Špičková tepelná izolácia, teraz aj na Slovensku
vyhľadávanie
Dnes je 29.3.

Boom na trhoch slnečných kolektorov

Zverejnené: 5. 4. 2022

Jedno z najlepších období z hľadiska odbytu zaznamenáva od začiatku tohto roka najväčší slovenský výrobca slnečných kolektorov THERMO|SOLAR Žiar, s.r.o. Za prvý štvrťrok 2022 sa mu zvýšili tržby, v porovnaní s 1.štvrťokom 2021, až na dvojnásobok. Boom sa pritom týka všetkých odbytových krajín, čo signalizuje zotavenie sa trhov po koronakríze a zároveň preferovanie environmentálnych výrob. Informuje o tom Alfréd Gottas, riaditeľ THERMO|SOLARU.

,,Už vlani sme zaznamenali približne štvrtinový rast odbytu, ale tento rok je to najväčší boom za posledné desaťročie. Firma skvelo šľape, vyrába, predáva a defacto sa u nás niektorý tovar neohreje ani 24 hodín a už ide na export. Najvyšší rast zaznamenávame na trhu v Rakúsku, za 1.štvrťrok sme tam predali viac ako trojnásobok toho čo pred rokom, za samotný mesiac marec 2022 až 20 násobok úrovne z marca 2021. Prvé tri mesiace tohto roka sme boli v predaji v Nemecku o 80% lepší, v ČR o 60%. V Maďarsku sme predali 4,5-krát viac, v Rumunsku a Lotyšsku o 70% viac. Potešiteľný je aj rast na domácom trhu, kde sme v SR predali za 1.štvrťrok medziročne 2,5-krát viac,“ vymenúva A.Gottas.

Poukazuje však aj nato, že situácia je veľmi napätá v oblasti dodávok surovín a energií. Hliník a meď sú historicky najdrahšie, ale čo je horšie mnohokrát nie sú dostupné v reálnom čase ani za nadsadené ceny. A to sa ešte naplno neprejavilo embargo na dovoz surovín a tovarov z Ruska, ktoré je jedným z najväčších svetových výrobcov a vývozcov hliníka. Na druhej strane domáci výrobca Slovalco ide len na časť kapacít a ceny energií sú pre neho likvidačné.

Boom OZE určite potrvá dlhšie

,,Budúci vývoj sa ťažko odhaduje, kvôli dopadom invázie Ruska na Ukrajinu a z toho vyplývajúcim sankciám. Opäť sa ukázalo, že nielen v oblasti energií (plyn, ropa), ale aj v oblasti ďalších surovín (hliník, horčík, ...) si Európa vybudovala doslova nezdravú závislosť na málo diverzifikovaných dovozoch surovín predovšetkým z Ruska. V tomto kontexte bude záujem o slnečné kolektory a obnoviteľné zdroje energií (OZE) všeobecne a v EU zvlášť, v najbližších rokoch určite rásť. Nejde len o súčasné ceny energií-tu už začínajú byť OZE plne konkurencieschopné, ale ešte viac o samotný fakt nezávislosti od dovozov z nestabilných regiónov. Byť energeticky aspoň čiastočne sebestačným sa stáva výhodou nielen pre krajiny, ale aj firmy a obyvateľov. Tu je priestor pre ďalší rast všetkých druhov OZE, nielen fotovoltiky, ako je zrejmé zo zvyšovania predaja termických kolektorov v celej Európe. Presadzuje sa kombinácia slnečných termických kolektorov a fotovoltických panelov na rodinných domoch nielen v západnej Európe, ale aj u nás,“ naznačuje A.Gottas.

Slovensko s podporou ešte perspektívnejšie

Pre THERMO|SOLAR je situácia v odbyte v celej vyspelej Európe priaznivá. V Maďarsku pomohlo opätovné spustenie podpory pre solárne systémy a domáci trh a český majú tiež dlhodobú podporu.

,,Vzhľadom na neustále zvyšovanie cien energií a nepredvídateľnosť situácie s ich plynulými dodávkami sa investícia do slnečných kolektorov oplatí stále viac. Nielen z finančnej stránky, ale aj zo strany väčšej nezávislosti od dodávateľov energií. Envirorezort sľubuje zelený reštart ekonomiky vo vyhlásení Plánu obnovy budov, ktorý-ako všetci dúfame bude spustený už v tomto roku. Veľkú časť v tomto pláne tvorí samotná podpora inštalácií slnečných kolektorov. Dobrá správa je, že v roku 2022 sa počíta aj s pokračovaním projektu Zelená domácnostiam, kde inštalácie podporujú poukážky SIEA,“ konštatuje A.Gotas.

Svet je posiaty žiarskymi kolektormi

Žiarske kolektory boli doteraz inštalované v 74 krajinách celého sveta a to aj na takých extrémnych miestach ako je najvyššia hora Nemecka Zugspitze, či Ohňová zem v Patagónii. Pracujú napríklad v Nepále, Argentíne, Botswane, Maroku, Ománe, Juhoafrickej republike, Austrálii, ale aj v Maroku, Egypte, Jordánsku, či v americkej Kalifornii.

Komplexné služby

THERMO|SOLAR Žiar, s.r.o. je nielen najväčším slovenským výrobcom slnečných kolektorov, ale poskytuje aj ďalšie služby a produkty súvisiace s OZE. Počas viac ako 40 ročnej existencie vyrobil stovky tisíc solárnych systémov využívaných hlavne na prípravu teplej vody, ohrev vody v bazénoch, vykurovanie, výrobu priemyselného tepla a iné špeciálne účely. Spoločnosť je jediným priemyselným výrobcom plochých vákuových kolektorov, ktorých zásadnou prednosťou je veľmi dobrý pomer ceny a kvality. THERMO|SOLAR poskytuje na slnečné kolektory 12 ročnú záruku. Praxou overená životnosť slnečných kolektorov z produkcie žiarskej fabriky dosahuje 40 a viac rokov.

Súvisiace články:

Autor: Kolektív autorov
Foto: archív firmy THERMO/SOLAR

Tématické odbory

reklama

Nové

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

Zverejnené 27.3. V Žiline sa podarilo realizovať stavbu, ktorá presviedča o tom, že administratívne budovy zvyšujú kvalitu urbanistického priestoru. A nielen to. NORDCITY Obchodná predstavuje vzorový ekologický prístup k modernej výstavbe. Kľúčovú úlohu pri tom… ísť na článok

Zateplením k uhlíkovej neutralite

Zateplením k uhlíkovej neutralite

Zverejnené 29.3. Dnes už nikto nepochybuje, že znižovanie spotreby energie zohráva kľúčovú úlohu v boji proti klimatickej kríze. Väčšina domácností však býva v starších a energeticky neefektívnych domoch. Z nich uniká veľké množstvo tepla, takže značná časť energie… ísť na článok

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Zverejnené 28.3. Plesne na stenách trápia najmä v zimnom období veľké množstvo domácností. Vznikajú na miestach, kde sa kvôli kombinácii vzdušnej vlhkosti a nízkej povrchovej teplote zráža voda. Príčinou môže byť nedostatočné vetranie, zlá izolácia, vykurovanie na… ísť na článok

reklama