Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 27.4.

BAU 2023 v znamení úspešného comebacku

Zverejnené: 29. 4. 2023

Po štvorročnej prestávke je BAU, popredný svetový veľtrh architektúry, materiálov a systémov, späť s vynikajúcim výsledkom. Na výstavisko Messe München prišlo od 17. do 22. apríla okolo 190 000 návštevníkov (z toho 80 000 zo zahraničia), aby sa dozvedeli o inováciách a trendoch od 2 260 vystavovateľov (v roku 2019 ich bolo 2 250) z 49 krajín (v. roku 2019 v 45 krajinách).

Veľtrh BAU 2023 sa niesol v znamení ochrany klímy a úspor energií. (foto Sebastian Resch, Messe München)

Už v polovici veľtrhu počet návštevníkov takmer dosiahol úroveň roku 2019. Pozitívny trend síce následne spomalili štrajky na nemeckých letiskách a v systéme regionálnej a diaľkovej verejnej dopravy, ale aj tak sa podarilo, že BAU 2023 sa radí medzi veľmi úspešné ročníky. Veľkým hitom veľtrhu bola priemyselná platforma BAU Insights 365-days, ktorá bola zriadená pred dvoma mesiacmi. Nový online portál stavebného priemyslu denne využívalo až 40 000 ľudí.

Spoluriaditelia, Reinhard Pfeiffer a Stefan Rummel, zhrnuli celý veľtrh týmito slovami: „BAU opäť dokázal, že je a zostane najdôležitejšou platformou pre inovácie a premiéry v segmente stavebníctva. Napriek štvorročnej vynútenej prestávke sa v Mníchove predstavilo viac spoločností ako inokedy.“

Naša účasť na veľtrhu

Aj naša redakcia - časopisu Stavebníctvo a interiér sa na veľtrh vypravila a zistila viac o novinkách, ktoré tu boli prezentované. Určite nás zaujal trend smerujúci k energetickej sebestačnosti domácností. Páčila sa nám napríklad novinka na stánku CAPAROL - fotovoltika na fasáde vyrobená v rôznych farbách. Skrátka tak, aby ste si mohli vybrať tú svoju farbu a zladiť ju napríklad už so svojou existujúcou fasádou. Fotovoltika nechýbala ani na strechách – všimli sme si ju napríklad u Prefy Aluminiumprodukte.

CAPAROL predstavil farebné fotovoltické moduly určené pre montáž na fasádu.
CAPAROL predstavil farebné fotovoltické moduly určené pre montáž na fasádu.

Dodajme, že fotovoltiky by sa nemali báť ani drobní investori v segmente rodinných domov. Práve pre nich je často výhodnejšie, než nákup elektrickej energie iba z rozvodnej siete. Navyše pri jej obstaraní sa s ňou majitelia veľmi rýchle zžívajú a svoju spotrebu prispôsobia slnečnej aktivite, čím skutočne chránia životné prostredie.

Prítomné na BAU boli aj firmy Viessmann, Buderus či Vaillant, ktoré sa cca pred mesiacom zúčastnili obrovskými stánkami veľtrhu ISH vo Frankfurte nad Mohanom. Teraz však mali stánky menšie, ale dostatočne veľké na to, aby na nich návštevníkom predstavili svoje najdôležitejšie novinky a výrobky z odboru TZB – tepelné čerpadlá (TČ), kondenzačné kotly, rekuperačné jednotky a pod. Firma Viessmann ukázala aj nabíjaciu stanicu pre elektromobily či fotovoltiku.

Ďalším trendom celého veľtrhu sa stala zeleň – návrat k prírode. Veľmi pútavý stánok v tomto duchu mala bezpochyby firma SCHÜCO International KG. Bolo možné vidieť zelené strechy, ale aj prírodné obrazy, tapety či kvety na stánkoch.

Zelená farba sa objavovala aj na tapetách.
Zelená farba sa objavovala aj na tapetách.

Nechýbali stánky so stavebnou chémiou. Ako vždy sa nám veľmi páčil UZIN UTZ, ktorý tu prezentoval všetky svoje značky. V segmente izolácií kraľovali firmy ROCKWOOL a BAUMIT. Pri podlahách sme sa zastavili v spoločnosti KAINDL, ktorá vlastní firmu Kronospan, a Gerflor. Firma Taborsky z Rakúska ponúkla sortiment trapézových plechov. Medzi okenármi mala veľmi pekný stánok firma Ekookna. Najväčším vystavovateľom v segmente garážových a sekcionálnych brán bola, už tradične, firma Hörmann. Rovnaká spoločnosť ponúka aj vchodové či interiérové dvere. Firma PYROBEL predstavila ohňu odolné sklo s rozmermi až 2000x4500 mm. Rebríky na strechy sme videli vo firme Wippro. Nechýbali stánky s odkvapmi, rúrkami, strojmi a náradím.. Jednoducho so všetkým, čo k stavbám patrí.

UZIN UTZ na BAU prezentoval všetky svoje značky.
UZIN UTZ na BAU prezentoval všetky svoje značky.

České firmy na BAU 2023

Takisto sa nám podarilo navštíviť väčšinu českých firiem, konkrétne sme sa zastavili na stánkoch: CIDEM Hranice, a.s., GAPA MB, s.r.o., GREFIX EU SE, Fortemix, s.r.o., NEBESYS TEAM a.s. LASSELSBERGER, s.r.o. (vystavoval pod značkou RAKO, ktorý v tomto roku oslavuje 140 rokov) a Wild Stone trading s.r.o. A bolo vidieť, že sa rozhodne na veľtrhu nestratili a mali čo ukázať. Dva dni utiekli ako voda a my sme stihli menej, než sme plánovali. Takže sa už tešíme na ďalší veľtrh. Prebehne, ako bývalo zvykom, za dva roky v januári, presne od 13. do 18. januára 2025.

Autor: Mgr. Helena Hejhálková
Foto: Helena Hejhálková

Tématické odbory

reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama