaní polyuretánových izolácií. Tým vznikol jedinečný konštrukčný materiál, ako aj sorbenty ropných a chemických látok. Tento koncept sa dodnes odráža vo firemnej filozofii.

On-line vstupenka

Vstupenku na veľtrh BAU 2023 si nemusíte kupovať v rade pri pokladni pred vstupom na výstavisko. Odporúčame využiť možnosť nákupu cez internet. Otváracia doba veľtrhu BAU 2023 je od 9 do 18 hodín.

4. Spoločnosť Owens Corning poznáme vďaka jej penovému sklu FOAMGLAS. Tento ľahký, pevný a odolný izolačný materiál – zložený z miliónov celkom uzatvorených sklenených buniek – má výnimočnú kombináciu vlastností, ako je nehorľavosť, vynikajúca pevnosť v tlaku, zaručená vodotesnosť a parotesnosť a dlhotrvajúce tepelnoizolačné vlastnosti. FOAMGLAS je k dispozícii v širokej škále tvarov a veľkotí, aby vyhovoval rôznym stavebným potrebám a špecifikáciám.

Penové sklo FOAMGLAS poskytuje nielen výborné tepelnoizolačné vlastnosti, ale tiež vodotesnosť a parotesnosť. (foto Owens Corning)
Penové sklo FOAMGLAS poskytuje nielen výborné tepelnoizolačné vlastnosti, ale tiež vodotesnosť a parotesnosť. (foto Owens Corning)

5. V nasledujúcom bode zostaneme opäť pri tepelnej izolácii. Tepelnoizolačné dosky FIBRANxps, prezentované rovnomennou spoločnosťou Fibran, poskytujú účinnú ochranu aj v tých najnáročnejších podmienkach – pri extrémnom zaťažení vo vlhkom prostredí, mimo hydroizolácie – kde sa väčšina ostatných typov izolácií ukazuje ako nepoužiteľná. Dosky FIBRANxps sa používajú pod základovou doskou pasívnych domov i pod úrovňou spodnej vody, pod podlahami pivníc a priemyselných objektov, v stenách suterénov, v zostave plochej strechy s obráteným poradím vrstiev, v zelených strechách a dokonca aj pod parkoviskami, v extrémne exponovaných častiach fasády, v sokloch i šikmých strechách a pod. S pevnosťou v tlaku od 300 do 700 kPa boli medzi prvými výrobkami svojho typu, ktoré získali certifikáciu ETA (Európske technické posúdenie).

6. Koncern AGC predstaví napríklad Pyrobel(ite), čo je jedno z najviac testovaných skiel na súčasnom trhu. Poskytuje požiarnu odolnosť až 180 minút. Vďaka svojej rovinnosti a priezračnému gélu je ťažko rozlíšiteľné od ostatných laminovaných skiel. Spracovatelia Pyrobelu poskytujú krátke dodacie lehoty. Zasklenie Vision Line je riešením pre celosklenené požiarne steny bez zvislých profilov. Pyrobel-T je protipožiarne sklo veľkostí XXL (výška x šírka až 2 m x 4,5 m) s vysokou svetelnou priepustnosťou. Pyropane je ideálne sklo pre bariéry proti dymu.

7. Pod menom Kingspan Izolačné panely sa myslí najväčšia samostatná divízia skupiny Kingspan Group. Tá je svetovým lídrom v oblasti návrhu, vývoja a dodávky systémových riešení pre opláštenie budov (presklených fasád). Jedná sa o širokú ponuku stenových a strešných panelov a príslušenstva, ktoré majú výnimočné technické vlastnosti. Architekti a projektanti môžu vyberať z celého radu farieb, tvarov, veľkostí a povrchových úprav.

8. Tapeta, ktorá hreje, alebo tak by sa dali popísať vykurovacie tapety mpo-tec. Autorom tohto nízkonapäťového celoplošného elektrického vykurovania sa v posledných mesiacoch podarilo spolu s bežnou farbou natlačiť veľkoformátovými tlačiarňami na tapetu aj elektrovodivý atrament.

9. interzero, jeden z popredných poskytovateľov komplexných environmentálnych služieb, pomáha svojim zákazníkom pri predchádzaní vzniku odpadov, zabezpečení surovín a výraznom zlepšovaní ich rovnováhy v oblasti udržateľnosti. Podľa spoločnosti efektívny uzavretý obeh surovín ponúka obrovské príležitosti pre životné prostredie, ekonomiku a spoločnosť. Interzero je jedným z priekopníkov recyklácie, má viac ako 30 rokov skúseností s vývojom a implementáciou prevádzkyschopných riešení na prevenciu a recykláciu odpadov. V súčasnosti nastavuje nové štandardy ako medzinárodný poskytovateľ komplexných environmentálnych služieb a spoločne s partnermi posúva ekonomiku a spoločnosť k obehovému hospodárstvu šetrnému k zdrojom.

10. Grécka spoločnosť isomat je nadnárodným výrobcom uceleného sortimentu stavebnej chémie pre rôzne stavebné aplikácie. Firma bola založená v roku 1980 a v súčasnej dobe jej predaj prebieha vo viac ako 60 krajinách sveta. Spoločnosť vyrába a distribuuje širokú škálu produktov zhrnutých v nasledujúcich 6 kategóriách: hydroizolačné materiály, farby a omietky, špeciálne lepidlá na obklady a dlažby vrátane škárovacích hmôt, opravné a ochranné materiály, prísady do betónu a mált, podlahy a podlahové materiály a ďalšie. Izomat sa zaväzuje k inovácii a k neustálemu vývoju nových produktov. Za týmto účelom spoločnosť prevádzkuje plne organizované oddelenie výskumu a vývoja, ktoré je obsadené špecializovanými pracovníkmi. Tí pôsobia v 5 rôznych chemických laboratóriách, kde sú každoročne vyvíjané nové produkty v súlade s meniacimi sa potrebami trhu a najnovším technologickým vývojom v stavebníctve.

Isomat je výrobcom uceleného sortimentu stavebnej chémie. Na fotografii dekoratívna podlaha. (foto isomat)
Isomat je výrobcom uceleného sortimentu stavebnej chémie. Na fotografii dekoratívna podlaha. (foto isomat)

On-line vstupenka a ďalšie dôležité informácie

Všetky spomínané firmy vás vrelo pozývajú na svoje expozície na veľtrhu BAU 2023 a my za redakciu môžeme návštevu len odporučiť.

Autor: RNDr. Jiří Hejhálek
Foto: Viď popisky

Tématické odbory

reklama

Nové

Chystáte sa stavať svojpomocne? Vyvarujte sa častých chýb!

Chystáte sa stavať svojpomocne? Vyvarujte sa častých chýb!

Zverejnené 28.4. S príchodom jari opäť začína narastať počet stavieb a rekonštrukcii. Zvažujete, že sa pustíte do realizácie domu vlastnými silami, ale nie ste si istí, či to zvládnete? Táto úloha rozhodne nie je pre každého, na druhej strane so sebou prináša popri… ísť na článok

Ytong, drevo a sklo dali tvár novej Šarišskej stodole

Ytong, drevo a sklo dali tvár novej Šarišskej stodole

Zverejnené 26.4. Šarišská svadobná Stodola sa nachádza v lone prírody za mestom Veľký Šariš s pekným výhľadom na Šarišský hrad a okolitú prírodu. V areáli je veľa možností exteriérového posedenia či rozľahlý výbeh pre deti. Stodolu tvoria dve na seba nadväzujúce… ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

reklama