Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 27.4.

Betón a drevo v synergii s vnútornou krajinou

Zverejnené: 23. 2. 2022

Dokonalá súhra dvoch stavebných materiálov, betónu a dreva, spoluvytvára unikátnu dominantu mestského parku v Novom Jičíne. Súčasťou vily od štúdia Atelier Štěpán, ktorá bola ocenená titulom Stavba roku 2021, je vnútorná obytná krajina v podobe átria s priehľadmi do okolia. Betón, ktorý na stavbu dodávala spoločnosť Českomoravský betón, plní funkciu nosnej konštrukcie a súčasne sa podieľa na jedinečnom architektonickom riešení.

Dom je situovaný neďaleko historického centra Nového Jičína a zároveň v blízkosti vnútorných mestských parkov. Prianím investora bolo žiť z veľkej časti vonku, čo na malom, urbanisticky zložitom pozemku nebolo ľahké splniť.

Dvojpodlažná vila je zasadená do mierne svahovitého terénu a to sa odráža aj na jej vnútornom usporiadaní. Autori tu navrhli vnútornú krajinu v podobe átria, umožňujúceho priehľady do susedných záhrad a ulice. Stavba má tri výškové úrovne. Prvá, kde je umiestnené zázemie, je v úrovni ulice, druhá, so spoločenskou časťou, je o necelé poschodie vyvýšená a posledná, relaxačná časť, je o ďalšieho pol metra vyššie. Spoločenská a relaxačná časť sú drevené, k sebe navzájom kolmé a nadväzujú na trávnaté átrium, ktoré je jadrom celého domu. K nemu prilieha sauna s ochladzovacím bazénikom, ktorý funguje aj ako oddelenie od ulice. „Vila v Novom Jičíne je variáciou na antický átriový dom. Konkrétne átrium displuviatum, teda bezodkvapové átrium, ktoré opisuje Vitruvius vo svojich Desiatich knihách o architektúre. Je to átrium bez stĺpov a strešná voda je zvedená mimo neho,“ hovorí Marek Jan Štěpán, autor projektu.

Funkčné usporiadanie

V suteréne, kde je vstup do domu, sa nachádza všetko zázemie ako dvojgaráž, technická miestnosť, šatňa, sklady a kancelária. Nadzemná časť je umiestnená v dvoch úrovniach - spoločenská časť je v rovnakej úrovni ako átrium, relaxačná časť so spálňami je o pol metra vyvýšená. V spoločenskej časti nájdeme jedáleň, kuchyňu, špajzu, obývaciu izbu a pracovňu. Oddelene medzi oboma úrovňami je hosťovská izba, hosťovská kúpeľňa a WC. V kľudovej časti sú dve spálne, zimná záhrada, šatňa a kúpeľňa. Jedáleň je presvetlená kruhovým svetlíkom, zdôrazňujúcim centrum domu, v obytnom priestore je umiestnený krb. Z obývacej izby a spální sa vstupuje na drevenú terasu, pred izbou hosťa (či pracovňou) je balkón.

Konštrukčné a materiálové riešenie

Dolnej časti stavby dominuje betón, horné drevo. Suterén je riešený ako biela železobetónová vaňa z pohľadového betónu. „Betón mi z materiálov, ktoré používame, pripadá najpravdivejší, najsurovejší. Ako ho odlejem, tak zostane, nič nám neodpustí,“ hovorí architekt Marek Jan Štěpán. Dodávky betónu na realizáciu betónových konštrukcii zaisťovala betonáreň v Novom Jičíne spoločnosti Českomoravský betón. „Na základy boli dodávané betóny v pevnostných triedach C 16/20 a C 20/25. Na realizáciu pohľadových železobetónových konštrukcií typu biela vaňa našiel uplatnenie vodonepriepustný betón PERMACRETE v pevnostných triedach C 25/30 – XA1 a C 30/37 – XA1 s maximálnou veľkosťou zrna 16 a 8 milimetrov. Celkom sme na túto stavbu – v priebehu rokov 2016 a 2017 – dodali 420 metrov kubických betónu,“ spresnil vedúci betonárne Roman Volek.

Nadzemné podlažie, vrátane pultovej strechy, je konštrukčne riešené ako drevené z masívnych, krížom lepených CLT panelov. Vonkajší obklad stien má podobu drevených agátových dosiek na zraz. Podlahy v interiéri sú dubové a betónové, vonkajšie terasy sú taktiež z agátových dosiek. Okná sú čierne hliníkové, zasklené izolačným trojsklom. Fasády domu sú jednoduché, abstraktné, vyjadrujúce jeho materiálovú podstatu.

Dom s názvom Vnútorná krajina je variáciou na antický átriový dom. Átrium je bez stĺpov a strešná voda je zvedená mimo neho.

Udržateľnosť

Dom je nízkoenergetický. Vnútorná klíma je podporená núteným vetraním s rekuperáciou, vykurovanie je podlahové teplovodné v kombinácii s nástennými telesami, zdrojom tepla je plynový kondenzačný kotol. TÚV je ohrievaná solárnym panelom umiestneným na streche. Vzhľadom k výške podzemnej vody je okolo suterénu spravený vzdušník a pod átriom je zásobník na dažďovú vodu, využívanú na zavlažovanie rastlín.

Architektúra v betóne

S vnútornou krajinou novojičínskej vily aj s jej autorom, architektom Markom Janom Štěpánom, sa môžete zoznámiť aj prostredníctvom YouTube kanálu spoločnosti Českomoravský betón. V 15. diele videodokumentu s názvom Architektúra v betóne približuje architekt divákom architektonické riešenie stavby a odkrýva princípy premýšľania pri tvorbe návrhu.

Čítajte tiež:

Autor: Atelier Štěpán, Jan Veselý
Foto: Coatmen / Radek Úlehla
reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama