Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 24.4.

Betónové prvky pre moderné mesto

Zverejnené: 2. 9. 2020

Vo verejnom priestore miest a obcí je betón úplne nenahraditeľný. A to nielen ako súčasť mestského mobiliáru, ale aj spevnených plôch. Ucelené systémy exteriérového vybavenia značne uľahčujú prácu architektom, ktorí tak nemusia siahať k individuálnym a drahým riešeniam.

Mobiliár produktového radu H-E-X

Predchodcu dnešného betónu nájdeme už v dávnych civilizáciách. Rimania začali používať betón vo väčšom meradle už v druhom storočí pred naším letopočtom a inšpiráciu našli pravdepodobne pozorovaním spečených sopečných hornín, ktoré dokážu vypĺňať najrôznejšie dutiny. Sopečný popol bol aj jednou z hlavných zložiek takzvaného rímskeho betónu. O jeho kvalite vypovedá aj pretrvanie niektorých stavieb z vtedajšej doby až do súčasnosti.

Dlhou životnosťou sa vyznačuje aj dnešný betón, ak sa pri jeho výrobe postupuje podľa daných pravidiel. Jeho hlavnú zložku v súčasnosti tvorí portlandský cement, ďalej kamenivo a samozrejme voda. Keďže je ale tvorba betónu doslova alchýmiou, výpočet ingrediencií tu nekončí. Výrobcovia do betónových zmesí pridávajú na zlepšenie kvality a vlastností výsledných výrobkov aj množstvo ďalších prísad a prímesí.

Dizajnový mestský mobiliár

Ako už bolo povedané, hlavné výhody betónu sú trvanlivosť a odolnosť, a to ako aj v tlaku, tak v ťahu (v prípade vystužených konštrukcií). V dlhom časovom horizonte dokáže betón - pri zachovaní správneho výrobného procesu - odolávať premenlivému počasiu a teplotným výkyvom, rovnako ako nešetrnému zaobchádzaniu. Tieto vlastnosti sú žiaduce aj u mestského mobiliáru, ktorý musí nezriedka prestáť aj vyčíňanie vandalov. Česká spoločnosť PRESBETON má vo svojom portfóliu niekoľko typov ucelených radov mobiliárov a to od konzervatívnych až po moderné, voľne kombinovateľné zostavy. K najzaujímavejším v tomto segmente rozhodne patrí napríklad systém H-E-X, priamo inšpirovaný hexagonálnou geometriou čadičových stĺpcových útvarov. Súčasťou systému sú popri atypických šesťhranných dlaždiciach aj lavičky, sedáky, kvetináče, stoly, stojany na bicykle, odpadkové koše, deliace stĺpiky a svietidlá. Ďalším systémom určeným na koncepčnú kultiváciu mestského prostredia ulíc, peších zón, námestia, firemných areálov či parkov je rad G-ROW. Možno ho uplatniť bežným spôsobom ako jednotlivé finálne výrobky (napríklad lavička, stojan na bicykle, kvetináč a pod.) alebo ako voľne kombinovateľné zostavy. Vďaka zhodnému pôdorysnému modulu podstavy (800 × 800 mm) je možné jednotlivé elementy, ktoré sú obsiahnuté v základných výrobkoch, vzájomne prepájať a poskladať do tvarovo aj funkčne odlišných foriem.

Mobiliár modulového radu G-ROW
Mobiliár modulového radu G-ROW

Maximálna životnosť

Niektoré výrobky sú priamo vo výrobe vybavené dodatočnou impregnáciou. Firma PRESBETON, ktorá ponúka jednu z najširších škál hotových betónových výrobkov v Čechách aj u nás, nanáša na vybraný sortiment tri typy dodatočnej impregnácie, ktorá má zaistiť ľahšiu údržbu a čistenie. Tá najzákladnejšia, Protect System IN, sa tvorí pridaním účinnej látky do betónovej zmesi, čím minimalizuje nasiakavosť finálneho výrobku v celom jeho objeme. Ďalšie dva typy - Protect System TOP a Perfect Clean TOP (PCT) - uzatvárajú povrch daného výrobku zvonku. Impregnáciu PCT zaistí nástrek špeciálnej kompozitnej látky, ktorá je následne vytvrdená pôsobením žiarenia a vysokej teploty. Popri maximálnej životnosti, ktorá ide ruka v ruke s myšlienkou udržateľnosti, sa sami výrobcovia angažujú v recyklácii odpadového betónu a jeho zaradení späť do výroby.

Zatrávňovacia dlažba pre lepšie vsakovanie vody

Ani v moderných mestách, kde čoraz viac rezonujú ekologické témy, nie je potrebné betón zavrhovať. V posledných rokoch sa hovorí o negatívnom efekte betónovania krajiny v súvislosti so suchom a neschopnosťou krajiny ponímať dažďovú vodu. Paradoxne môžu určité typy betónových výrobkov v tomto smere naopak pomáhať. Napríklad súčasťou systému H-E-X je aj zatrávňovacia dlažba, ktorá predstavuje ako aj funkčný, tak optický kompromis medzi spevnenou plochou a pôdou pokrytou vegetáciou. Fakt je, že aj bežná betónová či kamenná dlažba dokáže absorbovať viac vody než súvisle vybetónované plochy.

Súvisiace články:

Autor: Petra Kutinová
Foto: Archív firmy Presbeton
reklama

Nové

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Zverejnené 20.4. Chcete lepšie bývať? Chystáte sa stavať, rekonštruovať alebo modernizovať svoj domov? Hľadáte informácie o dotačných programoch, nových stavebných materiáloch a technológiách? Zaujímajú vás udržateľné a energeticky úsporné riešenia? Potom navštívte… ísť na článok

reklama